Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Τρελά κέρδη για 2 ομογενείς από τη διάσωση της Ελλάδας

Ο λόγος για το Δρομέα (Dromeus Capital Management) μία εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων, η οποία ιδρύθηκε από δύο ομογενείς, τους Αχ. Ριζβά και Ιάσων Μανολόπουλος, το 2012. Ο δεύτερος μάλιστα έχει γράψει και βιβλίο για την ελληνική κρίση με τίτλο το «Επαχθες Χρέος» (Τhe Odious Debt).
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg η εταιρεία αυτή
κατόρθωσε να πετύχει απόδοση 160% τα τελευταία τριάμιση χρόνια, την ίδια ώρα που τα άλλα hedge funds με πολύ δυσκολία παρουσιάζουν κατά μέσο όρο αποδόσεις της τάξεως του 10%.
O Dromeus πρόσφατα επωφελήθηκε από τη συμμετοχή του στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα τον Οκτώβριο του 2012 όταν η ελληνική οικονομία βρίσκονταν στον θάλαμο της εντατικής και ένα βήμα πριν από την έξοδο από την ευρωζώνη, οι δύο συνιδρυτές του Δρομέα δημιούργησαν το fund συγκεντρώνοντας περίπου 240 εκατ. ευρώ, τα οποία και επένδυσαν στοιχιματζίοντας ΥΠΕΡ της Ελλάδος.
Το αποτέλεσμα σύμφωνα με τον τίτλο του συγκεκριμένου άρθρου ήταν να «μετατρέψουν την ελληνική τραγωδία σε ...θρίαμβο». Για φέτος (Ιουνιος 2013 - Ιουνιος 2014) η απόδοση του Dromeus αγγίζει το 26%.
O Dromeus πρόσφατα επωφελήθηκε  από τη συμμετοχή του στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ελλάδα, σύμφωνα με επιστολή που το ίδιο το fund απέστειλε στους πελάτες - επενδυτές  του την οποία εξασφάλισε το Bloomberg.
«Η ανακεφαλαιοποίηση θα δημιουργήσει σημαντική αξία για τους μετόχους με την Eurobank, έγραψε ο Dromeus στην επιστολή. "Ενώ οι μετοχές της Eurobank έκλεισαν στο προηγούμενο το τρίμηνο με κέδρη έως και 19 τοις εκατό από την τιμή διάθεσης παραμένει μία απο τις βασικές επενδυτικές επιλογές του fundκαθώς εκτιμάται ότι διαθέτουν περιθώρια περαιτέρω ανόδου"».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Paulson & Co κατείχε θέσεις στην Alpha Bank Α.Ε. και της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε., σύμφωνα με επιστολή προς τους επενδυτές στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Η εταιρεία αρχισε να αγοράζει τις μετοχές  τους στα μέσα του 2013 μέσω του Recovery Fund. Το συγκεκριμένο fund παρουσίασε το 2013 απόδοση 63%.
Αντίστοιχο Recovery Fund (hedge fund δηλαδή που ποντάριζε στην ανάκαμψη της Ελλάδος) δημιούργησε και το Third Point. H συγκεκριμένη εταιρεία του Loeb σημείωσαν αύξηση 12 τοις εκατό αυτό το έτος μέχρι τον Ιούνιο. Ενω η επενδυτική αυτή Η στρατηγική έχει αποδόσει στο fund αυτό μηα απόδοση  34% από τον  Απρίλιο του 2013,
Οι οικονομολόγοι αναμένουν η οικονομία στην Ελλάδα να εξέλθει από την ύφεση το τρέχον έτος, επέκταση 0,2%, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News που δημοσιεύθηκε στις 14 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου