Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

'Ολα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση Τσίπρα με Φώφη Γεννηματά και Στ. θεοδωράκη

«Οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να σηματοδοτήσουν την διαφορετικότητά τους» ανέφερε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος την Φώφη Γεννηματά - Αυτή την ώρα συναντά την Ντόρα Μπακογιάννη - Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη - Οργανώνουν νέες συγκεντρώσεις στήριξης της
κυβέρνησης
Το κρίσιμο είναι να μπορέσει να κλείσει ο φαύλος κύκλος να μην αναγκαστούμε σε μια συμφωνία που σε 6 μήνες θα μας φέρει τα ίδια τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.
Περιγράφοντας το πλαίσιο της συμφωνίας ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι πρέπει να είναι βιώσιμη για τη χώρα.
Παράλληλα χαρακτήρισε ως μεγάλη δυσκολία το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με πολλούς συνομιλητές επισημαίνοντας τη «μεγάλη αντίφαση», όπως είπε, με το ΔΝΤ που θέλει μείωση χρέους και σκληρά μέτρα, αντίθετα από ό,τι οι ευρωπαίοι εταίροι.
Ο κ. Θεοδωράκης έφτασε στο Μαξίμου λίγο πριν τις 10 το πρωί προκειμένου να ενημερωθεί για τη διαπραγμάτευση ενώ παρών ήταν και ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Μετά τον πρόεδρο του Ποταμιού την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, την οποία ο πρωθυπουργός συνεχάρη για την εκλογή της τη Δευτέρα, τονίζοντας πως «η δημοκρατική διαδικασία είναι πάντα μια διέξοδος και κινητοποιεί τον κόσμο».
«Οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να σηματοδοτήσουν την διαφορετικότητά τους» ανέφερε ο πρωθυπουργός προς την νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως ανέλαβε την προεδρία «την ώρα που διακυβεύονται πολλά για το μέλλον της πατρίδας».
Εξερχόμενη του Μαξίμου, η κυρία Φώφη Γεννηματά επεσήμανε οι κρίσιμες ώρες για την πατρίδα απαιτούν «ειλικρινή διάλογο, συνεννόηση, ένα νέο πατριωτισμό» και όπως είπε το ΠΑΣΟΚ είναι «υπεύθυνο κόμμα και συμβάλλει σε αυτό». «Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να φέρει συμφωνία με τους εταίρους» συνέχισε η κυρία Γεννηματα και επεσήμανε πως «η καθυστέρηση κοστίζει, η ρήξη δεν είναι λύση, είναι καταστροφή».
«Η χώρα χρειάζεται συμφωνία που να στηρίζεται σε μεταρρυθμίσεις και όχι σε εισπρακτικά μέτρα» πρόσθεσε η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε εκ νέου «έστω και αυτή την ώρα, συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, για να διαμορφώσουμε το καλύτερο πλαίσιο».
Στις 12 το μεσημέρι συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα έχει η Ντόρα Μπακογιάννη.
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έχουν ζητήσει ουσιαστική ενημέρωση για το θέμα, με τη κ. Γεννηματά να έχει αναφερθεί στη δημιουργία μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, ενώ ο κ. Θεοδωράκης στην ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων. Σύμφωνα με πηγές, ο κ. Θεοδωράκης είχε συνομιλίες τη Δεύτερα τόσο με τον κ. Μάρτιν Σουλτς πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Εξάλλου, ο κ. Θεοδωράκης από την Κυριακή -μετά το «ναυάγιο» των συνομιλιών στις Βρυξέλλες με τους εκπροσώπους των θεσμών- είχε ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ενώ η Φώφη Γεννηματά, αμέσως μετά την ανάδειξή της στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε να υπάρξει ουσιαστική ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για την πορεία της διαπραγμάτευσης.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο την Δευτέρα επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει μια συνάντηση των πολιτικών αρχηγών «που πιστεύουν στη δημοκρατία και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας», κάτι που δεν αποκλείεται να ζητήσει και από τον κ. Τσίπρα στην σημερινή τους συνάντηση. «Ο τόπος έχει ανάγκη από πατριωτική λύση. Πρέπει να παραμερίσουμε τις κομματικές μας ταυτότητες και να συνεργαστούμε», δήλωσε, μετά τη συνάντηση με τον κ. Παυλόπουλο και πρόσθεσε ότι χρειάζεται μια πειστική πρόταση από την ελληνική πλευρά που θα αγκαλιάζει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Επεσήμανε δε ότι δεν δεχόμαστε τα τελεσίγραφα που μας έρχονται από το εξωτερικό και ότι θέλουμε να παραμερίσουμε τους συντηρητικούς κύκλους που αποκτούν ενισχυμένη φωνή στην Ευρώπη.
Η κ. Γεννηματά εμφανίζεται υπέρ μίας εθνικής συνεννόησης για το θέμα της συμφωνίας, η οποία χθες χαρακτήρισε ότι «η χώρα ζει κρίσιμες στιγμές που κανένας από εμάς δεν θέλει να γίνουν δραματικές». Επεσήμανε δε ότι «αποτελεί ιστορική ευθύνη και εθνική υποχρέωση της κυβέρνησης, αλλά και του Πρωθυπουργού προσωπικά να διασφαλίσουν τη σταθερότητα, την ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη». Εδωσε το στίγμα για τη στάση της το επόμενο διάστημα απέναντι σε μία ενδεχόμενη συμφωνία, λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει με συνέπεια και σταθερότητα να υποστηρίζει και να υπηρετεί την εθνική στρατηγική που όλοι σήμερα αναγνωρίζουν ότι είναι και η μοναδική που εξασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας»
Εδωσε έμφαση στην άποψη ότι η διαπραγμάτευση είναι μια εθνική υπόθεση. Και πως ξεπερνά τα όρια ενός κόμματος, ενός πρωθυπουργού ή μιας κυβέρνησης. «Η χώρα χρειάζεται εθνική στρατηγική. Είναι η ώρα της αλήθειας, της ευθύνης και της ομοψυχίας» και υπενθύμισε ότι «από το 2012 το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη δημιουργία μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης και πιστεύω πως έστω και αυτή την ύστατη ώρα, θα πρέπει να διαμορφωθεί από τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της πατρίδας μας ένα εθνικό πλαίσιο για την τελική φάση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους»

e-giakoumis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου