Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου: Ανακατεύουν την τράπουλα του ανασχηματισμού

Ημέρες αγωνίας ζουν υπουργοί και υφυπουργοί, «βαρόνοι» και απλοί ιπποκόμοι της ΝΔ, υποψήφιοι να μπουν στην κυβέρνηση και υποψήφιοι να την εγκαταλείψουν. Ο πρωθυπουργός φαίνεται, σύμφωνα με τακτικούς συνομιλητές του, αποφασισμένος να τους σπάσει τα νεύρα μέχρι τέλους: δεν κουβεντιάζει με κανέναν, δεν αποκαλύπτει προθέσεις, δεν συζητεί υπουργεία παρ' όλο που όλοι υποψιάζονται ότι στο μυαλό του έχει σχεδόν έτοιμο το νέο
υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός δεν κουβεντιάζει με κανέναν, δεν αποκαλύπτει προθέσεις, δεν συζητεί υπουργεία παρ' όλο που όλοι υποψιάζονται ότι έχει έτοιμο το νέο υπουργικό συμβούλιο
Ο ίδιος όμως φρόντισε, μέσω διαρροών που έκαναν στενοί του συνεργάτες να βάλει «πάγο» το μεσημέρι της Τετάρτης, μέσω Βρυξελλών, στα σενάρια περί ανασχηματισμού. Προφανώς και δεν υπάρχει περίπτωση, όπως λένε οι γνωρίζοντες, να μην γίνει. Απλά θα γίνει στο χρονικό σημείο που θέλει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς και σε καμία περίπτωση δεν βιάζεται, όπως λένε χαρακτηριστικά οι συνομιλητές του.
Αυτό μένει να επιβεβαιωθεί όμως και στη σημερινή συνάντηση που θα έχει το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο που δείχνει να βιάζεται για να γίνουν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Εδώ προκύπτει μια σημαντική διαφωνία που έχει ουσία και αρκετό παρασκήνιο, ενώ πλήρης διάσταση υπάρχει και στο ζήτημα της κατάργησης του εκλογικού μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το ζητεί με ένταση και το Μαξίμου, παρά το ότι ήταν στην προγραμματική συμφωνία των δυο κυβερνητικών εταίρων, αυτή τη στιγμή αρνείται να το αποδεχθεί.
Η στάση του πρωθυπουργού έχει ως βάση το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να δείχνει πως σύρεται πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ και αναγκάζεται λόγω και του κακού εκλογικού αποτελέσματος να ακολουθήσει την πεπατημένη και να προχωρήσει σε αλλαγές. Γι’ αυτό και έσπευσαν σε διάφορα ιντερνετικά μέσα οι συνεργάτες του πρωθυπουργού να διαρρέουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς «διδάσκει πολιτικό ήθος» με τη στάση του και δεν ακολουθεί λογικές του παρελθόντος.

Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης θα έχει και τη σφραγίδα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ήδη έχουν γίνει δέκτες διαφόρων ονομάτων στο Μέγαρο Μαξίμου
Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης θα έχει και τη σφραγίδα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ήδη έχουν γίνει δέκτες διαφόρων ονομάτων στο Μέγαρο Μαξίμου. «Δεν συζητήθηκε απολύτως τίποτα, ούτε την ημέρα που συνταξίδεψαν οι Σαμαράς και Βενιζέλος» τονίζει πάντως ανώτερη κυβερνητική πηγή.
Το θέμα όμως είναι στο τραπέζι και πυροδοτεί πληθώρα σχολίων, παραπολιτικών, σεναρίων και συζητήσεων. Οι γνωρίζοντες τονίζουν ότι ο ανασχηματισμός θα βρεθεί στο επίκεντρο της απογευματινής συνάντησης των δυο αρχηγών, όπως και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, αλλά και η επαναδιατύπωση της προγραμματικής συμφωνίας.
Αργά ή γρήγορα (το πιο πιθανό έως το τέλος Ιουνίου) όμως ο ανασχηματισμός θα γίνει και αυτό είναι σαφές από όλες τις πλευρές, ενώ ήδη η κυβέρνηση έχει παραλύσει, καθώς οι υπουργοί και οι υφυπουργοί «έχουν κατεβάσει…τα μολύβια», συζητούν για τις επικείμενες αλλαγές, διαρρέουν διάφορα για πολιτικούς αντιπάλους ή όσους εχθρεύονται από το κόμμα τους στα ΜΜΕ, ενώ δηλώνουν ανοικτά τις προτιμήσεις τους. Την ίδια στιγμή και στο Μέγαρο Μαξίμου αυξάνονται τα αιτήματα βουλευτών που θέλουν να μπουν στην κυβέρνηση, σε σημείο που η πίεση είναι υπερβολική.

Αργά ή γρήγορα όμως ο ανασχηματισμός θα γίνει ενώ ήδη η κυβέρνηση έχει παραλύσει, καθώς οι υπουργοί και οι υφυπουργοί «έχουν κατεβάσει…τα μολύβια»
Στην κυβέρνηση η αγωνία δεν έχει όρια... Υπουργήσιμος πρώην υπουργός δήλωνε χθες την απόλυτη βεβαιότητά του ότι διεκδικεί ένα υπουργείο ή δύο υφυπουργεία ή μια θέση αναπληρωτή υπουργού. Η λογική είναι σωστή: πόνταρε σε πολλά νούμερα, κάπου θα κάτσει η μπίλια.
Ούτως ή άλλως οι διακινούμενες πραγματικές πληροφορίες είναι ισχνές. Αυτά τα περί «μηδενικής βάσης», περί «ανανέωσης και συνέχειας» ή περί «μη αναντικατάστατων και μη αμετακίνητων υπουργών» είναι χιλιοειπωμένα και δεν βοηθούν στην απόκτηση υπουργείου ή έστω υφυπουργείου -πόσο μάλλον που αυτή είναι μάλλον η τελευταία ευκαιρία για τους περισσότερους να μπουν στην κυβέρνηση πριν από τις επόμενες εκλογές.
Τι μπορούμε να ξέρουμε λοιπόν με σχετική βεβαιότητα; Ορισμένα πολύ απλά και πολύ σαφή πράγματα:

  • Πρώτον, η νέα κυβέρνηση θα έχει σαφές στίγμα ανανέωσης. Πράγμα που σημαίνει σε απλά ελληνικά ότι θα μπουν πολλοί νέοι βουλευτές, κυρίως σε θέσεις υφυπουργών.
  • Δεύτερον, ότι η νέα κυβέρνηση θέλει να κερδίσει τις εκλογές. Πώς μεταφράζεται αυτό; Γεωγραφική κατανομή των κυβερνητικών θέσεων, ισχυρή εκπροσώπηση της περιφέρειας, όπου πάσχει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, πολιτική ανάδειξη των υπουργείων που σχετίζονται με την περιφέρεια.
  • Τρίτον, ο πρωθυπουργός θέλει αρκετούς «πρωτοκλασάτους» μέσα στην κυβέρνηση, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και η Ντόρα Μπακογιάννη.
Σε όλους τους άλλους θα προταθούν κυβερνητικές θέσεις που καθιστούν εφικτή τη συμμετοχή τους στο κυβερνητικό σχήμα. Ουδείς θα αντιμετωπισθεί υποτιμητικά. Επί των προτάσεων του πρωθυπουργού όμως ούτε όροι υπάρχουν, ούτε προαπαιτούμενα, ούτε διαπραγματεύσεις. Η συμμετοχή όλων στην κυβέρνηση θεωρείται και χρήσιμη, αλλά και απολύτως εθελοντική. Μιά τέταρτη παράμετρος, είναι οι πολλές μετακινήσεις κορυφαίων υπουργών. Εξαιρέσεις επιτρέπονται για να επιβεβαιώσουν τον κανόνα, ενώ ακόμα υπάρχει ερωτηματικό τι θα γίνει συνολικά με το υπουργείο Οικονομικών. Πέμπτον, θα υπάρξουν ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές στη δομή των υπουργείων, αλλά θα είναι μικρές.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου