Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Οι συσχετισμοί λίγο πριν από την έναρξη του Eurogroup

Συμφωνία ή ρήξη; Αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, με τους περισσότερους κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά και ευρωπαίους ηγέτες να βλέπουν φως στο τούνελ των διαπραγματεύσεων.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται στις
17.30 το απόγευμα της Παρασκευής να αρχίσουν μία σημαντική καθώς και κρίσιμη συζήτηση αναφορικά με το αίτημα της Ελλάδας για παράταση της δανειακής σύμβασης. Ένα αίτημα που κατατέθηκε χθες από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, και συζητήθηκε διεξοδικά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Euro Working Group, μία συνεδρίαση που κατέληξε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα σε μία καταρχήν συμφωνία.
Το Βερολίνο από χθες είχε δώσει το στίγμα για τη στάση που θα κρατήσει, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να απορρίπτει το αίτημα, ενώ σήμερα η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, σφύριζε λίγο αδιάφορα, λέγοντας ότι αυτά θα τα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup. Παρόλα αυτά η κα Μέρκελ αναγνώρισε ότι οι Έλληνες έχουν κάνει μεγάλες θυσίες και ότι η Γερμανία θέλει την Ελλάδα στο ευρώ.
Σαφέστερος ήταν ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης. «Η Ελλάδα είναι και θα πρέπει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης. 'Εχουμε την ευθύνη να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις αλλά και να γίνει σεβαστή η ψήφος των Ελλήνων».
Ο Φρανσουά Ολάντ υποστήριξε επίσης ότι έχουν ήδη γίνει πολλές συζητήσεις και θα πρέπει να βρεθεί μια λύση.
15021814
Πενταμερής συνάντηση πριν από το Eurogroup
Πενταμερής ήταν τελικά η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα νωρίς το απόγευμα, ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.
Προσερχόμενος στη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι αναμένει συμφωνία με την ευρωζώνη και ελπίζει ότι στο τέλος του Eurogroup θα βγει λευκός καπνός.
«Ελπίζω ότι θα υπάρξει συμφωνία» δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διανύσει τα δέκα επιπλέον μίλια της διαδρομής και τώρα αναμένει από τους εταίρους της να τη συναντήσουν, όχι διανύοντας τη μισή διαδρομή αλλά το ένα πέμπτο της διαδρομής που διένυσε η Ελλάδα. «Είμαι βέβαιος ότι σήμερα θα γίνει μια συναδελφική συζήτηση και ελπίζουμε ότι τελικά θα βγει "λευκός" καπνός» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.
varoufakis-mesaa
Σόιμπλε: «Να πάρουμε στα σοβαρά τις διαπραγματεύσεις αυτές»
Από την δική του πλευρά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, δήλωσε ότι υπάρχει αποφασιστικότητα να βρεθεί λύση (για το ελληνικό ζήτημα), όλο αυτό το διάστημα κατεβλήθη κάθε προσπάθεια και πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά τις διαπραγματεύσεις. «Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να βρούμε λύσεις να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη στο ευρώ» δήλωσε ο Β. Σόιμπλε.
«Έχουν ειπωθεί τα πάντα. Θα δούμε τι θα συμβεί σήμερα» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η «Η Ευρώπη χρειάζεται αμοιβαία εμπιστοσύνη».
soimple1404110482
Ερωτηθείς εάν η Γερμανία θα αποχαιρετήσει την Ελλάδα από το ευρώ ο κ. Σόιμπλε απάντησε: «Δεν έχει να κάνει με μεμονωμένα κράτη έχει να κάνει με εξεύρεση λύσεων που θα βασίζονται στην αξιοπιστία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε στα σοβαρά τις διαπραγματεύσεις αυτές».
«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και οι εταίροι της να αισθάνονται καλά με την Ελλάδα στο ευρώ» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση το Εurogroup. «Η λύση βρίσκεται στις πρωτεύουσες και το Παρίσι έχει να παίξει ένα ρόλο, όλος ο κόσμος εργάζεται για μια λύση, θα δούμε που θα οδηγήσει αυτό» κατέληξε.
Αλέξης Τσίπρας: «Έφτασε η ώρα των ιστορικών πολιτικών αποφάσεων-Το αίτημά μας θα γίνει αποδεκτό»
Τη βεβαιότητά του ότι «η ελληνική επιστολή για εξάμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης με τις δεσμεύσεις που τη συνοδεύουν θα γίνει αποδεκτή» εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με δήλωσή του στο πρακτορείο Ρόιτερς.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει ότι ήταν δυνατό, προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση με βάση την αρχή του διπλού σεβασμού. Του σεβασμού στους κανόνες της ΕΕ και του σεβασμού στη λαϊκή ετυμηγορία, στα κράτη μέλη.
«Η ώρα των ιστορικών πολιτικών αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης, έφτασε» υπογραμμίζει ο κ. Τσίπρας στη δήλωσή του.
tsipras-mesa-kkh
Κομισιόν: «Συνεχίζονται οι εποικοδομητικές συζητήσεις»
Οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται στο πλαίσιο του Eurogroup, υπήρξε πρόοδος και εκφράζουμε την πεποίθηση ότι μια συμφωνία είναι εφικτή στο προβλέψιμο μέλλον αν όλοι εμφανιστούν λογικοί, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου