Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Κινέζος Πρωθυπουργός: Στην Αθήνα με βαλίτσες γεμάτες επενδύσεις 7 δισ. $

Επενδύσεις made in China έρχονται στην Ελλάδα, με... σήμα εκκίνησης την τριήμερη επίσκεψη στη χώρα μας του Λι Κεγιάνγκ, του Κινέζου Πρωθυπουργού, ο οποίος φτάνει στην Αθήνα σήμερα το μεσημέρι.
Σύμφωνα με πληροφoρίες, θα υπογραφούν deals αξίας 6-7 δισ. δολαρίων.

Το ενδιαφέρον της Κίνας για επενδύσεις στην Ελλάδα επικεντρώνεται στους κλάδους της ναυτιλίας, της ενέργειας, των ακινήτων, των μεταφορών, των αεροδρομίων, των εισαγωγών, και των κατασκευών, όπως αποκάλυψε πριν λίγες μέρες ο υπουργός Εμπορίου της κινεζικής κυβέρνησης, Γκάο Γιάν σε συνέντευξη Τύπου.
Ο Γκάο υπογράμμισε την αισιοδοξία της κινεζικής πλευράς για τη θετική έκβαση του ταξιδιού του Κετσιάνγκ, επισημαίνοντας πως «θα φέρει πολλά αποτελέσματα. Και οι δύο πλευρές θέλουμε να προωθήσουμε το άνοιγμα των αγορών, την ενθάρρυνση της συνεργασίας σε επιχειρηματικό επίπεδο και την προώθηση των επενδύσεων, στις επιτροπές και στα εμπορικά επιμελητήρια».
Επίσης τόνισε πως η Κίνα θα στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις που θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης.
Την «ανεβασμένη» διάθεση της Κίνας για επενδύσεις στη χώρα μας τόνισε και ο ίδιος ο κ. Κεγιάνγκ σε άρθρο του στην Καθημερινή. Ο κινέζος Πρωθυπουργός προσδιόρισε ως νέα πεδία πιθανών επενδύσεων τους τομείς των αεροδρομίων, των σιδηροδρόμων, των οδικών δικτύων και άλλων υποδομών, ενώ μίλησε για ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς των θαλάσσιων μεταφορών.
Σε ότι αφορά το λιμάνι του Πειραιά, σημείωσε ότι «θα εργασθούμε από κοινού με την Ελλάδα για να μετατρέψουμε το λιμάνι του Πειραιά στο καλύτερο του είδους του στην Μεσόγειο».
Ο Κετσιάνγκ υπογράμμισε τα πολύ πλούσια πλεονεκτήματα της Ελλάδας στον τουρισμό, γεγονός το οποίο θα εξελιχθεί σε σημαντικό πεδίο ανάπτυξης της κινεζο-ελληνικής συνεργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το κινεζικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο και για τα αεροδρόμια της Αθήνας και το Καστέλι της Κρήτης, ενώ το βλέμμα είναι έντονα στραμμένο και σε deals μεταξύ Ελλήνων εφοπλιστών και κινεζικών τραπεζών για τη ναυπήγηση πλοίων σε κινεζικά ναυπηγεία.
Ο κινέζος Πρωθυπουργός συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά την Παρασκευή στο Ικόνιο όπου θα εγκαινιάσουν την συνεργασία Cosco-TΡΑΙΝΟΣΕ για τη μεταφορά προϊόντων της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Huawei στην Τσεχία, ενώ θα μιλήσουν αργότερα και στο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Ναυτιλιακής Συνεργασίας.
Ο Λι Κεγιάνγκ θα μεταβεί και στην Κρήτη όπου εκτός από το αεροδρόμιο στο Καστέλι και την επένδυση σε συγκροτήματα τουριστικών κατοικιών στο νησί, ενδιαφέρον αναμένεται να εκφραστεί για συμφωνίες γύρω από τις εξαγωγές των ελληνικών επιχειρήσεων προς την κινεζική αγορά, για προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και το κρασί. Θα τον συνοδεύσει ο Αντώνης Σαμαράς και θα τον ξεναγήσει στο Αρχαιολογικό Χώρο της Κνωσού και στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κινέζοι θέλουν να εκμεταλλευτούν το θεσμικό πλαίσιο παροχής βίζας για αγορές ακινήτων άνω των 250.000 ευρώ.
Τα deals – Σύνολο 6 με 7 δισ.δολάρια
Tρεις συμφωνίες με το υπουργείο Ναυτιλίας σε ναυτιλιακά θέματα, θέματα του κινεζικού νηογνώμονα αλλά και την επέκταση της συμφωνίας με την Κινεζική Αναπτυξιακή Τράπεζα για την χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.
Επίσης:
Συμφωνία της Τράπεζας Επενδύσεων της Κίνας με την Costamare, της Diana Shipping με την ICBC, της Libra Group με την ICBC επίσης, της Thenamaris, της Ocean Bulk και της Veritas Ship Management με κινεζικές τράπεζες
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τerna Energy και Sinohydroκαι της ICBC Bank.

Επίσης, θα υπογραφεί η συμφωνία ύψους 200 εκατ. δολατρίων μεταξύ της Lamda Development και της Fosun για την επένδυση στο Ελληνικό.

Συμφωνία της Κινεζικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και της Enterprises Greece
Συμφωνία με τον όμιλο Παυλίδη για εξαγωγές μαρμάρων.
Συμφωνία SUMEC και EDF EN Hellas
Συμφωνίες των υπουργείων Ανάπτυξης Ελλάδας-Κίνας και της εταιρείας ΙZP Technologies
Συμφωνίες με κινεζικές εταιρείες για εξαγωγές με Μπουτάρη, Creta Olympias, Medittera Winery και Alpha Estate, U-Feel, An. Mavrofridopoulos και EMELCO.

 
thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου