Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Γαλλία: Τέλος του φορολογικού συντελεστή 75% για τους πλουσίους

Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ είχε προχωρήσει σε… αλλαγή υπηκοότητας για να μπορεί να φορολογείται στη Ρωσία. Επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες ομάδων είχαν αντιδράσει έντονα. Ο Φρανσουά Ολάντ είχε ανακοινώσει το 2012 τον σούπερ φόρο για τους εκατομμυριούχους της Γαλλίας εν μέσω όλων αυτών των
διαμαρτυριών και απειλών για μαζική φυγή των πλουσίων από τη χώρα.
Δύο χρόνια αργότερα, ο φόρος για το τμήμα των ατομικών εσόδων πάνω από το ένα εκατομμύριο ευρώ θα παύσει να επιβάλλεται στο τέλος του μήνα. Μπορεί να μην πραγματοποιήθηκαν οι απειλές για μαζικής μετανάστευσης, παρόλ’ αυτά τελικά τα οφέλη ήταν αμελητέα. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει, πως τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο ανήλθαν σε €260 εκατ. ευρώ την πρώτη χρονιά εφαρμογής του και σε €160 εκατ. τον δεύτερο.
Η πρώτη εκδοχή του φόρου είχε κριθεί τιμωρητική και είχε αναιρεθεί από το Συνταγματικό Συμβούλιο. Στην τελική του μορφή, τον επίμαχο φόρο κλήθηκαν να αποδίδουν οι εταιρείες, όχι τα πρόσωπα.
Ο Ολάντ και η κυβέρνησή του έκτοτε προώθησαν μέτρα για να απαλλάξουν τις επιχειρήσεις από φόρους και τέλη ύψους €40 δισεκ., καθώς με την ανεργία να παραμένει επίμονα πάνω από το 10% επιδιώκουν να προσελκύσουν επενδύσεις στην παραπαίουσα γαλλική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου