Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Τι σημαίνουν για την τσέπη μας οι αποφάσεις Ντράγκι

Τι σημαίνουν για την Ελλάδα οι αποφάσεις της ΕΚΤ; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που τίθεται την επομένη των αποφάσεων που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι. Ποια είναι τα οφέλη για την ελληνική οικονομία, τους δανειολήπτες, τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες. 
Tα οφέλη για τους δανειολήπτες

Από την στιγμή που βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ άγγιξε τα μηδενικά επίπεδα αυτό θα έχει άμεση θετική επίπτωση στο euribor, άρα αυτομάτως θα οδηγήσει σε μικρή ελάφρυνση των τόκων των δανείων, κυρίως εκείνων που έχουν συνάψει οι επιχειρήσεις. Μικρότερες είναι οι θετικές επιπτώσεις στα στεγαστικά δάνεια. Ο αντίκτυπος που αναμένεται να έχει η απόφαση της ΕΚΤ στη μείωση του επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό 0,05%, στα δάνεια των ιδιωτών. Σήμερα μόλις το 25% του συνόλου των δανείων προς ιδιώτες βασίζεται στο επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μείωση της μηνιαίας δόσης θα είναι της τάξης των 2-5 ευρώ, το μήνα. Τα μηδενικά επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οδηγούν σε ακόμα χαμηλότερα επιτόκια στις καταθέσεις.

Τα οφέλη για τις τράπεζες

Η έλλειψη ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών με τις αγορές κλειστές και τη φυγή 80 δισ ευρώ καταθέσεων έχει οδηγήσει σε φαύλο κύκλο ο οποίος εκτιμάται ότι θα ανακοπεί με τη διοχέτευση ρευστότητας ύψους 20 δισ ευρώ. Αυτό θα καταστεί εφικτό μέσω του προγράμματος ευρέως φάσματος χαρτοφυλακίων από ενυπόθηκους τίτλους (ABS) οι οποίοι θα έχουν ως εγγυήσεις επχειρηματικά δάνεια του μη χρηματοπιστωτικού ιδιωτικού τομέα αλλά και μέσω αγορών καλυμμένων ομολόγων (covered bonds) . Η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο συνδυασμός των μακροπρόθεσμων πράξεων αναχρηματοδότησης TLTRO ύψους 400 δισ. Ευρώ θα και της αγοράς ABS θα συμβάλλουν στην τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. 
Η ΕΚΤ θα αγοράζει καλυμμένα ομόλογα και ABS και στη συνέχεια θα δίνει φθηνή ρευστότητα στις ευρωπαϊκές τράπεζες όπως και στην Ελλάδα. Η ρευστότητα θα προορίζεται μόνο για τη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις. Οι προυποθέσεις θα είναι αυστηρές. Μέσω του προγράμματος αναμένεται να έχουν ελάφρυνση, κατά 60 εκατ. ευρώ  και οι ίδιες οι τράπεζες που σχεδιάζουν, εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία με τα stress tests να προχωρήσουν εκ νέου σε ομολογιακές εκδόσεις.

Τα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο

Στους ωφελημένους, όμως, ανήκει και το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο προσδοκά να βγει στις αγορές με επταετές ομόλογο πριν από τα τέλη της χρονιάς. Η μείωση των αποδόσεων η οποία έρχεται ως αποτέλεσμα της αύξησης της τιμής των ομολόγων, τόσο των χωρών του Νότου, όσο και της περιφέρειας αποτελεί «ανάσα» για την κυβέρνηση. Οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας, έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Τον Μάιο η απόδοση του ισπανικού 10ετους βρισκόταν στο 3%, ενώ προ λίγων ημερών υποχώρησε στο 2,15%, που είναι νέο αρνητικό ρεκόρ. 

Τα οφέλη για τις εξαγωγές


Όπως σημειώνει στο Euro2day.gr ο κ. Νικόλαος Αρχοντής Chief Operations Officer (COO) του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) τα πρώτα μηνύματα από τις ανακοινώσεις Ντράγκι για τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις είναι ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με τον ίδιο "η υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, κάτω από το φράγμα του 1,30 δολ., καθιστά πιο ελκυστικά τα προϊόντα σε εμπορικές συναλλαγές με τρίτες χώρες, άλλα και στις ευρωπαϊκές αγορές έναντι ανταγωνιστικών προϊόντων που εμπορεύονται σε δολάριο ΗΠΑ ή άλλα νομίσματα"


  Euro2day.gr
    







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου