Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Σαμαράς: Συμβούλιο αρχηγών προ του αδιεξόδου

Ψηλά στην ατζέντα του έχει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράςτο ενδεχόμενο εάν επιταθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών να προβεί στη διατύπωση αιτήματος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
Στη ΝΔ εκτιμούν ότι οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίεςκαι ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς θεωρεί ότι ο Ιούνιος ενδέχεται να είναι ο μήνας ορόσημο, όπου και θα κριθούν όλα. Από την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης εξάλλου συνδέονται και οι εσωκομματικές εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς αυτή τη στιγμή ουδείς μπορεί να θέσει, όσο και να επιθυμεί, θέμα ηγεσίας. Και αυτό διότι είναι άκαιρο και το ζήτημα είναι εάν η χώρα θα καταφέρει να ξεφύγει το χάος ή θα προκληθούν πολιτικοί σεισμοί με απρόβλεπτες συνέπειες.
«Είμαστε αυτή τη στιγμή στο γύρο του…θανάτου! Ουδείς γνωρίζει εάν θα πέσουμε στο κενό ή θα σωθούμε. Κανείς δεν εύχεται το πρώτο, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι δια παν ενδεχόμενο» λέει σε στενούς του συνεργάτες ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο ίδιος έχει συνεχή επικοινωνία με κορυφαία στελέχη της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς αλλά και παράγοντες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας με τους οποίους διατηρεί προσωπική επαφή επί πολλά χρόνια και ενημερώνεται διαρκώς για την πορεία της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης.
Από το επιτελείο του μεταδίδουν κλίμα έντονης ανησυχίας για την εικόνα της χώρας όχι μόνο στα διεθνή μέσα λόγω της βασανιστικής πορείας των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους στην Ε.Ε., αλλά και για την κατάσταση στο εσωτερικό.
Ο Αντ. Σαμαράς επαναλαμβάνει σε συζητήσεις που έχει με πολιτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες της χώρας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση και επιμένει ότι σύντομα θα έχουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Γι’ αυτό και ο ίδιος φρόντισε προ ημερών να αφήσει, με συνέντευξή του στο Bloomberg, να εννοηθεί ότι είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με το επιχείρημα πως «αν το σχέδιο είναι να κρατηθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη θα παράσχουμε στήριξη».
Από το επιτελείο του όμως διευκρινίζεται ότι η στήριξη που προτίθεται να δώσει στον πρωθυπουργό δεν παραπέμπει σε συνεργασία και συμπληρώνουν πως όλα θα εξαρτηθούν από το πρώτο πακέτο, που θα πρέπει να διαμορφωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου.
Ο ππρόεδρος της ΝΔ επιμένει να τονίζει σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τη λίστα των δεσμεύσεων που έγινε με τους εταίρους τον Φεβρουάριο, για την παράταση του προγράμματος και εκφράζει το φόβο ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, εάν ιδεολογικά αποφασίσουν πως δεν θα τηρήσουν αυτή τη συμφωνία.
Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βλέποντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει σιγά-σιγά στο ποσοστό που είχε στις εκλογές, πριν από δυόμιση μήνες, ενώ είναι σε εξέλιξη μεγάλη επικοινωνιακή καταιγίδα, προσπαθεί να δείξει στην κοινή γνώμη ότι η ΝΔ είναι παρούσα, δυνατή και μαχητική, ενώ παραμένει η μόνη στιβαρή εθνικά δύναμη.
Σε αυτό το πλαίσιο επέλεξε να επενδύσει στα θέματα της δημόσιας ασφάλειας, όπου υστερεί ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω και ιδεολογίας. Όμως ταυτόχρονα, όπως το Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να συντονίσει καλύτερα την κυβέρνηση, αναδείχθηκε και πρόβλημα συντονισμού στη ΝΔ.
Εξάλλου είναι εμφανές ότι ο Αντ. Σαμαράς επιχερεί να συγκρατήσει τις εκατέρωθεν πιέσεις που έχει στο εσωτερικό της Ν.Δ., από τους σκληρούς να μην αφήσει την κυβέρνηση σε ησυχία και από τους μετριοπαθείς να δώσει σαφέστερα μηνύματα συναίνεσης.

Οι αμφισβητίες και δελφίνοι εμμένουν

Παρά την προσπάθεια του Αντ. Σαμαρά για σκληρή αντιπολίτευση, εντούτοις οι δελφίνοι και οι αμφισβητίες του προέδρου της ΝΔ, επιμένουν ότι η αλλαγή σελίδας στο κόμμα είναι προ των πυλών. «Αρκεί να λήξει ομαλά η διαπραγμάτευση» λένε και διευκρινίζουν ότι μετά όλα θα τρέξουν πολύ γρήγορα.
Αυτό σημαίνει πρακτικά κατά τους δελφίνους, όπως η ΝτόραΜπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, αλλά και τους αμφισβητίες, όπως π.χ. ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Γιώργος Βλάχος, ο Κώστας Τζαβάρας, κ.α. ότι μετά το Πάσχα, εάν υπάρξει συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών θα ανοίξει το κεφάλαιο διαδοχή στη ΝΔ με τη συλλογή υπογραφών για τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου. «Δεν μπορεί να περιμένουμε άλλο» λένε και θα έχει ενδιαφέρον η απάντηση του Αντ. Σαμαρά.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου