Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Σόιμπλε: Αν θέλει εκταμίευση η Ελλάδα, ας φέρει αποτέλεσμα έστω και όχι 100%

Η Ελλάδα πρέπει να φέρει αποτέλεσμα εάν θέλει την εκταμίευση της δόσης, όχι σε βαθμό 100% αλλά τουλάχιστον σε γενικές γραμμές, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε εκδήλωση του ινστιτούτου Brookings στην Ουάσιγκτον. Σε άλλο σημείο της ομιλίας
του, αναφερόμενος στην κυβέρνηση, είπε ειρωνευόμενος, «αν βρείτε κάποιον στο Πεκίνο, τη Μόσχα, την Ουάσιγκτον ή την Νέα Υόρκη που θα σας δανείσει 200 δισ. ευρώ, θα είμαστε ευτυχείς» για να συμπληρώσει «είναι δύσκολο να βρεις να σε δανείσει σε αυτή την κατάσταση».
Κληθείς να διευκρινίσει τις χθεσινές του δηλώσεις για απουσία ενδείξεων μετάδοσης σε περίπτωση Grexit και το εάν εννοούσε ότι η Ευρώπη είναι πλέον αρκετά ισχυρή για να χάσει ένα κράτος-μέλος, ο κ. Schaeuble απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι οι δηλώσεις του παρεξηγήθηκαν. Ερωτηθείς για τον κίνδυνο ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη σε περίπτωση με επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους έως τις 30 Ιουνίου, ο κ. Σόιμπλε απάντησε ότι εναπόκειται στην Ελλάδα να αποφασίσει το τί θα συμβεί.
Αναφορικά με την Ελλάδα δήλωσε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση δεν είναι η αναδιάρθρωση του χρέους αλλά να ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της. Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει δύσκολες προκλήσεις, τόνισε «Δεν θα άλλαζα με τίποτα θέσεις με τον κ. Βαρουφάκη». Μάλιστα κάλεσε τους δημοσιογράφους, να ρωτήσουν τον Έλληνα ομόλογό του να τους εξηγήσει το ότι στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός είναι υψηλότερος από το μισθό σε κάποια άλλα κράτη-μέλη. Όπως είπε η Ελλάδα ήταν σε έναν «πολλά υποσχόμενο» μονοπάτι, μετά ήρθε η νέα κυβέρνηση. Πώς θα αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές; «Ενδεχομένως να ρωτήσετε τον κ. Βαρουφάκη» είπε.
Ακόμη τόνισε οτι οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν εφαρμόσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να βλέπουν τους καρπούς των προσπαθειών τους. Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, η παροχή ελάφρυνσης χρέους, οι νομισματικές μεταβιβάσεις ξανά και ξανά δεν θα βοηθήσει μία χώρα να βελτιώσει την μακροπρόθεσμη επίδοση της οικονομίας της.
Όπως υποστήριξε, η Ευρώπη θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά της σημερινές προκλήσεις μόνο εάν τα μέλη της έχουν ανθεκτικές οικονομίες και κοινωνίες.
Όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην έναρξη της ομιλίας του, το θεμελιώδες ερώτημα είναι το πώς μπορούν οι ανεπτυγμένες οικονομίες να επιτύχουν ανάπτυξη σήμερα. Σύμφωνα με τον ίδιο, όχι με το να βασίζονται σε περισσότερο χρέος και επεκτατικές νομισματικές πολιτικές.
Τα επίπεδα χρέους στην παγκόσμια οικονομία συνεχίζουν να δίνουν λόγους για ανησυχίες, τόνισε. «Ακόμη και στην Κίνα, η ανάπτυξη φαίνεται να έχει κτιστεί πάνω σε χρέος, σε «φούσκα» των ακινήτων και σκιώδεις τράπεζες».
Το απόλυτο χρέος στην Ευρώπη είναι υψηλότερο από τα επίπεδα προ κρίσης.
«Μπορεί η ευρωζώνη να τηρήσει τους κανόνες της δημοσιονομικής εξυγίανσης; Νομίζω ότι μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε.».
Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, η Ευρώπη θα συνεχίσει να αποτελεί μοντέλο υπερεθνικής διακυβέρνησης.
Ακόμη περιέγραψε ποιες θα πρέπει να είναι οι βασικές προτεραιότητες της Ευρώπης.
«Πρώτος μας στόχος θα πρέπει να είναι να διασφαλίσουμε ότι οι κρατικές δαπάνες αναπτύσσονται πιο αργά από το ΑΕΠ ώστε να μειωθεί το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Δεύτερον, η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. Τρίτον, πρέπει να δώσουμε ώθηση στις επενδύσεις με όποιο τρόπο μπορούμε».
Πηγή:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου