Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Tου Πάνου Κολιαστάση : Προβάδισμα Καμίνη

Είναι γεγονός ότι μεταξύ των πολιτών υπάρχει συναίνεση για τα θέματα (issues) που καλείται να διαχειριστεί ένας δήμαρχος: η καθαριότητα της πόλης, τα δημοτικά έργα, οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, οι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, η προστασία του περιβάλλοντος, η φροντίδα για την ασφάλεια των πολιτών σε συνεργασία με το κεντρικό κράτος, τα οικονομικά του δήμου κλπ.
Για το λόγο αυτό οι πολίτες επιλέγουν δήμαρχο με βασικό κριτήριο
την ικανότητα διαχείρισης (competence) των θεμάτων. Kριτήριο όμως το οποίο επηρεάζεται τόσο από τη δημοτικότητά του όσο και από την κομματική/παραταξιακή του ταυτότητα (partisanship).
Eιδικότερα η ικανότητά του εκάστοτε δημάρχου αξιολογείται με βάση τις επιδόσεις του (performance) κατά τη διάρκεια της θητείας του ενώ η ικανότητα των συνυποψηφίων του κυρίως με βάση την αξιοπιστία των προτάσεων τους.
Στην έρευνα της Μetron Analysis για το Δήμο Αθηναίων, το έργο του νυν δημάρχου Γιώργου Καμίνη κρίνεται θετικά από το 32% των δημοτών. Το ποσοστό δεν είναι βεβαίως πλειοψηφικό, αλλά δεν είναι και χαμηλό. Επίσης χαίρει υψηλής δημοτικότητας καθώς οι θετικές γνώμες για το πρόσωπό του είναι στο 39%. Παράλληλα καταφέρνει να συσπειρώσει το χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς αφού η εκλογική του βάση προέρχεται κυρίως από το ΠαΣοΚ (70%), τη ΔΗΜΑΡ (61%) ενώ εμφανίζει αξιόλογη διείσδυση τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ (12%) όσο και τη ΝΔ (16%).
Το αποτέλεσμα είναι ο Καμίνης να κατακτά την πρώτη θέση στην πρόθεση ψήφου (20%), 6 μονάδες μπροστά από το δεύτερο. Το σημαντικό προβάδισμα που καταγράφει ο δήμαρχος Αθηναίων, κατά την εκκίνηση ουσιαστικά της κούρσας των εκλογών, οφείλεται και στο γεγονός ότι η ΝΔ είναι διχασμένη. Οι ψηφοφόροι της μοιράζονται μεταξύ Κακλαμάνη (23%) και Άρη Σπηλιωτόπουλου (32%) κάτι που μεταφράζεται σε ισοψηφία στην πρόθεση ψήφου (14% και 13% αντίστοιχα). Επίσης ένα μικρότερο τμήμα της ΝΔ φαίνεται ότι προτιμά τον Κασιδιάρη (11%) με συνέπεια το ποσοστό του στην πρόθεση ψήφου να είναι διψήφιο (11%).
Όσον αφορά τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, η εκκίνησή του δεν είναι καλή καθώς βρίσκεται στην 5η θέση πίσω από τον Κασιδιάρη (10%). Ωστόσο η αναγνωρισιμότητά του είναι ακόμα χαμηλή, μόλις 53%. Θα πρέπει επομένως να περιμένουμε για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για την υποψηφιότητά του. Πάντως έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι έως τώρα η απήχησή του στους νεότερης ηλικίας ψηφοφόρους κινείται σε μονοψήφιο ποσοστό. Ενδεικτικά στις ηλικίας 18-34 ετών λαμβάνει 9% και στις ηλικίες 35-44 ετών ποσοστό μόλις 5%. Αντίθετα ο Καμίνης λαμβάνει 19% στην ηλικιακή ομάδα από 18 έως 34 και 15% στην ομάδα από 35 έως 44.
*Ο κ. Πάνος Κολιαστάσης είναι πολιτικός αναλυτής στο ΙΣΤΑΜΕ.

action24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου