Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Άρση της αναδρομικής ισχύος της διάταξης του φόρου πολυτελείας ζητά ο ΣΕΘ

Την άρση της αναδρομικής ισχύος της διάταξης που αφορά στην επιβολή του φόρου πολυτελείας στα οχήματα μεγάλου κυβισμού, διότι με τον τρόπο που επιβλήθηκε δεν καλλιεργεί τη φορολογική συνείδηση στον πολίτη και μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα φέρει για το δημόσιο και το κύκλωμα γύρω από την αγορά του αυτοκινήτου, ζητά ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης
(Σ.Ε.Θ.) – Νέοι Ορίζοντες.
Με επιστολή της προς το υπουργείο Οικονομικών η διοίκηση του Συνδέσμου επικαλείται τη σωρεία των παραπόνων που έχει δεχθεί από μέλη του και εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για την εφαρμογή της επίμαχης διάταξης. Όπως εξηγεί, ο συγκεκριμένος φόρος στην αρχή ήταν έκτακτος, ύστερα αφέθηκε να εννοηθεί ότι θα είναι «ψιλο-μόνιμος» και αργότερα αποφασίστηκε η κατάργησή του, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοχοι αυτοκινήτων "εφησύχασαν" και δεν παραδώσαν τις πινακίδες των οχημάτων τους. Αιφνιδίως, όμως, η διάταξη... επανήλθε μέσα στο 2013 και μάλιστα αναδρομικά από τη χρήση του 2012, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να αντιδράσει ούτε πλέον και για τα εκκαθαριστικά της χρήσης του 2013, που θα έρθουν στο 2014.
«Όπως χαρακτηριστικά έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας προς το υπουργείο οποιοδήποτε φορολογικό μέτρο προσπαθεί να εφαρμοστεί δεν μπορεί να υποτάσσεται και να μεταβάλλεται με βάση τις πρόσκαιρες εισπρακτικές ανάγκες του δημοσίου. Ειδικότερα, σε μια εποχή που η χώρα μας ισορροπεί στο χείλος της οικονομικής αβύσσου, καλό θα ήταν οι οικονομικοί προγραμματισμοί των φορολογούμενων να μην καταστρέφονται με τέτοιους αιφνιδιασμούς και τερτίπια από το κράτος», αναφέρεται στην επιστολή του ΣΕΘ – Νέοι Ορίζοντες και προστίθεται: «Με τέτοια μέσα δεν πρόκειται να αποδώσει καμιά φορολογική πολιτική αφού δεν καλλιεργείται η φορολογική συνείδηση των φορολογουμένων και ο σεβασμός στην φορολογική διοίκηση. Ο φορολογούμενος αισθάνεται ότι τον χρησιμοποιούν και τον κοροϊδεύουν και είναι αναγκασμένος και αυτός να κάνει όλες τις ενέργειες για να προστατέψει τον εαυτό του από ένα δημόσιο που συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο».
Υπό το πρίσμα αυτό o Σύνδεσμός Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης «Νέοι Ορίζοντες» ζητά, να αποσυρθεί η αναδρομική ισχύ της εξοντωτικής αυτής διάταξης, που επιβάλλεται σε όλα τα μεγάλα κυβισμού αυτοκίνητα, ανεξαρτήτου κόστους κτήσης. Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να επιλέξουν εάν θέλουν να κρατήσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους και να πληρώσουν τα νέα "πολυτελή" χαράτσια. Φυσικά η παράδοση των πινακίδων θα έχει αντίκτυπο τόσο στα έσοδα του υπουργείου όσο και στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται γύρω από το χώρο του αυτοκίνητο (πχ. Συνεργεία, Ασφάλειες,κα). Άλλωστε η πραγματικότητα έχει δείξει επανειλημμένα ότι τέτοιες κινήσεις μάλλον αρνητικά παρά θετικά αποτελέσματα μπορεί να αποφέρει.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου