Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Δράκο αναζητούσε και δράκο βρήκε η κυβέρνηση ενόψει Ευρωεκλογών

Ο απόλυτος «εχθρός» για την δικομματική κυβέρνηση είναι πλέον η Tρόικα, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρό της στην πορεία προς τις Ευρωεκλογές. Ο δικομματικός συνασπισμός αναζητά ανάσες, εισερχόμενος στην προεκλογική περίοδο και χρειάζεται επειγόντως ένας αντίπαλος που δεν μπορεί να είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι αυτό και εσχάτως, ακόμα και ο μνημονιακός υπουργός
Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, έστρεψε τα βέλη του κατά της Tρόικας, την οποία κατηγόρησε για τις προβλέψεις της τους τελευταίους μήνες.
Η νέα γραμμή των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου, που συναντήθηκαν χθες, Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου, στη σκιά της αμφισβήτησης από την Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος, είναι ότι «δεν χαριζόμαστε πλέον στην Tρόικα». Παράλληλα η κυβέρνηση θα πιέσει, όσο αυτό είναι εφικτό, την Ευρωζώνη να ανοίξει τη συζήτηση για τη νέα διευθέτηση του ελληνικού χρέους πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, έχοντας ως όπλο το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013.
Αυτό το όπλο όμως, το οποίο κατά τον υπουργό Οικονομικών, θα προκαλέσει «σεισμό» όταν ανακοινωθεί, αμφισβητείται έντονα και αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης με τον Γερμανό επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ.
H κυβέρνηση θα πιέσει, όσο αυτό είναι εφικτό, την Ευρωζώνη να ανοίξει τη συζήτηση για τη νέα διευθέτηση του ελληνικού χρέους πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, έχοντας ως όπλο το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013
Η κυβέρνηση αναμένει το τελευταίο 10ήμερο του Απριλίου να εγκριθεί και να ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) επισήμως το ύψος του πλεονάσματος και αμέσως μετά θα θέσει επίσημα το ζήτημα της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, αλλά και της χαλάρωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής μέσω της αλλαγής των στόχων που έχουν τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Η Αθήνα επιμένει ότι δεν επιθυμεί νέο δάνειο και διαμηνύει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, ούτε στο σκέλος των δαπανών (περικοπές μισθών και συντάξεων), ούτε στο σκέλος των εσόδων (νέα φορολογικά μέτρα).
Κανείς όμως δεν μπορεί να προκαταβάλλει τι θα γίνει το επόμενο διάστημα και κατά πόσο θα βοηθήσουν οι Ευρωπαίοι την κυβέρνηση ενόψει των ευρωεκλογών. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν γίνει εκτενείς συζητήσεις τις τελευταίες ημέρες για το διακύβευμα των εκλογών και έχουν καταλήξει ότι ο «δράκος» στο νέο…«παραμύθι» πρέπει να είναι μια πιο…«επαναστατική» στάση έναντι της Tρόικας.
Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι τυχαία η κίνηση της κυβέρνησης να υψώσει τους τόνους έναντι της Tρόικας και να εμμένει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ότι δεν πρόκειται η Αθήνα να δεχθεί νέο δάνειο και πως θα τα καταφέρει μόνη της.
Αυτή η στάση είναι σαφές ότι εξυπηρετεί –κατά το Μέγαρο Μαξίμου- τον προεκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και το ερώτημα είναι κατά πόσο θα πειστεί η κοινωνία ότι ο δικομματικός συνασπισμός τηρεί σκληρή γραμμή έναντι των πιστωτών, που όμως θα είναι…«εδώ» και μετά τις εκλογές! \




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου