Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Ελληνοτουρκική προσέγγιση στην οικονομία

Την τεράστια σημασία των στενών επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επεσήμανε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απυήθηνε στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος-Τουρκίας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι έχουν πολλαπλασιαστεί οι επιχειρηματικές
συνέργειες μεταξύ των δύο χωρών και τα οικονομικά δεδομένα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά και ενδεικτικά, όπως σημείωσε, των τεράστιων περιθωρίων περαιτέρω ανάπτυξης που υπάρχουν. Ο έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ των δύο πλευρών έφτασε τα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ και ότι η Τουρκία αναδείχτηκε σε πρώτη χώρα προορισμού των ελληνικών εξαγωγών κατά το 1ο τρίμηνο του 2014. Επεσήμανε, επίσης, την σημαντική αύξηση που παρουσιάζουν οι τουριστικές ροές μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη του οποίου η υγεία βελτιώνεται διαρκώς μετά την εγχείριση στην οποία υποβλήθηκε στις ΗΠΑ στις αρχές της εβδομάδας, και του μετέφερε και τις ευχές για ταχεία ανάρρωση του κ. Νταβούτογλου. Προσέθεσε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και εμπιστοσύνης είναι αναγκαίες και προϋπόθεση για να ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις. Τέλος τόνισε ότι υπάρχει η θέληση για εντατικοποίηση των αυτών των επαφών η οποία υπερβαίνει τη δυσμενή συγκυρία υπογραμμίζοντας ότι η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών είναι τα στοιχεία εκείνα που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη.

Στο δικό του χαιρετισμό ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται και πάλι στην Αθήνα. Εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής αγοράς και ότι έχει τεράστια σημασία η διατήρηση της σταθερότητας στην Ελλάδα. Υποστήριξε ότι η σχέση μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να εξελιχθεί και ότι για την Τουρκία είναι σημαντική η ισχυροποίηση της σχέσης με την Ελλάδα. Εκτίμησε ότι η βάση της σχέσης αυτής είναι οι πολιτιστικές σχέσεις. Παραδέχτηκε, δε, ότι στο παρελθόν οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις δεν εξελίσσονταν τόσο γρήγορα λόγω των προκαταλήψεων που υπήρχαν εξαιτίας παλιότερων προβλημάτων. Επανέλαβε και δια ζώσης τις ευχές του για γρήγορη ανάρρωση προς τον Νίκο Αναστασιάδη και τόνισε ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση την ύπαρξη έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, εκτίμησε ότι όλα τα ζητήματα λύνονται με διάλογο ενώ όσον αφορά στο Κυπριακό κάλεσε την Αθήνα «να επιλύσουμε το θέμα και να εκμεταλλευθούμε από κοινού τον ενεργειακό πλούτο», καταλήγοντας ότι η συνεργασία και η ηρεμία είναι θετικές για την επίτευξη ανάπτυξης και στις δύο χώρες.
Νωρίτερα κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, οι κ.κ. Σαμαράς και Νταβούτογλου, παρουσία των δύο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας αντίστοιχα, δηλαδή Ευάγγελου Βενιζέλου και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τέθηκε επί τάπητος όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως οι θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο, οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο αλλά κυρίως το Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και μάλιστα φέρεται να θίχτηκε και το ζήτημα της παρουσίας του ερευνητικού πλοίου Barbaros καθώς και οι ενδεχόμενοι τρόποι αποκλιμάκωσης της έντασης που έχει προκαλέσει. Επίσης, ο Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσε τον Αχμέτ Νταβούτογλου για τις συνεργασίες με Αίγυπτο, Κύπρο, Ισραήλ. Όπως και να έχει η πορεία των επαφών θα αποτυπωθεί στο κοινό ανακοινωθέν το οποίο θα δημοσιοποιηθεί το Σάββατο μετά την ολοκλήρωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου