Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Βενιζέλος: η ΑΟΖ είναι της Κύπρου

Η απάντηση της Ελλάδας σε συνεργασία με την Κυπριακή κυβέρνηση, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις που εντείνονται με την παρουσία τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην κυπριακή ΑΟΖ, θα αποτελέσουν ένα από τα βασικότερα θέματα της σημερινής σύσκεψης των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου. 

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Κύπρο όπου ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο διεθνών συμφωνιών θα ενισχυθεί η ελληνική στρατιωτική παρουσία με μία φρεγάτα και ένα υποβρύχιο. Στην Κύπρο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, και συμμετείχε στην τριμερή επιτροπή με τους ομολόγους του, υπουργούς εξωτερικών της Κύπρου και της Αιγύπτου. Η επίσκεψη Βενιζέλου στην Κύπρο απέστειλε πολλαπλά μηνύματα τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την Ε.Ε. αλλά και την διεθνή κοινότητα αφού:
  • Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ δεν αφορούν διαφορά μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της Υφαλοκρηπίδας στην κρίσιμη περιοχή. «Δεν διεκδικεί η Τουρκία δική της ΑΟΖ εκεί. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτή είναι ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε ο κ. Βενιζέλος σημειώνοντας ότι η Τουρκία επικαλείται σύμβασή της με το ψευδοκράτος και δεν επικαλείται δικά της εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. «Οι δε υδρογονάνθρακες είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα πρόσθετο κίνητρο και μέσο για μια λύση επωφελή για όλους τους Κυπρίους και για τις δύο κοινότητες», είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην τουρκική πλευρά.
  • Στην τριμερή συνάντηση μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου και Αιγύπτου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή και σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Βενιζέλου μετά την σύσκεψη με τους ομολόγους του κ.κ. Γ. Κασουλίδη και Σούκρι, ζητήθηκε από όλα τα κράτη της ευρύτερης περιοχής να δείξουν σεβασμό στο διεθνές θαλάσσιο δίκαιο. «Έχει προκύψει μία πολύ συγκεκριμένη τουρκική πρόκληση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την Υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άρα έχουμε μία εν εξελίξει προσβολή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, η οποία πρέπει να πάψει το ταχύτερο δυνατόν γιατί αυτό προστατεύει τη σταθερότητα σε μία περιοχή ταραγμένη, γεμάτη εντάσεις. Αυτό θα διευκολύνει την επανάληψη του διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και την επάνοδο της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή της προοπτική. Αυτό έχει μεγάλη σημασία και για την ίδια αλλά, επίσης, και για την περιφερειακή σταθερότητα», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος
  • Επιβεβαιώθηκε η πλήρης συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων. Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος σχεδιάζουν «με βάση αναφοράς το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα, το διεθνές δίκαιο της Θάλασσας γιατί για εμάς η ύπαρξη, η διεθνής νομική προσωπικότητα, εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η βάση για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση του κυπριακού προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, προς όφελος όχι μόνο της ελληνο-κυπριακής αλλά και της τουρκο-κυπριακής κοινότητας και αυτό πρέπει να γίνει απολύτως αντιληπτό από τουρκικής πλευράς».
  • Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε την στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας στην περιοχή εξηγώντας ότι η Ελλάδα μετέχει με την αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο ή στην γνωστή επιχείρηση Αctive Endeavour στην Μεσόγειο, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. «Άρα, υπάρχει σταθερή ναυτική παρουσία της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή» είπε ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι η χώρα έχει θα έχει αναβαθμισμένη παρουσία σε επίπεδο φρεγάτας και με την συμμετοχή ελληνικού υποβρυχίου. Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι υπογράφηκε συμφωνία πριν από λίγες ημέρες με την κυπριακή πλευρά για την έρευνα και τη διάσωση που ενώνει το FIR της Λευκωσίας με το FIR των Αθηνών, ενώνει τους θαλάσσιους χώρους που αντιστοιχούν στα δύο αυτά FIR.
Φωτογραφία: Eurokinissi 
thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου