Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Πιερρακάκης: «Να δώσουμε ευκαιρίες στα ελληνικά μυαλά»

Χρειάζεται αλλαγή σελίδας στην πολιτική λιτότητας με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα βασίζεται σε νησίδες αριστείας και θα δίνει έμφαση στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της χώρας, αλλά και στην καινοτομία μέσω των νεοφυών επιχειρήσεων, "ώστε να δώσουμε ευκαιρίες στα ελληνικά μυαλά".
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Κυριάκος Πιερρακάκης
επισημαίνει πως εκκρεμεί η αντιμετώπιση των θεσμικών προβλημάτων που μας οδήγησαν στην κρίση όπως η γραφειοκρατία, η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης και η αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος. Μιλά στο Euro2day.gr στο πλαίσιο σειράς συνεντεύξεων με υποψήφιους ευρωβουλευτές, οι οποίες έχουν ως στόχο να αναδείξουν θέματα της οικονομίας και της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Ο κ. Πιερρακάκης θεωρεί πως η Ελλάδα παρουσιάζει σε μεγέθυνση τα προβλήματα της Ευρώπης. Ταυτόχρονα πολλά από τα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας έχουν μόνο ευρωπαϊκές λύσεις. Όπως επισημαίνει, αν και η πολιτική διαφοροποίηση είναι δύσκολη σε εθνικό επίπεδο, υπάρχουν περιθώρια στο Ευρωκοινοβούλιο.
Θυμίζει ότι ορισμένες προτάσεις, όπως ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, και ο έλεγχος των ενδοομιλικών συναλλαγών είναι προτάσεις των σοσιαλιστών, που απαιτούν συνολική υιοθέτηση για να αποδώσουν και στο εσωτερικό των χωρών.
Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, η Ελιά και ευρύτερα το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα διαθέτουν το καλύτερο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των ελληνικών προβλημάτων και την υποστήριξη των συμφερόντων της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπογραμμίζει πως "οι εκλογές αφορούν πάντοτε το μετά" και ότι οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν την καλύτερη πρόταση για το μέλλον, εκτιμώντας ότι η αρνητική ψήφος δεν είναι αποδοτική.
Παρ' όλα αυτά αναγνωρίζει τις αδυναμίες της Σοσιαλδημοκρατίας στη μετά το Μάαστριχτ εποχή και τη σύγκλιση των πολιτικών με την κεντροδεξιά, και την αποδίδει στη δυσκολία να διαθέτεις κοινωνικούς πόρους σ'ένα περιβάλλον χαμηλής οικονομικής ελευθερίας, δηλαδή χωρίς επαρκή πλεονάσματα. Παραδέχεται επίσης ότι στο παρελθόν υπήρξε λανθασμένη αξιοποίηση της ρευστότητας και των "10 σχεδίων Μάρσαλ" που δόθηκαν στη χώρα, καθώς και ότι ο πολιτικός του χώρος πληρώνει το τίμημα της ένταξης της Ελλάδας στο μνημόνιο.
Αναγνωρίζει ως φλέγον πρόβλημα εκείνο της ανεργίας, εκτιμώντας ότι η αντιμετώπισή της αποτελεί το απόλυτο διακύβευμα, καθώς και ότι είναι προτεραιότητα η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Υποστηρίζει ότι τα θεσμικά προβλήματα της Ελλάδας, από τη λειτουργία της δικαιοσύνης έως τη γραφειοκρατία, γέννησαν την κρίση και θεωρεί απαραίτητη τη μεταρρύθμιση. Εκτιμά επίσης ότι χρειάζεται εξονυχιστικός επαναπροσδιορισμός της διάθεσης των πόρων του ΕΣΠΑ και των δημοσίων δαπανών, ώστε να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία.
Θεωρεί δε ότι τα τελευταία χρόνια συντελείται στροφή της κοινωνίας σε μια αποτελεσματική ιδιωτική πρωτοβουλία, και σημειώνει τη δυναμική των νεοφυών επιχειρήσεων. Προσθέτει τέλος ότι η αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας θα πρέπει να γίνει άμεσα το αντικείμενο διαλόγου με τη συμμετοχή ολόκληρου του πολιτικού φάσματος.

eyro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου