Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Σαμαράς: Δεν χρειαζόμαστε ούτε νέο μνημόνιο ούτε αναγκαστικό δανεισμό

Με επίκληση δημοσίως των επιτευγμάτων της ελληνικής οικονομίας - πρωτογενές πλεόνασμα, επιστροφή στις αγορές ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έθεσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης με την καγκελάριο Αν. Μέρκελ, το πλαίσιο εντός του οποίου σκοπεύει να κινηθεί το προσεχές διάστημα η ελληνική κυβέρνηση.

 « Η Ελλάδα πέτυχε παρά την σκληρή λιτότητα να βγεί απο την ύφεση» είπε ο κ Σαμαράς και επανέλαβε περισσότερες απο μια φορά, ότι δεν χρειάζεται ούτε νέο πακέτο ούτε νέο αναγκαστικό δανεισμό. 
 « Η Ελλάδα μπορεί πια να σταθεί στα πόδια της δεν απαιτείται νέο πακέτο έχουμε ανάγκη ανακουφίσεων στο επίπεδο  των φοροελαφρύνσεων... Χρειαζόμαστε ανάσες» ανέφερε χαρακτηριστικά  θέτοντας με αυτό τον τρόπο το αίτημα να δοθεί το πράσινο φως για τις φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε στη ΔΕΘ. 
Ερωτηθείς αν επίκεται «βελούδινο διαζύγιο με το ΔΝΤ» ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε ατυχή την λέξη «διαζύγιο» και εξέφρασε την βούληση της ελληνικής πλευράς η συνεργασία όπως είπε, να ολοκληρωθεί πριν απο την προγραμματισμένη στιγμή και «αυτό αν γίνει θα είναι μια επιτυχία». 
Τόνισε μάλιστα ότι το ίδιο το ΔΝΤ απο το καταστατικό του προβλέπει ότι μετά την αποπεράτωση καταβολής των δόσεων αλλάζει η μορφή της συνεργασίας.  
« Η Ελλαδα μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς πρόσθεστη χρηματοδότηση. Επομένως η συνεργασία μπαίνει σε άλλη βάση. Αλλά δεν αλλάζει ούτε ο δρόμος των πλεονασμάτων και των μεταρρυθμίσεων» έσπευσε να επισημάνει.
Και επανέλαβε: Οχι σε νέο μνημόνιο όχι σε νέο αναγκαστικό δανεισμό.  
 Αναφερόμενος στο μείζον θέμα ρύθμισης του ελληνικού χρέου ο πρωθυπουργός είπε: « Μετά την αξιολόγηση και τα stress tests περιμένουμε  τελική λύση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους»
Περιγράφοντας όμως τη λύση που επιζητεί η Αθήνα μίλησε για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωσης των επιτοκίων.   
Ηταν εξαιρετικά καθαρή η προσπάθεια του να δηλώσει αταλάντευτη προσήλωση στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και προανήγγειλε ότι  η Ελλάδα θα προτείνει ένα δικό της πλαίσιο για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στα επόμενα χρόνια .
«Γυρισμός πίσω δεν υπάρχει. Επιστροφή στα ελλείματα δεν θα γίνει» διαβεβαίωσε.  
Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ απέδωσε εύσημα στον Αντώνη Σαμαρά για τον τρόπο που κυβερνά τη χώρα και αναγνώρισε ότι στη χώρα έγιναν σημαντικότατα βήμα και ήδη κάνουν την εμφανισή τους ενδείξεις ανάπτυξης.
 «Διαπιστώνουμε θετικές προόδους. Η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα, γιατί υπάρχουν δείγματα για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Φαίνεται αυτό με τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις» είπε.   

thetoc  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου