Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Την Τρίτη η τηλεδιάσκεψη για την λίστα μεταρρυθμίσεων

Αύριο Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των χωρών – μελών της Ευρωζώνης, ώστε να επεξεργαστούν τη λίστα των μεταρρυθμίσεων την οποία θα υποβάλει εντός της ημέρας η ελληνική κυβέρνηση, ανέφεραν το απόγευμα πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.
Αρχικώς θεωρείτο πιθανό η τηλεδιάσκεψη να πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας.

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διέψευσε την πληροφορία ότι η ελληνική κυβέρνηση έστειλε στις Βρυξέλλες τον κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις που της είχε ζητηθεί . «Δεν έχουμε λάβει κατάλογο. Η χρονική διορία πλησιάζει» και «η Επιτροπή συζητά με τις ελληνικές αρχές«, έγραψε στο twitter η Μίνα Αντρέεβα.
Στη λίστα και οι… 100 δόσεις ή μήπως όχι; 
Έντονες αντιδράσεις υπάρχουν, πάντως, από την πλευρά της Γερμανίας για το περιεχόμενο των προτάσεων και ειδικότερα την ρύθμιση των 100 δόσεων.
Μιλώντας  στην πρωινή εκπομπή του  Mega, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών,Δημήτρης Μάρδας, εκτίμησε πως το σχέδιο νόμου για τις 100 δόσεις «θα περάσει»: «Έχοντας υπόψη την παράγραφο έτσι όπως έχει διαμορφωθεί στη συμφωνία της Παρασκευής, η άποψή μου είναι ότι δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα» ανέφερε ο κ. Μάρδας και συνέχισε: «Αναφέρω τη συμφωνία γιατί κάποιοι είπαν ότι αυτό αποτελεί μονομερή ενέργεια και δεν θα γίνει αποδεκτή. Η φρασεολογία της παραγράφου λέει ότι “απαγορεύονται μονομερείς ενέργειες υπό την προϋπόθεση ότι δεν προκαλούν δημοσιονομικό κενό”, και αυτό δεν προκαλεί δημοσιονομικό κενό».
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γέγκερ διαμήνυσε ότι «η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μην κάνει τίποτα χωρίς να υπάρχει συνεργασία και συμφωνία των τριών θεσμών», αποκλείοντας, έτσι, κάθε ενδεχόμενο για μονομερείς κινήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, συμπλήρωσε ότι «δεν δεχόμαστε τη ρύθμιση κόκκινων δανείων και 100 δόσεων»
«Αυτό αποφασίστηκε την Παρασκευή. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα και οι θεσμοί εξακολουθούν να παίζουν το ρόλο τους», επισήμανε. Πρόσθεσε ακόμη ότι, αν υπάρξει τελική συμφωνία, θα δοθεί στην Ελλάδα ευελιξία να προσθέσει δικές της μεταρρυθμίσεις στο μείγμα του προγράμματος, όχι, όμως, μεταρρυθμίσεις που αφορούν τον πυρήνα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου