Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Αντώνης Σαμαράς: «Δεν πάω σε πρόωρες εκλογές»

«Δεν έχω καμία πρόθεση να πάω σε εκλογές», τονίζει μονότονα οΠρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και αναπτύσσει τη στρατηγική του που φθάνει έως την προεδρική εκλογή. Ομως στο εσωτερικό του υπουργικού συμβουλίου παραμένει η συζήτηση για το σενάριο περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το προσεχές φθινόπωρο, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πολύ πιθανή.

Υπό το βάρος της άσχημης οικονομικής κατάστασης και της αδυναμίας σύνταξης προϋπολογισμού, οι πρόωρες εκλογές θεωρούνται για ορισμένους κορυφαίους υπουργούς ίσως και μια μοναδική λύση… Ουσιαστικά το είπε ανοικτά και ο μελλοντικός ένοικος του ρετιρέ της κεντροδεξιάς πολυκατοικίας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης που είναι έτοιμος για συνεργασία με τη Ν.Δ.προέβλεψε εκλογές σε δυο μήνες περίπου και μόνο τυχαία δεν ήταν η επισήμανσή του…

Οι εκτιμήσεις και οι εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές


Στο γαλάζιο σύστημα εξουσίας πολλοί εκτιμούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς, αν και απορρίπτει εκλογικό αιφνιδιασμό, φέρεται να έχειεισηγήσεις τις οποίες και δεν έχει απορρίψει στον απόλυτο βαθμό, ώστε να προκηρύξει εκλογές τοφθινόπωρο και θα επενδύσει στο σενάριο της «παρένθεσης ΣΥΡΙΖΑ» με σκοπό μια νέα εκλογική αναμέτρηση τον Μάρτιο του 2015 με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και με βασικό στόχο την αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ.
 Ο Πρωθυπουργός έχει γίνει αποδέκτης εισηγήσεων για μια εκλογική αναμέτρηση το φθινόπωρο, ώστε αν η Ν.Δ. ηττηθεί και η διαφορά μειωθεί αρκετά κάτω από το όριο της ήττας των ευρωεκλογών, με το οποίο νίκησε ο ΣΥΡΙΖΑ, να έχει τη δυνατότητα επανόδου το 2015.
Εξάλλου, εσωκομματική αντιπολίτευση δεν έχει: ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα είναι στις Βρυξέλλες ως επίτροπος, η Ντόρα Μπακογιάννη έχει αποδυναμωθεί πλήρως, ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει καμία διάθεση επαναδραστηριοποίησης και οι νεοσσοί νεοδελφίνοι, Μάκης ΒορίδηςΝίκος Δένδιας καιΕυριπίδης Στυλιανίδης δεν έχουν το πολιτικό βάρος να αμφισβητήσουν τον νυν πρόεδρο της Ν.Δ.
Οι εισηγητές της πρότασης, που είναι και σταθεροί συνομιλητές του Πρωθυπουργού, εκτιμούν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί και υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης θα βουλιάξει πολύ γρήγορα.
Αυτό το σενάριο είχε προβληθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, καθώς ο Πρωθυπουργός είχε γίνει αποδέκτης πρότασης να επιλέξει τις τριπλές εκλογές τον περασμένο Μάιο, με το σκεπτικό ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια θα μπορούσε να εκφραστεί στην ευρωκάλπη και στην εθνική κάλπη οι πολίτες να επιλέξουν με το κριτήριο «ποιος είναι ο καταλληλότερος να διαχειριστεί την κρίση». Αυτό το σενάριο το είχε σκεφθεί αρχικά ο Πρωθυπουργός, αλλά στη συνέχεια το απέρριψε.
Είχε ακούσει να του αναλύουν το σενάριο της λεγόμενης «διαχείρισης ήπιας ήττας», όπου κυρίαρχη θέση έχει το επιχείρημα περί «αριστερής παρένθεσης». Δεν ενθουσιάστηκε, αλλά στην παρούσα χρονική στιγμή δέχεται εκ νέου μια τέτοια εισήγηση και συζητείται έντονα στο πρωθυπουργικό περιβάλλον ότι μέσα από αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα μπορέσει να ανακάμψει πολύ γρήγορα και να πάρει την προσωπική και πολιτική αντεκδίκηση (ρεβάνς).

Στις αρχές του 2015 οι εκλογές

«Σενάρια θερινής νυκτός», απαντούν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που διαφωνούν με μια τέτοια «κοντόφθαλμη λογική», όπως λένε χαρακτηριστικά και θυμίζουν ότι πριν από λίγο καιρό ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, κατ' εντολή του Πρωθυπουργού, είπε ότι η κυβέρνηση και η Ν.Δ. θα σεβαστεί το Σύνταγμα και οι διαδικασίες (τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες, όπως προβλέπεται) για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίαςθα γίνουν στις αρχές του 2015 και άρα δεν υπάρχει προοπτική πρόωρων εκλογών.
Ο Αντώνης Σαμαράς είχε ακούσει να του αναλύουν το σενάριο της λεγόμενης «διαχείρισης ήπιας ήττας», όπου κυρίαρχη θέση έχει το επιχείρημα περί «αριστερής παρένθεσης»
«Αυτά τα σενάρια περί παρενθέσεων είναι ηττοπαθή. Δεν χρειάζονται τακτικίστικες κινήσεις, αλλά σταθερότητα», λένε κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης και επιμένουν ότι το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα πρέπει να κινηθεί με μακροπρόθεσμη στρατηγική. Επίσης, πολλοί λένε ότι αν τελικά επιλεγεί το σενάριο με τον κωδικό «αριστερή παρένθεση», που όμως αποδοκιμάζεται από μια σειρά κορυφαίους υπουργούς, η κυβέρνηση και ο Αντώνης Σαμαράς θα κατηγορηθούν γιαμικροκομματικά παιχνίδια.
Από την άλλη πλευρά πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων στους τελευταίους ορόφους της Κουμουνδούρου αρχίζει και εκδηλώνεται μια ανησυχία και αυτή εδράζεται στο ίδιο σενάριο, αυτό της «αριστερής παρένθεσης». Η εκτίμηση που υπάρχει στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι σήμερα οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στην προοπτική μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
«Επομένως, αναπροσαρμόζουν και τις στρατηγικές τους. Η αναπροσαρμογή της στρατηγικής έχει το εξής βασικό σκέλος: Μια κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταρρεύσει υπό το μέγεθος των προβλημάτων, άρα θα αποτελέσει μια σύντομη παρένθεση και προς αυτή την κατεύθυνση θα δοθεί μεγάλη μάχη», λένε οι μυημένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου