Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Ποιές ειναι οι εκτιμήσεις του ΠΑΣΟΚ πριν ανοίξουν οι κάλπες

Ολα τα σενάρια ακόμη και τα πλέον ακραία έχουν βάλει οι επιτελείς του Βαγγέλη Βενιζέλου πάνω στο τραπέζι και συζητούν. Από το πιο αισιόδοξο μέχρι το πιο απευκταίο, που είναι η απόλυτη καταστροφή και η αντίστροφη μέτρηση για την επόμενη ημέρα. Στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχουν στελέχη που μιλάνε με όλους τους δημοσκόπους και έχουν καλή ενημέρωση για το τι θα συμβεί
πάνω κάτω το βράδυ των εκλογών. Πώς, δηλαδή, θα κινηθούν με βάση τις δημοσκοπικές έρευνες οι ψηφοφόροι την Κυριακή, όχι μόνο των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου και εκεί θα διεξαχθούν συμπεράσματα, αλλά κυρίως για τις εκλογές της επόμενης Κυριακής για την Ευρωβουλή.
Τα στελέχη αυτά αναφέρουν κυρίως πως η Ελιά θα πάρει ένα ποσοστό γύρω στο 6%-7% και θα μπορεί να πρωταγωνιστήσει την επόμενη ημέρα είτε για τη χώρα είτε για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, κάνοντας ένα βήμα διαλόγου και συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ το ίδιο το βράδυ των εκλογών που θα προτείνει ο κ. Βενιζέλος στον Φ. Κουβέλη.
Επί τάπητος όλοι οι σχεδιασμοί

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και τους υπολογισμούς της Χαριλάου Τρικούπη για την Κυριακή των εκλογών για την Τοπική αυτοδιοίκηση εκτιμούν ότι θα καταφέρουν να κερδίσουν μεγάλους δήμους, όπως Αθήνας και Θεσσαλονίκης με τους υποψηφίους κυρίους Μπουτάρη και Καμίνη, ενώ σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Αθήνας, η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως μέχρι τώρα δείχνει να πηγαίνει στον δεύτερο γύρo των εκλογών ο κ. Γ. Σγουρός μαζί με τη Ρένα Δούρου. Σε αυτή την περίπτωση, αναφέρουν ότι νικητής θα είναι ο νυν περιφερειάρχης της Αθήνας, αφού προσβλέπουν στις ψήφους και της ΝΔ.

Διαφορετικά θα είναι τα πράγματα, αν δεν βγουν οι σχεδιασμοί των επιτελών του ΠΑΣΟΚ. Εκτίμηση και του κ. Λοβέρδου, που συνεργάζεται με την Ελιά, είναι ότι η δημοκρατική παράταξη θα καταφέρει, παρά τα όσα λέγονται, να επιζήσει πολιτικά. Σε αυτό το ενδεχόμενο, οι αντιδράσεις θα είναι πολλές και διαφορετικές. Πολλά στελέχη θα αντιδράσουν από το ΠΑΣΟΚ όπου θα ανοίξει μεγάλη συζήτηση για την επόμενη ημέρα. Ο κ. Βενιζέλος είναι πεπεισμένος ότι το κόμμα του δεν θα ζήσει την πολιτική απαξίωση και θα βρει ώτα ικανά να ακούσουν τις προτάσεις του.
Εκτιμήσεις για δήμους και περιφέρειες

Στελέχη που εδώ και πολύ καιρό έχουν οργώσει όλη την Ελλάδα και γνωρίζουν το στελεχιακό δυναμικό που, έστω και τώρα, έχει το ΠΑΣΟΚ, δηλώνουν με κάθε υπευθυνότητα ότι το κόμμα τους μπορεί να πάρει στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση έναν ικανό αριθμό περιφερειών και δήμων, έχοντας θετικό πρόσημο. Από τις 13 περιφέρειες το ΠΑΣΟΚ, θα μπορεί να κερδίσει μερικές και σε κάθε περίπτωση στον δεύτερο γύρο θα πάνε οι μισές.

Ανατολική Μακεδονία Θράκη: Ο κ. Γιαννακίδης θα περάσει στον δεύτερο γύρο και θα κερδίσει την περιφέρεια, αναφέρουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που γνωρίζουν το πώς συμπεριφέρεται το εκλογικό σώμα και έχουν συμμετάσχει πολλές φορές εκλογές.
Κεντρική Μακεδονία: Υπάρχει ο κίνδυνος, όπως λένε, το ΠΑΣΟΚ να ηττηθεί και ο Μάρκος Μπόλαρης, που κατεβαίνει υποψήφιος ως ανεξάρτητος, να είναι με μεγαλύτερα ποσοστά από το πρώην κόμμα του.
Δυτική Μακεδονία: Εδώ, λένε, πως είναι πολύ δύσκολο η κα Ζεμπελιάδου να μπορέσει να πάει στον δεύτερο γύρο.
Ηπειρος: Ο κ. Ζάψας, που προέρχεται από τον χώρο της ΔΗΜΑΡ και υποστηρίζεται από την Ελιά, είναι δύσκολο να πάει στον επόμενο γύρο των εκλογών.
Θεσσαλία: Ο κ. Τσιλιμίγκας, απ' ό,τι λέγεται, μπορεί να κάνει την έκπληξη και να πάει σε επαναληπτικές εκλογές μία εβδομάδα μετά.
Ιόνια: Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως η κα Γκερέκου θα είναι στον δεύτερο γύρο των εκλογών.
Δυτική Ελλάδα: Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία διεκδικούν τρεις υποψήφιοι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τους Κατσιφάρα, Ζαφειρόπουλο και Σώκο αντίστοιχα, με τον κ. Κατσιφάρα να έχει τις πιθανότερες πιθανότητες να είναι στον δεύτερο γύρο.
Στερεά Ελλάδα: Δεν υπάρχει συνδυασμός που να προέρχεται από τον χώρο της Ελιάς, με ευθύνη –όπως τονίζουν από τη Χαριλάου Τρικούπη– των τοπικών στελεχών του κόμματος που δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πρόσωπο ως υποψήφιο.
Πελοπόννησος: Στην περιφέρεια αυτή, το ΠΑΣΟΚ είναι μοιρασμένο στα δύο. Οι κύριοι Κωνσταντινόπουλος και Μανιάτης υποστηρίζουν τον κ. Π. Τατούλη, τα 9/10 του οργανωμένου ΠΑΣΟΚ στηρίζουν τον υποψήφιο που προέρχεται οργανωτικά από το ΠΑΣΟΚ, τον κ. Δέδε.
Βόρειο Αιγαίο: Στον δεύτερο γύρο των επαναληπτικών εκλογών θα είναι, όπως λένε, ο κ. Γιακαλής.
Νότιο Αιγαίο: Επίσης στον δεύτερο γύρο ο κ. Μαχαιρίδης.
Κρήτη: Ο Στ. Αρναουτάκης θα κερδίσει σίγουρα την περιφέρεια, όπως φαίνεται, υποστηρίζουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ
Αττική: Η υποψηφιότητα του κ. Σγουρού αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διαχείριση των υποψηφίων και θα δεχθεί ισχυρή πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ που ρίχνει εκεί όλες του τις δυνάμεις. Θα μπει στον δεύτερο γύρο, αλλά θα κινηθεί εξαιρετικά στο όριο και τις ακροβασίες το βράδυ των επαναληπτικών εκλογών.
Από όλες αυτές τις περιφέρειες, το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να κερδίσει τέσσερις από τις έξι που θα πάνε στον δεύτερο γύρο εκλογών. Επομένως, με βάση όλα αυτά, σε συνδυασμό με περίπου 80-90 δήμους από τους 233, που θα πάνε στη δεύτερη Κυριακή, το ΠΑΣΟΚ θα συγκεντρώσει περίπου ένα 5,5%-6%.

e-giakoumis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου