Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Του Χρόνη Μακρίδη : Η πατρίδα μας έχει ανάγκη τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη

Αυτό αφορά όλο το φάσμα της πολιτικής σκηνής πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Αποτέλεσμα αυτού είναι το φαινόμενο της πολυδιάσπασης των πολιτικοϊδεολογικών χώρων και της επικράτησης προσώπων αλλά και προσωπικών στρατηγικών χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό. Επικρατεί η θεωρητικοποίηση και ιδεολογικοποίηση των μικροπολιτικών συμφερόντων. Δεν είναι τυχαίες οι μετακινήσεις ωφελημένων στελεχών, που, προκειμένου
να γαντζωθούν από την εξουσία, επιλέγουν διαδρομές εναντίον των φορέων που τους ανέδειξαν επιδεικνύοντας κυνισμό. Φαντάζει αναγκαιότητα σήμερα ο χώρος της προόδου, των δημοκρατών και των σοσιαλιστών, ο χώρος δηλαδή που πήγε τη χώρα μπροστά να εκπέμψει καθαρά μηνύματα με προοδευτικό πρόσημο. Αυτά στην πορεία προς την έξοδο από την κρίση πρέπει να οριστούν και ως πολιτικά προτάγματα, που θα καθορίζουν κάθε πολιτική πρωτοβουλία.
1. Εμβάθυνση της δημοκρατίας.
2. Καταπολέμηση της ανεργίας και ενεργοποίηση πραγματικού κοινωνικού κράτους.
3. Μεταρρυθμιστικές τομές στο διοικητικό κρατικό μοντέλο στην κατεύθυνση της εύρυθμης λειτουργίας του κράτους, της εξυπηρέτησης των πολιτών και της παραγωγικής διαδικασίας.
4. Κινητοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων στη βάση συγκεκριμένου παραγωγικού σχεδίου, που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου και του ανθρώπινου δυναμικού.
Πώς όμως μπορούν να εμπνεύσουν και να καθοδηγήσουν την κοινωνία οι πολιτικοί ταγοί, όταν οι όποιες πολιτικές ή προσωπικές διαφορές δεν υποτάσσονται στο στόχο της προόδου της χώρας, αλλά οδηγούν σε πρακτικές περιχαράκωσης και διάλυσης; Όταν δεν υπάρχουν περίσκεψη και διάθεση για σύνθεση; Όταν υπάρχει αποδοχή εκ των προτέρων της κυριαρχίας των οικονομικών συμφερόντων έναντι των ανθρώπων; Όταν αποδεχόμαστε τις νεοφιλελεύθερες απάνθρωπες πολιτικές ως αναγκαίο κακό; Όταν επιδεικνύουμε ανοχή στα φαινόμενα τύπου Μπαλτάκου, Αθανασίου, Βορίδη και ων ουκ έστιν αριθμός; Όταν απορρυθμίζονται οι εργασιακές σχέσεις, χωρίς να λαμβάνεται ουσιαστική μέριμνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων; Αυτό που έχει ανάγκη η πατρίδα μας είναι να βγει από το τέλμα και αυτό θα γίνει, αν ο λαός της είναι ενωμένος και καταφέρει με σχέδιο να κινητοποιήσει τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις αξιοποιώντας όλα τα δημοκρατικά εργαλεία που διαθέτει και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου προέταξε την Εθνική Λαϊκή Ενότητα και το Δημοκρατικό Προγραμματισμό. Ότι κατάφερε να συνενώσει και να κινητοποιήσει πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες με διαφορετικές ιδεολογικές αναφορές, επαναφέροντας τη δημοκρατία από το απόσπασμα στο προσκήνιο, εγκαθιδρύοντας κοινωνικό κράτος και δίνοντας ίσες ευκαιρίες σε όλους. Ότι κατάφερε να ενώσει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, από το μεταρρυθμιστικό κέντρο ως την κομμουνιστική αριστερά σε ενιαίο δημοκρατικό, σοσιαλιστικό κίνημα. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου που χρειάζεται και σήμερα. Να μπουν τα μαχαίρια στις θήκες. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, για να έχει προοδευτική πορεία. Την ώρα που τα ακροδεξιά σταγονίδια καιροφυλακτούν, όπως αποδείχθηκε για ακόμη μία φορά με την περίπτωση Μπαλτάκου, έχουμε όλοι την υποχρέωση να διαφυλάξουμε την ενότητα της παράταξης και της χώρας. Είναι ώρα να συνέλθουμε και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Ένα είναι σίγουρο: Αν δεν είμαστε εμείς, θα είναι αυτοί.

* Ο Χρ. Μακρίδης είναι γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ


makedonia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου