Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Σε κακό κλίμα οι σχέσεις Αθήνας -ΔΝΤ

Παραμένει αμετακίνητος όσον αφορά το χρηματοδοτικό κενό και ζητά νέα μέτρα και περικοπές στις συντάξεις , προκαλώντας εκνευρισμό στην κυβέρνηση για τις απαιτήσεις του.
Την στιγμή που οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία προκειμένου να έρθει η τρόικα στην Αθήνα και να
ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ παραμένει αμετακίνητος στο θέμα του χρηματοδοτικού κενού κάτι για το οποίο το ταμείο έχει πέσει έξω αρκετές φορές στις προβλέψεις του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε και την δυσαρέσκεια του για την κατάθεση του προϋπολογισμού στην βουλή που έγινε χωρίς την έγκριση του.
Η προκλητικότητα του Ρισί Γκογιάλ,- όπως εκτιμούν οικονομικοί και κυβερνητικοί παράγοντες – έχει να κάνει κυρίως με τον ρόλο που θα έχει το ΔΝΤ στην χώρα μας στην μετά μνημόνιο εποχή. Πιέζει για να έχει πιο ουσιαστικό ρόλο και όχι εκείνο του τεχνικού συμβούλου που θέλει η ελληνική πλευρά με αποτέλεσμα να βάζει συνεχώς προσχώματα, έτσι ώστε η Ελλάδα να μην βγει από το μνημόνιο ένα χρόνο νωρίτερα.
Οι σχέσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ, καθώς οι εκπρόσωποι της Ε.Ε και του ΕΚΤ εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί, είναι οριακές. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από την αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ των δύο πλευρών για μία τηλεδιάσκεψη η οποία δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως ποτέ. Το ΔΝΤ διέρρευσε ότι η τηλεδιάσκεψη αναβλήθηκε και δεν πραγματοποιήθηκε με υπαιτιότητα της ελληνικής πλευράς για να απαντήσει το υπουργείο Οικονομικών.
«Το Υπουργείο Οικονομικών δεν ζήτησε ποτέ αναβολή σημερινής τηλεδιάσκεψης με την τρόικα η οποία άλλωστε ουδέποτε προγραμματίστηκε και ανακοινώθηκε. Η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Οι τηλεδιασκέψεις, άλλωστε, είναι μέρος αυτών».
Παράλληλα στη Νίκης γίνονται συσκέψεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των υπουργών που εμπλέκονται σε μνημονικές υποχρεώσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε τόσο με τον Γκίκα Χαρδούβελη όσο και με τον Χρήστο Σταϊκούρα προκειμένου να συζητήσουν το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο,
ένα από τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει η τρόικα.

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα φαίνεται να έχουν μπλοκάρει, το πρακτορείο Bloomberg επικρίνει τη στάση των δανειστών και τους προτρέπει να «δώσουν στην Ελλάδα μία ευκαιρία».
Χαρακτηρίζει, δε, «τοξικές» τις απαιτήσεις για περαιτέρω μείωση του χρέους, σημειώνοντας ότι για να επιτευχθεί αυτό θα χρειαστούν νέα μέτρα λιτότητας που «σίγουρα θα αποτύχουν».
«Για ακόμη μία φορά οι πιστωτές δοκιμάζουν τις αντοχές της χώρας. Εάν συνεχίσουν να πιέζουν, θα μπορούσαν να διαλύσουν την ευρωζώνη, κάτι που θα ήταν καταστροφικό τόσο για τους ίδιους όσο και για την Ελλάδα. Πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν για το αδύνατο και να βρουν τρόπο να ελαφρύνουν τα χρέη της χώρας» γράφει το Bloomberg,

e-giakoumis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου