Τους πρώτους τριγμούς στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σηματοδότησε η διαφωνία στο νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Νίκου Παρασκευόπουλου που αφορά στην κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ και στην απελευθέρωση κρατουμένων με υψηλά ποσοστά αναπηρίας. Ο κ. Νίκος Μαυραγάνης, εισηγητής των ΑΝΕΛ για το νομοσχέδιο,
μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες προανήγγειλε χθες τη διαφοροποίηση του κόμματός του από τις προωθούμενες διατάξεις και πρόσθεσε ότι από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα εκφραστούν ενστάσεις στην απόλυση κρατουμένων και στο ζήτημα της ευνοϊκής επιμέτρησης εκτιομένων ποινών για συγκεκριμένες κατηγορίες. Τη διαφωνία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παραδέχθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Νίκος Βούτσης, ο οποίος στο ξεκίνημα της συζήτησης του νομοσχεδίου για την «κατάργηση των φυλακών Γ” Τύπου και άλλες διατάξειε» είπε: «Δεν διαφωνώ ότι υπάρχει διαφωνία με τους ΑΝΕΛ. Αυτές όμως είναι προγραμματικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που έχει δεσμευτεί…».
Από την πλευρά της ΝΔ ο εισηγητής της, Βασίλης Κικίλιας, ξεκαθάρισε πως: «Πρόκειται για νομοσχέδιο-ρουσφέτι σε τρομοκράτες. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει βαλθεί να μετατρέψει τη χώρα σε ξέφραγο αμπέλι».
Υποστήριξε πως η Ελλάδα θα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν θα διαθέτει φυλακές υψίστης ασφαλείας. Εξέφρασε τέλος την άποψη ότι η αποφυλάκιση των αναπήρων γίνεται «για να εξυπηρετηθεί γνωστή οικογένεια τρομοκρατίας».
Την ίδια ώρα, έντονες αντιδράσεις επίσης καταγράφονται και για τις δύο τροπολογίες που κατέθεσαν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τις οποίες ζητούν την κατάργηση των διατάξεων για τα άτομα που χρησιμοποιούν κουκούλες ή άλλα αντικείμενα για να καλύψουν τα χαρακτηριστικά τους αλλά και τη μη λήψη γενετικού υλικού από όσους συλληφθέντες δεν το επιθυμούν.
Με το ερώτημα «πώς ονομάζει η Αριστερά» αυτούς που παίρνουν μολότοφ και πάνε για πόλεμο, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη επανέλαβε ουσιαστικά τις θέσεις που είχε πρόσφατα διατυπώσει και που είχαν προκαλέσει αναταραχή στην κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Πανούσης έκανε τις δηλώσεις αυτές χθες στο περιθώριο παρουσίασης της προγραμματικής συμφωνίας για την ασφάλεια και την πολιτική προστασία, που υπέγραψε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου.
Για άλλη μια φορά ο κ. Πανούσης ζήτησε δημόσια από την κυβέρνηση να θέσει τα όρια σε ό,τι έχει να κάνει με τις καταλήψεις, όπως επίσης και να ληφθεί σαφής στάση από την ακαδημαϊκή κοινότητα για το ζήτημα. «Ζήτησα από τους πρυτάνεις το νόμο Διαμαντοπούλου, ο οποίος προβλέπει μέτρα φρούρησης. Ένα πανεπιστήμιο μου απάντησε ότι δεν παίρνουν μέτρα γιατί θα γίνουν επεισόδια», τόνισε.
Μάλιστα επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση αστυνομίας και πρυτανικών αρχών.
Ερωτηθείς για τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακής στη Χαλκιδική, στην πορεία διαμαρτυρίας κατά των εξορύξεων χρυσού ο κ. Πανούσης δήλωσε πως βρισκόταν σε συνεχείς επαφές με τον κ. Βούτση, τον κ. Λαφαζάνη και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, ενώ ζήτησε και αναφορά για όλα όσα έλαβαν χώρα.
Επισήμανε ωστόσο ότι εκτός από τις αναφορές είδε και εικόνες, τονίζοντας πως, εκτός απο την Αστυνομία, πρέπει να ελεγχθούν και τα άτομα με τις κουκούλες και τις στολές παραλλαγής που, όπως είπε, είδε να πετούν αντικείμενα με σφεντόνες, ενώ είπε ότι στις Σκουριές θα υπάρξουν νεκροί και το ζήτημα είναι πολιτικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου