Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Αντίστροφη μέτρηση για την τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία της προεδρικής εκλογής

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και στις ώρες που απομένουν μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή, η κυβέρνηση βρίσκεται σε πυρετό αναζητώντας τους 180 βουλευτές που θα ψηφίσουν «ναι» για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Οι βουλευτές της συμπολίτευσης αλλά και της αντιπολίτευσης
έχουν αναχωρήσει για τις εκλογικές τους περιφέρειες για τον εορτασμό των Χριστουγέννων και κάνουν κινήσεις ματ με άρωμα εκλογών, καθώς αν τη Δευτέρα δεν συγκεντρωθεί ο πολυπόθητος –για την κυβέρνηση- αριθμός των «180» τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Στην ψηφοφορία της Τρίτης ο Σταύρος Δήμας έλαβε 168 θετικές ψήφους και αυτό σημαίνει ότι μέχρι τη Δευτέρα το κυβερνητικό στρατόπεδο θα πρέπει να βρει ακόμη 12 βουλευτές που θα τον υπερψηφίσουν.
Τα περιθώρια στενεύουν και οι ζυμώσεις που γίνονται είναι πολλές. Οι υπολογισμοί δίνουν και παίρνουν, αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος ότι τα κουκιά βγαίνουν. Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας (σ.σ. θα πουν παρών), κάτι που μπορεί να ανατραπεί μόνο σε περίπτωση ραγδαίων αλλαγών στις Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες.
Το βλέμμα ωστόσο της κυβέρνησης είναι στραμμένο στους ανεξάρτητους βουλευτές, ενώ κάποιοι αισιόδοξοι αναλυτές αναφέρουν πως η δεξαμενή των θετικών ψήφων μπορεί να γεμίσει και από τα «Σταύρος Δήμας» που μπορεί να πουν βουλευτές των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ.
Όσον αφορά το ακραίο σενάριο που θέλει τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι αντιδράσεις από γαλάζιους και όχι μόνο βουλευτές δεν άργησαν να έρθουν.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε χθες ότι θα ψηφίσει παρών σε περίπτωση που βουλευτές της ΧΑ υπερψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Χρήστου Μαρκογιαννάκη καθώς και της Ντόρας Μπακογιάννη.
Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο ίδιος ο υποψήφιος για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, Σταύρος Δήμας, ο οποίος ξεκαθάρισε: «Δεν θα δεχθώ να εκλεγώ Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ψήφους της Χρυσής Αυγής».
Μήνυμα από τον πρωθυπουργό
Εν όψει της τελευταίας ψηφοφορίας, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αναμένεται το Σάββατο ή την Κυριακή να στείλει νέο μήνυμα για την προεδρική εκλογή και είναι πιθανό να μιλήσει και πάλι για συναίνεση. Έχει τονίσει πάντως πως στην τρίτη ψηφοφορία δεν θα υπάρχει «παρών», αλλά μόνο ονοματεπώνυμο.
Όπως επισημαίνει η «Καθημερινή», συνεργάτες του πρωθυπουργού αποκλείουν την ανάληψη πρωτοβουλιών όπως τυχόν πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού ή αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Τα σενάρια που θα αποτρέψουν τις πρόωρες εκλογές
Παρόλο που τα κόμματα της αντιπολίτευσης κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς, στους δημοσιογραφικούς κύκλους κυκλοφορούν τέσσερα σενάρια, βάσει των οποίων θα βγει λευκός καπνός από τη Βουλή και τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου θα έχουμε τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Τα σενάρια αυτά αναφέρουν πως πρώτον, ο πρωθυπουργός θα διατηρήσει τη σκληρή γραμμή και δεν θα κάνει βήμα πίσω, ούτε νέες υποχωρήσεις. Δεύτερον, ο κ. Σαμαράς θα αναλάβει ακόμα μία πρωτοβουλία θεσμικού χαρακτήρα, η οποία θα απευθύνεται στα μικρά κόμματα και κυρίως στη ΔΗΜΑΡ, επιχειρώντας να αλλάξει τη στάση της. Τρίτον, ο πρωθυπουργός θα αλλάξει την τελευταία στιγμή τον υποψήφιο Σταύρο Δήμα με άλλο πρόσωπο. Το τέταρτο και τελευταίο σενάριο αναφέρει πως ο πρωθυπουργός θα εισηγηθεί μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, προκειμένου να αποφευχθούν οι εκλογές.

action24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου