Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Ανασχηματισμός με αντικατάσταση 10 υπουργών στην Τουρκία

Σε μεγάλης κλίμακας ανασχηματισμό, στον οποίο αλλάζουν χέρια 10 υπουργικά χαρτοφυλάκια, προχώρησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οκτώ ημέρες μετά το ξέσπασμα πολύκροτου σκανδάλου διαφθοράς που έχει προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στην συντηρητική κυβέρνησή του.
Μεταξύ των υπουργών που αντικαθίστανται είναι, όπως αναμενόταν, οι υπουργοί Οικονομίας, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, οι οποίοι νωρίτερα την Τετάρτη ανακοίνωσαν την παραίτησή τους, έχοντας εμπλακεί μέσω των υιών τους στο
σκάνδαλο.
Ταυτόχρονα, εκτός κυβέρνησης βρίσκεται και ο τέταρτος υπουργός που είχε εμπλακεί ονοματικά στο σκάνδαλο διαφθοράς, ο αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Εγκεμέν Μπαγίς. Η «έξοδος» του κ. Μπαγίς από το κυβερνητικό σχήμα έρχεται παρά το γεγονός ότι το Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Ένωση «άνοιξε» ένα σημαντικό ενταξιακό κεφάλαιο για την Άγκυρα. Υπενθυμίζεται πως από την 1η Ιανουαρίου την εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε. αναλαμβάνει η Ελλάδα.
Τρεις από τους απερχόμενους υπουργούς θα ήταν υποψήφιοι στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, την πρώτη σε μία σειρά τριών εκλογικών «μαχών» που έχει να δώσει το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κατά τους επόμενους 18 μήνες. Μετά τις κάλπες για την τοπική αυτοδιοίκηση θα ακολουθήσουν οι «αγώνες» για τις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες αναμένεται να συμμετάσχει ο κ. Ερντογάν ως υποψήφιος για την προεδρία.
Συγκεκριμένα:
Ο Εμρουλάχ Ισλέρ αναλαμβάνει καθήκοντα αναπληρωτή πρωθυπουργού
Ο Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί αναλαμβάνει υπουργός Οικονομίας
Ο Εφκάν Αλά γίνεται υπουργός Εσωτερικών
Ο Μεβλούτ Καβούζογλου είναι ο νέος υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις
Ο Ιντρίς Γκουλούτς λαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Περιβάλλοντος και Αστικού Σχεδιασμού
Ο Μπεκίρ Μποζτνάγκ αναλαμβάνει υπουργός Δικαιοσύνης
Ο Αϊσενούρ Ισλάμ είναι ο νέος υπουργός Οικογενειακών και Κοινωνικών Πολιτικών
Ο Λουφτί Ελβάν αναλαμβάνει υπουργός Μεταφορών
Ο Φικρί Ιζίκ είναι ο νέος υπουργός Επιστημών, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας
Ο Ακίφ Καγκατάι Κιλις αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Νεολαίας και Αθλητισμού

http://www.enimerosi24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου