Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Τα «όπλα» που θα ρίξει ο Τσίπρας στην εκλογική μάχη

«Ερχόμαστε να ενώσουμε και όχι να διχάσουμε»: με το σύνθημα αυτό κατέρχεται στον προεκλογικό στίβο ο ΣΥΡΙΖΑ, επιπλέον το σύνθημα αυτό διαβεβαιώνει πως θα έχει ως προμετωπίδα του και αύριο, ως κυβέρνηση.

Τα προβλήματα είναι μεγάλα και απαιτούν μεγάλες συναινέσεις
Τα προβλήματα είναι μεγάλα και απαιτούν μεγάλες συναινέσεις,
πιστεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και κάνει πρόσκληση... ενδιαφέροντος στους πολίτες, ακόμη και αν είχαν ψηφίσει ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ το 2012, να αφιερώσουν 5΄από το χρόνο τους και να διαβάσουν το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης vs e-mail κυβέρνησης

Άλλωστε βασικό πεδίο αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ – ως κεντρική επιδίωξη της Κουμουνδούρου - θα είναι ανάμεσα στο Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης από τη μια, στο πρόσφατο e-mail της κυβέρνησης προς την τρόικα από την άλλη.
Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ - θα πει ο Αλ. Τσίπρας στους εν δυνάμει ψηφοφόρους του - είναι η εφαρμογή όσων δεσμεύτηκε από τη Θεσσαλονίκη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης μέσω ενός ρεαλιστικού και κοστολογημένου προγράμματος, το οποίο, επιπλέον, δεν θα το... συζητήσει με την τρόικα. Η εφαρμογή του δεν θα απαιτήσει νέα δανεικά και άρα ουδείς λόγος για διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Στον αντίποδα, το κυβερνητικό e-mail με τις δεσμεύσεις, όπως υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, για αύξηση στον ΦΠΑ, κατάργηση του ΕΚΑΣ, σταδιακή κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης κ.α. Και στο... γήπεδο αυτό θα φροντίζουν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ να φέρνουν τη δημόσια συζήτηση. Γιατί πάνω στο γήπεδο αυτό μπορεί να καλλιεργηθεί η επικοινωνία με ευρύτερα ακροατήρια, να χτιστούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ψηφοφόρους, η ψήφος των οποίων μπορεί να φέρει και την αυτοδυναμία, εκτιμούν στην Κουμουνδούρου.
Συναινέσεις, για ένα νέο συνασπισμό εξουσίας
Άλλωστε ο Αλ. Τσίπρας θα ζητήσει την ψήφο των πολιτών προκειμένου να θέσει τη χώρα σε τροχιά ανασυγκρότησης και μαζί, σωτηρίας της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματός του θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις, θα επιδιώξει τη συγκρότηση μιας πλατιάς εκλογικής συμμαχίας
Και στο πλαίσιο του προγράμματός του θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις, θα επιδιώξει τη συγκρότηση μιας πλατιάς εκλογικής συμμαχίας, πάνω σε ισχυρές προγραμματικές βάσεις. «Για ένα νέο συνασπισμό εξουσίας», όπως έγραφε ο ίδιος στο άρθρο – παρέμβασή του στην «Αυγή» της Κυριακής. Η υπόμνηση των δεινών για το κοινωνικό σύνολο από το 2012 και μετά θα είναι όμως χρήσιμη και για έναν πρόσθετο λόγο: ως απάντηση στη νέα εκστρατεία φόβου και κινδυνολογίας, που στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν από το αντίπαλο στρατόπεδο.
Δικαιοσύνη - αξιοκρατία - αξιοπιστία
Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να απαντήσει θετικά στο αίτημα αρκετών, ως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ψηφοφόρων για απόδοση δικαιοσύνης και αποκατάσταση της αξιοκρατίας. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, η δέσμευση για εξεταστική επιτροπή για την υπαγωγή στα Μνημόνια είναι ισχυρή (πρόσφατα έκανε σχετική αναφορά ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας), ενώ αναφορικά με το δεύτερο, συχνά πυκνά ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς τους ψηφοφόρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ότι εκείνος δεν θα έλθει στην εξουσία για να τους βγάλει από τις θέσεις τους στη δημόσια διοίκηση.
Ένα ακόμη σημείο της εκλογικής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι και η σύγκριση των δύο αντιπάλων στο γήπεδο της προσωπικής αξιοπιστίας: καθόλου τυχαία λοιπόν, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ν. Παππάς θύμιζε -με άρθρο του, το Σάββατο, στα «Νέα»- ότι ούτε η χώρα απογειώθηκε, ούτε ο Αντ. Σαμαράς έσκισε το Μνημόνιο, ούτε πήρε η κυβέρνηση  από τους εταίρους τη ρύθμιση για το χρέος. Με δυο λόγια, «ψέματα μιας χρήσης και διαψευδόμενες υποσχέσεις και προσδοκίες», κατά τον Ν. Παππά.
Τέλος, το «με πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός στο προσκήνιο», αναμένεται να είναι ένα ακόμη σύνθημα της εκλογικής αυτής μάχης.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου