Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Tου Ανδρέα Λοβέρδου : Συνέδριο αναγέννησης

Η προσοχή όλων μας, δικαίως φυσικά, είναι στραμμένη στη χώρα και την ανάγκη στην οποία βρίσκεται. Αυτή είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και γι’ αυτήν συζητάμε καθημερινά. Παραμένει όμως ανάγκη η ανταλλαγή σκέψεων για πλήθος άλλους τομείς, ακόμα και θεμελιακής για την πολιτική σημασίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το κύριο όχημα μέσω του
οποίου πραγματοποιούνται όλες οι βασικές παρεμβάσεις στο πολιτικό γίγνεσθαι μιας κοινωνίας, ήταν και παραμένει το πολιτικό κόμμα. Αυτό οριοθετεί το πρωταρχικό εκείνο επίπεδο συνάντησης, αντιπαράθεσης και τελικά σύνθεσης των πολιτικών προτεραιοτήτων κοινωνικών ομάδων. Αυτό καταλήγει, με τη δημοκρατικότητα που το διακρίνει, σε ένα τελικό πρόγραμμα για το σύνολο της πολιτικής ατζέντας και αυτό, με την έγκριση του λαού, αποπειράται να το μεταφέρει στην υλική πραγματικότητα, να το κάνει πράξη.
Έτσι λοιπόν, ακόμα κι αν παραβλέπεται, ο βαθμός ολοκλήρωσης και εύρυθμης λειτουργίας των ζωντανών αυτών κυττάρων της δημοκρατίας, σχετίζεται άμεσα με την ίδια την ποιότητά της. Καιρός λοιπόν να μιλήσουμε για τα πολιτικά μας κόμματα: πού βρίσκονται και πώς θέλουμε να τα διαμορφώσουμε. Με αυτά θα πορευθούμε στο αύριο.
Το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε ένα κόμμα ορόσημο για τη μεταπολιτευτική εποχή. Από την ίδρυσή του εξέφρασε μεγάλα κοινωνικά στρώματα και τα έφερε στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής. Με την πολιτική του σφράγισε την ιστορία του τόπου. Δεν θα μείνουμε εδώ στα επιτεύγματά του, είναι ιστορικά καταγεγραμμένα. Θα υπενθυμίσουμε απλά την πολλαπλά θετική συμβολή του, στη μακρά αυτή περίοδο ομαλότητας και ευημερίας, που τείνει να αποσιωπάται εσχάτως. Στην πορεία, το ΠΑΣΟΚ εφθάρη από την μακρόχρονη άσκηση της εξουσίας. Ταυτόχρονα υπέπεσε στα «προπατορικά» αμαρτήματα της ταύτισής της δομής του με το κράτος και της παραμέλησης της οργανωτικής του υπόστασης.
Οι πάλαι ποτέ κραταιές και σφριγηλές τοπικές και θεματικές οργανώσεις αφέθηκαν στο μαρασμό. Η ανανέωση από τη βάση, με ιδέες και πρόσωπα του μόχθου και της παραγωγής, παραμελήθηκε και η ενασχόληση με τη διοίκηση έγινε κύριο μέλημά μας. Οι καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ετών, που ανέτρεψαν το σκηνικό της μεταπολίτευσης μας φέρνουν ενώπιον της ιστορικής μας ευθύνης. Θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα παραδοθούμε στην πλήρη αποσύνθεση; Οι αποφάσεις μας υπήρξαν γενναίες και σαφείς. Το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη προχωρά σε ένα Συνέδριο αναγεννητικής σημασίας, αλλάζει την ηγεσία του και επανακαθορίζει τη φυσιογνωμία του.
Στο ιστορικό ερώτημα αν χρειάζεται η χώρα ένα σύγχρονο φορέα της σοσιαλδημοκρατίας/κεντροαριστεράς απαντάμε δίχως δισταγμό καταφατικά! Το κόμμα αυτό, με την ιστορική παρακαταθήκη, τα σύμβολα και το αξιακό υπόβαθρο του ΠΑΣΟΚ, προχωρά στην ενωτική έκφραση της Δημοκρατικής Παράταξης, ενσωματώνοντας τα σύγχρονα προοδευτικά αιτήματα και προτείνοντας μια νέα, λειτουργική και δημοκρατική δομή!
Αφήνουμε πίσω την οπισθοδρομική «λαγνεία» του κρατισμού, ρυθμίζουμε την αγορά και αίρουμε γραφειοκρατικά εμπόδια για την ανάπτυξη. Το κόμμα μας, με αιρετά και σαφώς ορισμένα όργανα, λειτουργεί δημοκρατικά, επιτρέποντας στις οργανωμένες του τάσεις να αρθρώνουν λόγο. Τέλος, πρωτοστατεί για μια συντεταγμένη δομική παρέμβαση που θα αναμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο σχετικά με την αναγκαία διαφάνεια γύρω από τη χρηματοδότηση της πολιτικής ζωής.
Στην πορεία προς το Συνέδριο θα αναπτύξουμε κάθε θεματικό άξονα. Η ολοκληρωμένη μας πρόταση θα κριθεί δημοκρατικά και θα αποτελέσει τη βάση για τη μετεξέλιξη του φορέα μας.


KARFITSA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου