Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Μόνο 10 δισ. θα μπορέσουν να αντλήσουν οι τράπεζες από το πρόγραμμα της ΕΚΤ

Η συνεχιζόμενη μείωση των δανείων στερεί τις ελληνικές τράπεζες από ένα σημαντικό κομμάτι φθηνών κεφαλαίων που θα προσφέρει η ΕΚΤ μέσω ενός νέου μηχανισμού, μακροχρόνιας ρευστότητας που θέτει σε λειτουργία τον επόμενο μήνα.
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι και τον Ιούλιο - για 7ο συνεχή μήνα από την αρχή του έτους - ο ρυθμός
χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας παρέμεινε αρνητικός
Ο συγκεκριμένος μηχανισμός «ανταμοίβει» τις τράπεζες που έχουν ανοιχτές τις στρόφιγγες των δανείων, με αποτέλεσμα να θέτει σε δυσμενέστερη θέση τις ελληνικές οι οποίες μειώνουν διαρκώς τις χορηγήσεις τους σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Tα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι και τον Ιούλιο - για 7ο συνεχή μήνα από την αρχή του έτους - ο ρυθμός χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας παρέμεινε αρνητικός.
Ομως με βάση τους κανόνες του LTRO, η ρευστότητα που μπορούν να αντλήσουν οι τράπεζες προσδιορίζεται από το μέγεθος του ενεργητικού τους (συγκεκριμένα 7% του ενεργητικού ήτοι περίπου 10 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες) προσαυξημένο κατά την καθαρή αύξηση των χορηγήσεων από τον Απρίλιο και εντεύθεν.
Με βάση τους κανόνες του LTRO, η ρευστότητα που μπορούν να αντλήσουν οι τράπεζες προσδιορίζεται από το μέγεθος του ενεργητικού τους (συγκεκριμένα 7% του ενεργητικού ήτοι περίπου 10 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες)
Όμως όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) τον Ιούλιο η χρηματοδότηση σημείωσε μείωση κατά 3,7% έναντι μειώσεως 3,5% που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο και 3,5% τον Μάιο. Συγκεκριμένα η καθαρή ροή χρηματοδότησης τον Ιούνιο ήταν αρνητική κατά 1,1 δισ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιούλιο του 2014, ήταν αρνητική κατά 707 εκατ. ευρώ (Ιούλιος και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -4,9%, από -4,7% τον Ιούνιο του 2014. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -4,8%, από -4,7% τον προηγούμενο μήνα και η καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 465 εκατ. ευρώ. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε -7,4%, τον Ιούλιο του 2014, από -4,1% τον προηγούμενο μήνα.
Τον Ιούλιο η χρηματοδότηση σημείωσε μείωση κατά 3,7% έναντι μειώσεως 3,5% που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο και 3,5% τον Μάιο
Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις, τον Ιούλιο του 2014, ήταν αρνητική κατά 132 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε στο 0,2%, από 1,5% τον προηγούμενο μήνα.
Η συνεχιζόμενη μείωση της χρηματοδότησης είχε ως αποτέλεσμα το συνολικό χρέος επιχειρήσεων και ιδιωτών προς τις τράπεζες να μειωθεί στα 213,8 δισ. ευρώ από 222,4 δισ. ευρώ που ήταν ένα χρόνο πριν. Το χρέος σε στεγαστικά δάνεια υποχώρησε στα 70,3 δισ. από 72,2 δισ. ευρώ αντιστοίχως και στα καταναλωτικά και κάρτες στα 27,6 δισ. ευρώ από 29,2 δισ. ευρώ

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου