Τρεις σημαντικές συμφωνίες υπέγραψαν Ρωσία και Ελλάδα κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα. Πρόκειται για μια «πολυεπίπεδη συνεργασία» σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε «άριστο» κλίμα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε
ανώτερη πηγή στην EurActiv.gr. Τον Ιούνιο και όχι τον Μάιο, όπως αρχικά είχε διαρρεύσει, ενδέχεται να πραγματοποιήσει και δεύτερη επίσκεψη στη Ρωσία ο κ. Τσίπρας.
Όσον αφορά στις συμφωνίες που υπέγραψαν οι δύο πλευρές είναι το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για τη διετία 2015-2016, το αφιερωματικό έτος 2016 Ελλάδος-Ρωσίας και η κοινή δήλωση με αφορμή την επέτειο της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕurΑctiv.gr, το Κοινό Πρόγραμμα δράσης 2015-2016 προβλέπει τη συνεργασία στις εμπορικές συναλλαγές, την τεχνολογία, την ενέργεια, την εκπαίδευση, την ασφάλεια και την δικαιοσύνη. Στο τελευταίο εντάσσεται τόσο το θέμα της λαθρομετανάστευσης, όσο και της καταπολέμησης των ναρκωτικών. Παράλληλα, αναβαθμίζεται ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα όπως το Κυπριακό, η Ουκρανία, η τρομοκρατία, το Ισλαμικό Κράτος, η Μέση Ανατολή. Επίσης, προγραμματίζεται νέα συνάντηση της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος-Ρωσίας τους επόμενους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη συνάντηση έγινε τον περασμένο Μάρτιο, με την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Κώστα ‘Ησυχου.
Η δεύτερη σημαντική συμφωνία είναι το Κοινό Έτος Ελλάδος-Ρωσίας 2016, στο οποίο θα διοργανωθούν πλήθος εκδηλώσεων, πολιτιστικού αλλά και θρησκευτικού χαρακτήρα, στις δύο χώρες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αυτό θα αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και συνάμα θα βοηθήσει στην ακόμη μεγαλύτερη προώθηση του τουρισμού.
Η τρίτη συμφωνία αφορά στην συνυπογραφή από την Ελλάδα και την Ρωσία Κοινής Δήλωσης με αφορμή την 70η επέτειο από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στη δήλωση αυτή αναγνωρίζεται για πρώτη φορά με τόσο σαφή και επίσημο τρόπο η μεγάλη συμβολή του ελληνικού στρατού, της ελληνικής αντίστασης, αλλά και του ίδιου του λαού στη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων. Η επίσημη αυτή αναγνώριση από μια άλλη χώρα επετεύχθη μετά από προτροπή των Ελλήνων διπλωματών που ασχολούνται με τις ελληνορωσικές σχέσεις. Ακόμα, στο ίδιο κείμενο γίνεται μνεία στον σημαντικό ρόλο του Κόκκινου στρατού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επέτειος για τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θα εορταστεί στη Μόσχα την 9η Μαΐου. Ωστόσο, πλήθος ηγετών, μεταξύ των οποίων και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, επέλεξαν να μην παρευρεθούν στις ανωτέρω εκδηλώσεις, λόγω της ουκρανικής κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες της EurActiv.gr, στις εκδηλώσεις δεν αναμένεται να παραστεί ούτε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος όμως ενδέχεται να δώσει το παρών στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, τον Ιούνιο.
thepaper
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου