Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Λιάνα Κανέλλη: "Η κυβέρνηση σκιάζει, ο Τσίπρας τάζει και ο λαός στενάζει"

«Αυτό που χάσαμε στην Ελλάδα και νομίζω ότι πρέπει να το βρούμε επειγόντως και ο λαός πρέπει να το επιβάλλει από τη βάση, είναι να ξαναβρούμε τη διαλεκτική μας ικανότητα» τόνισε, μιλώντας στο Evening Report και στον Γιάννη Πολίτη, η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ. «Να μιλάμε, να ανταλλάσσουμε
επιχειρήματα, να ανταλλάσσουμε εμπειρίες, Οι λαοί σώζονται όταν μοιράζονται πολιτισμικά τις κοινές τους εμπειρίες. Δηλαδή όταν μιλάνε τα κόκκαλα των πεθαμένων, που σημαίνει μια εμπειρία που έχει ένας λαός στο πετσί του. Όχι να μοιράζεται ερμηνείες, όχι σπέκουλες. Μιλάω για την κοινή μας εμπειρία». Και έφερε ως παράδειγμα ότι ο ελληνικός λαός όταν έμπαινε στην ΕΕ, είχε άλλη αντίληψη και άλλη έχει τώρα τόσα χρόνια μετά από αυτό. Ή αντίστοιχα με την συνθήκη του Μάαστριχτ, που τότε δεν καταλάβαινε τι είναι. «Αν δει την εμπειρία πώς ήταν, ήταν πριν καλύτερα είναι τώρα» αναρωτήθηκε.

Όσον αφορά στην διαδικασία προεδρικής εκλογής και για το αν είναι πιθανό να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστω στην τρίτη εκλογή, η κ. Κανέλλη είπε: «Αν κρίνω από το επίπεδο των δηλώσεων διαφόρων των οποίων προσμετράται η ψήφος, ασχέτως αν αθροίζεται πολιτικά γιατί πχ εμείς το ΚΚΕ λέμε παρών από την μεταπολίτευση και μετά και αυτό δεν μπορεί να μας αθροίσει σε ένα σύνολο πέρα από την αριθμητική με δεδομένο ότι το ΚΚΕ έχει άλλο πολιτικό σκεπτικό και άλλη πολιτική προσέγγιση, αν κρίνω ότι οι δηλώσεις των ιδίων προσώπων αλλάζουν τουλάχιστον δύο – τρεις φορές από το πρωί μέχρι το βράδυ, δεν διακινδυνεύω καμία πρόβλεψη. Επειδή όμως το επίπεδο της οικονομίας μπήκε τόσο δραματικά στο επίπεδο των δηλώσεων, με ακρότητες, με ανοησίες με πιστόλι στον κρόταφο, δεν αποκλείω τίποτε».

Και προσέθεσε ότι αυτό που αποκλείει «είναι η βελτίωση των συνθηκών ζωής της πλειονότητας των ελλήνων. Μία πιθανότητα μικρή υπάρχει σχετικής ανακούφισης και αυτή είναι να είναι εξαιρετικά ισχυροποιημένο το ΚΚΕ ώστε να μην παραλύσει περισσότερο το εντελώς παράλυτο εξαιτίας και του ΣΥΡΙΖΑ, κίνημα. Για να υπάρχει ουσιαστική αντιπολίτευση».
Κληθείσα να σχολιάσει τις συζητήσεις περί «αποστασίας» όσον αφορά σε βουλευτές που θα ψηφίσουν για Πρόεδρο και προέρχονται πχ από τους Ανεξάρτητους, η Λιάνα Κανέλλη είπε ότι έχει πρόβλημα λογικής και πολιτικής με τα standards του υπαρκτού κοινοβουλίου με την άποψη αυτή. «Έχουμε περίπου δυόμισι χρόνια από τις προηγούμενες εκλογές. Σε χρόνο ρεκόρ αρχίσαμε να έχουμε ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών. Οι ανεξάρτητοι αυτή τη στιγμή είναι το 10% του κοινοβουλίου. Είχαμε δηλαδή μια εσωτερική αλλαγή. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν είδα κανέναν να θέλει να τους κρεμάσει ανάποδα. Ούτε όποιον πήγε στο ένα κόμμα, έφυγε, ξαναγύρισε. Εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό που έκαναν. Εγώ αν διαφωνούσα, θα πήγαινα σπίτι μου. Εμένα με ψήφισε κάποιος με το σφυροδρέπανο. Δεν μπορώ να φύγω , να το κάνω αχλάδι και να είναι το ίδιο. Αλλά αυτή είναι η δική μου τοποθέτηση.
Όπως τόνισε «ελεύθεροι άνθρωποι είμαστε, ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Δεν ελέγχθηκαν οι άνθρωποι αυτοί ούτε τους ζήτησε τα ρέστα κανείς γιατί ανεξαρτητοποιήθηκαν, γιατί άλλαξαν τις θέσεις τους, ποιος θα τους ελέγξει τώρα αν θα ψηφίσουν το Δήμα, εμένα, εσένα ή τον φούφουτο. Γιατί γίνεται αυτό; Ας κάνουν ότι θέλουν». Και επεσήμανε ότι «απέκτησε υπεραξία η ανεξαρτητοποίηση της ψήφου μέσα στο κοινοβούλιο. Αλλά όταν μιλάμε για το κύρος του κοινοβουλίου, αρχίζουμε και κάνουμε ποιοτικές ερμηνείες για συναινέσεις που δεν είναι υπαρκτές, για ταξίματα που δεν είναι υπαρκτά, και για νομίσματα που δεν είναι υπαρκτά και η πραγματικότητα είναι πάρε λίγα ψίχουλα και κάτσε στην άκρη». Συμπλήρωσε, δε, ότι «ο μεγάλος κίνδυνος είτε γίνουν εκλογές είτε όχι, είτε βγει πρόεδρος είτε όχι, όσο το κίνημα και ο λαός από κάτω παραιτείται από τη δυνατότητά του να παρεμβαίνει και να καθορίζει τις εξελίξεις, πράγμα που λέει το ΚΚΕ και είναι κοπιαστικό, δεν πάει με την αντιπροσωπευτικότητα πάει στη δράση, και δεν το κάνει από τα κάτω προς τα πάνω να πιέσει, σιγά μην κάτσουν οι από πάνω να ασχοληθούν με τους από κάτω. Θα βολευτούν, θα πανηγυρίσουν και ένα βράδυ και εντάξει». Και προέβλεψε ότι μετά τις εκλογές, εφόσον γίνουν, θα έχουμε δεύτερο και τρίτο κύμα τρόμου με προθεσμίες, χρονοδιαγράμματα κλπ.
Όσον αφορά στην υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, είπε ότι είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων. «Αλλά το περιεχόμενο της προεδρίας της Δημοκρατίας, και δεν μιλώ συνταγματικά και θεσμικά γιατί είναι εξαιρετικά περιορισμένο, είναι συνάρτηση του πως στέκεται ο ίδιος (θυμίζοντας ότι και οι προηγούμενοι Πρόεδροι χαμηλών τόνων ήταν) αλλά και πώς τον αντιμετωπίζουμε εμείς. Θυμίζω ότι Κ. Παπούλιας είναι ο πρόεδρος που εξελέγη με την μεγαλύτερη πλειοψηφία. Και μόλις θυμηθώ τις εικόνες της παρέλασης, ξέρω πως του φερθήκανε οι έλληνες που μιλάνε για το θεσμό. Άρα είναι συνάρτηση του πώς εμείς αντιμετωπίζουμε το θεσμό. Εφόσον ο θεσμός εκφράζει αυτή τη συγκεκριμένη επιλογή, αυτοί που την θέλουν αυτήν την πολιτική, έκαναν καλή επιλογή. Δεν πιστεύω ότι έχει παιχτεί κανένα παιχνίδι. Ζω σε αυτή τη χώρα και θυμάμαι. Θυμάμαι 300 βουλευτές να πρέπει να αποφασίσουν ότι το μπλε και το άσπρο είναι το ίδιο χρώμα και ότι αυτό καθιστά μυστική την ψηφοφορία. Θυμάμαι επισπεύσεις προεδρικής εκλογής τρεις μήνες νωρίτερα. Θυμάμαι άπειρες κρίσεις στη χώρα με αφορμή την προεδρική εκλογή. Το ποιος εκμεταλλεύεται μια ευκαιρία, το πώς το κάνει και τι κύμα νομίζει ότι θα καβαλήσει, είναι δικό του θέμα. Ο λαός πρέπει να σκεφτεί να μην του έρθει το κύμα στα μούτρα».
Ερωτηθείσα αν θεωρεί ότι είναι πιθανό να αλλάξει ο υποψήφιος για την προεδρία κατά την τρίτη ψηφοφορία η κ. Κανέλλη απάντησε σχολιάζοντας «αν είναι να φτάσουμε στα όρια της επιθεώρησης..» Και στο ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Φώτη Κουβέλη είπε ότι «ο Φώτης Κουβέλης μιλάει όποτε θέλει και είναι και σφίγγα όποτε θέλει. Είναι μια ερώτηση που μπορεί να εκμαιεύσει κανείς μόνο με υπνοπαιδεία. Δεν είναι θέμα αντιπαλότητας».
Στο ερώτημα αν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να επιφέρει έστω και μικρές βελτιώσεις στην καθημερινότητα η κ. Κανέλλη σημείωσε: «Ακούω τις ημέρες αυτές συζητήσεις με κορώνες ενθικοπατριωτικές ένθεν κακείθεν, περί ευλογημένου τόπου, σπουδαίου τόπου, κλπ. Από την ώρα που ο τόπος αυτός βρίσκεται με εκχωρημένα κυριαρχικά του δικαιώματα σε αυτό που άλλοι αποκαλούν ΕΕ, εγώ το λέω ένωση μονοπωλίων ή λυκοφωλιά, και μεταφράζεται σε δανειστές, πιστωτές, εν μέρει αγορές και πάμε λέγοντας, δεν μπορείς να μιλάς για ανεξάρτητη πολιτική, πόσο μάλλον δε για ζουρνάδες και νταούλια. Με ζουρνάδες και νταούλια, δεν γίνεται συζήτηση». Η Λιάνα Κανέλλη τόνισε ότι «υπό επιτήρηση είναι το σύνολο των χωρών της ΕΕ. Επτά χώρες μέχρι τέλη Μαρτίου ή θα πάρουν μέτρα χωρίς μνημόνια, χωρίς τρόικα, και θα προσαρμοστούνε ή θα έχουνε επιπτώσεις, το ίδιο ο Ρέντζι, η Γαλλία κλπ. Δεν είναι ένα παιχνιδάκι που ο καθένας μπορεί να το παίξει έτσι. Πχ στην Αμερική υπάρχει το δολάριο και είναι και καμιά 60αριά χωριά που έχουν δικά τους νομίσματα».
Και συνέχισε σχολιάζοντας τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ για σειρά δηλώσεων: «Έπειτα, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο άλλος δηλώσεις. Μα αυτός που κόβει το νόμισμα κάνει δηλώσεις. Δεν κόβεις νόμισμα, δεν έχεις το κυριαρχικό δικαίωμα να κόβεις νόμισμα. Δεν μπορείς να μου το παίζεις Πούτιν με το ρούβλι. Το ανεβάζει, το κατεβάζει, θα διαπραγματευτεί, θα κάνει, μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Έχει δικό του νόμισμα και μπορεί να το κάνει. Μπορεί να μην περνάνε καλά οι Ρώσοι, εμείς το λέγαμε αυτό, αλλά οι Ρώσοι αποφασίσανε ότι μπορεί να περνάνε καλύτερα και τώρα αντιλαμβάνονται ότι αυτό δεν συμβαίνει».
«Μέσα στην ΕΕ αυτή τη στιγμή, ειλικρινά, το σύνολο των λαών που βρίσκεται στη θέση των ελλήνων ως πλειονότητα», συνέχισε η βουλευτής του ΚΚΕ. «Είναι μόνο η ακραία φτώχεια; Ποιος θα φέρει πίσω τις απώλειες; Ο Τσίπρας; Τι θα πει στην ΕΕ; Ότι δεν ισχύουν οι νόμοι της ανταγωνιστικότητας; Θα βάλει διατίμηση; Θα απαγορεύσει εισαγωγή προϊόντων, λες και είμαστε ανεξάρτητη χώρα; Θα υποχρεώσει να βγει το βραχιολάκι στον τουρισμό; Τι θα πει στο μεγάλο κεφάλαιο της ΕΕ το οποίο έχει θεσμοθετήσει;»

Προχωρώντας περαιτέρω η Λιάνα Κανέλλη αναφέρθηκε στα εργασιακά: « Έχουμε πει ότι μέσα σε αυτήν την στρούγκα εργαζόμενος δεν ήταν αυτός που ξέραμε. Δεν έχει ούτε μία ούτε μόνιμη ούτε σταθερή δουλειά. Παράδειγμα, ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ, που προτείνει. Σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς με αυτές τις θεσμοθετημένες εργασιακές σχέσεις, ποιους αφορά; Πολύ λίγους, πάρα πολύ λίγους. Σε ποιο τομέα; Στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό; Και εγώ λέω ότι βγάζεις και νόμο και υποχρεώνεις και τους ιδιώτες. Αυτοί που παίρνουν 850 ή 900 δεν θα απολυθούν για να τους ξαναπάρουν με 750; Το μισό του 750 δεν είναι 380; Πχ για τα τετράωρα. Ήδη υπάρχει κόσμος που δουλεύει με 240 και 250. Θα πάει στα 380 και σώθηκε. Τις απώλειες λοιπόν ποιος θα τις καλύψει; Αυτά πώς καλύπτονται; Το πρόβλημα στη χώρα είναι το 120 και το 180 για την προεδρική εκλογή συνεπώς ή η ριζική αλλαγή πολιτικής;»
Η κ. Κανέλλη εκτίμησε ότι «αν γίνουν εκλογές και έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα έχει αυτοδυναμία. «Με ποιους θα κάνει πολιτική; Με αυτούς που έχουν την ίδια πολιτική». Και στην παρατήρηση ότι μπορεί κάποιοι να δώσουν ψήφο ανοχής στο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Δηλαδή ο ελληνικός λαός θα βρεθεί μπροστά σε αυτόν που θα διαπραγματευτεί τα ίδια ζητήματα με τους ίδιους όρους, διότι θα βρεθεί σε αδύναμη θέση ο οποιοσδήποτε Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές, αφού πληρώνουν τα σπασμένα αυτοί που τους έκαναν τα χατίρια. Αυτοί που δεν τους έκαναν τα χατίρια θα είναι σε θέση ισχύος». Και διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ καλός ή κακός μαθητής απέναντι στην ΕΕ.
Το σημαντικό, όπως είπε, «είναι να μην πωλούνται ψευδαισθήσεις. Η κυβέρνηση σκιάζει, ο Τσίπρας τάζει και ο λαός στενάζει. Δηλαδή όλο αυτό το πράγμα γίνεται για ψήφο ανοχής; Είπε πχ ο Α. Μητρόπουλος ότι θα πάει κόσμο στο δικαστήριο ο ΣΥΡΙΖΑ κλπ. Τόσος κόσμος πήγε στο δικαστήριο, αυξήθηκε κανένας μισθός; Είδαν τον Προβόπουλο. Είναι εκτελεστικά όργανα πολύ συγκεκριμένης πολιτικής. Εγώ θυμάμαι τον Προβόπολου σε συζητήσεις για τράπεζες, για Proton Bank, τι είμαι σε άλλη χώρα;»
Και υπογράμμισε ότι αναφέρεται στην πλειονότητα των εργαζομένων, που παράγει τον πλούτο και που ενδεχομένως έχει χάσει τόσα πολλά, όχι μόνο σε χρήμα αλλά και σε ουσιαστικά δικαιώματα φέρνοντας ως παράδειγμα τη γενίκευση των απολύσεων σε όλη την Ευρώπη ενώ την ίδια στιγμή πρώτο μέλημα της ΕΕ είναι ακριβώς αυτό: η απελευθέρωση των απολύσεων και η ανταγωνιστικότητα. Αναρωτήθηκε όταν γίνεται λόγος για ανταγωνιστικότητα σε τι αναφέρεται ακριβώς στο μεροκάματο στο Πακιστάν ή στην Ινδία, αναφέρεται στις σημερινές συμβάσεις τύπου Cosco, στο να μην εγγράφεσαι στο ταμείο ανεργίας κάποιος επειδή εργάζεσαι μία μέρα το μήνα, στο να μην υπάρχει συλλογική σύμβαση για να διαπραγματευτείς;» Φέρνοντας επίσης ως παράδειγμα την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού, όπου ο κόσμος που αντιδρούσε, όπως είπε, ήταν 100 Σύροι, 70 από τη ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και 15.000 από το ΠΑΜΕ ενώ οι τηλεοράσεις έκαναν λόγο για μεγάλη εκδήλωση της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, αναρωτήθηκε «μέχρι πότε θα πουλιέται προς τα έξω το παραμυθάκι από το ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι ο καλύτερος διαπραγματευτής;»
Συμπλήρωσε, δε, ότι άκουσε και κάτι απρεπές από τον κ. Στρατούλη του ΣΥΡΙΖΑ, που είπε προς το ΚΚΕ ότι αν πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ 145 έδρες και του λείπουν 5 – 6 ψήφοι για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, θα μπορούσε να τους δώσει το ΚΚΕ. «Δηλαδή πάμε τώρα να κάνουμε δια της πλαγίας διάσπαση στο ΚΚΕ, να σας δανείσουμε 5 – 6 ψήφους ανοχής, από όσους θα έχουμε;» είπε η βουλευτής του ΚΚΕ.
Και κατέληξε λέγοντας ότι προσπαθεί να εξηγήσει ότι «όταν εκπροσωπείς δια του ΚΚΕ ανθρώπους της εργατικής τάξης όπως εγώ αυτήν τη στιγμή, το ατύχημα έχει συμβεί, ήδη εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυτός για τον οποίο μιλάω εγώ δεν έχει τίποτε στο ΑΤΜ. Και είναι μεγάλη πλειονότητα ανθρώπων. Και αν έχει 2.000 – 3.000 ευρώ για ώρα ανάγκης, δεν έχει για περίθαλψη, δεν έχει δυνατότητα να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του. Ακόμη και αν του δώσεις 700 και 800 και 900 ευρώ μισθό, αυτά που έχει χάσει τα 4 – 5 τελευταία χρόνια, δεν τα καλύπτουν για να τα βγάλει. Δεν μπορείς να πας με κουρέματα ψευδών αναγκών. Δεν μπορείς να μιλάς για συναινέσεις, όταν μέσα στη βουλή το ΚΚΕ έχει καταθέσει μια σειρά από νομοσχέδια για την ανακούφιση του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού λαού, που δεν στηρίχθηκαν. Είναι σαν να λες σε κάποιον ότι δεν θα πληρώσεις διόδια για δύο ημέρες, αλλά θα μετακινείσαι επί 32 ημέρες από τις 30 του μήνα, για να βρεις δουλειά εκεί που δεν υπάρχει. Είμαστε σε virtual reality, είναι εικονική πραγματικότητα και δεν είναι τίμιο αυτό απέναντι στον κόσμο».
Σε ερώτηση για το πότε θα γίνει η δίκη για την επίθεση που δέχτηκε από τον Ηλία Κασιδιάρη σε τηλεοπτική εκπομπή πριν τις εκλογές του 2012, είπε ότι εναπόκειται στην ταχύτητα που αποδίδεται η δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Εγώ ενδεχομένως θα ξανακατέβω στις εκλογές, δεν τα έχουμε αποφασίσει αυτά ακόμη, το κόμμα τα θα αποφασίσει, αλλά πάλι θα είναι υπόδικος. Και φαντάζομαι ότι αν τον ξαναπούν υπόδικο, θα ξαναπετάξει ποτήρι. Μόνο η δίκη του Κασιδιάρη δεν έχει γίνει; Εγώ αναρωτιέμαι μην έχοντας οριστεί και ξεκινήσει η διαδικασία της μεγάλης δίκης της Χρυσής Αυγής, κάτω από ποιες συνθήκες θα γίνουν εκλογές. Γιατί ούτε αυτό είναι συνηθισμένο».
Σχετικά με την επιρροή της Χρυσής Αυγής σήμερα, είπε ότι «δεν υποτίμησα ποτέ μου το ένστικτο του κόσμου. Βλέπω ανθρώπους που είναι ολοένα περισσότερο αποφασισμένοι να απομονώσουν κάθε ναζιστή με τίμημα, στους δρόμους, στα πανεπιστήμια, στις γειτονιές, στα σπίτια, στα γραφεία. Ένας λαός που έχει εμπειρία δεν έχει άλλοθι πια. Την ίδια συζήτηση αν την κάναμε πριν από δύο χρόνια, ίσως υπήρχαν και άλλοθι. Ποιος είναι ποιος, ποιος φωνάζει χάιλ Χίτλερ και το έχει κάνει και τατουάζ, δεν χρειάζεται πλέον απόδειξη. Η παραπλάνηση δεν μπορεί να ισχύει για τους ψηφοφόρους όλων των άλλων κομμάτων και να μην ίσχυσε για της Χρυσής Αυγής. Το πρόβλημά μου είναι ότι ο φασισμός υφέρπει κάτω από νοοτροπίες, θέσεις και καταστάσεις, χωρίς τατουάζ και χωρίς μαύρα ρούχα, χωρίς να φαίνεται. Και εκεί είναι πιο επικίνδυνος».
Σε ερώτηση για τη σταθερή πτώση των τιμών του πετρελαίου και το τι μπορεί να σημαίνει αυτό ακόμη και για τη Ρωσία που συγκρούστηκε με τη Δύση η κ. Κανέλλη είπε ότι «είναι γι' αυτούς που πιστεύουν ότι επειδή βρέθηκαν πετρέλαια στην Ελλάδα, θα πλουτίσουμε. Έτσι έχει πλουτίσει και ο νιγηριανός λαός. Όταν λέει το ΚΚΕ για μέσα παραγωγής, για το ποιος βάζει χέρι στον πλούτο, για το ποιος τον εξορύσσει, για το ποιος τον παράγει, για το ποιος τον τιμολογεί, για το ποιος τον απευθύνει και πού.. Όταν η Αλέκα Παπαρήγα, δηλαδή το ΚΚΕ, πριν τις εκλογές του 2012 έλεγε περί ευρωζώνης, και κάποιοι έλεγαν πώπω είναι υπέρ του ευρώ, έλεγε ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται έτσι. Δεν λες άντε σηκώνομαι και φεύγω. Θέλει σχέδια, θέλει ανάπτυξη της παραγωγής, θέλει να μην εισάγεις κολοκυθάκι, θέλει να μην πλημμυρίζει ο Έβρος. Εκείνα τα ρημάδια τα αντιπλημμυρικά στον Έβρο; Μιλήσαμε για ένα κάρο πράγματα για τον Έβρο όλα αυτά τα χρόνια, εκτός από τα αντιπλημμυρικά».
Και κατέληξε λέγοντας «αν θέλετε αντιπολίτευση, γίνουν δεν γίνουν εκλογές, με το ΚΚΕ, για πραγματικές απαιτήσεις όχι επαιτεία. Στο ΚΚΕ προτείνουμε ζωή και όχι επιβίωση. Επαιτώ, ή διαπραγματεύομαι με την ΕΕ. Στο ΚΚΕ το «επαιτώ» δεν υπάρχει, είναι «απαιτώ»».

action24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου