Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

ΔΝΤ: Επιστρέφουμε αν δεχθείτε αλλαγές σε ΦΠΑ και συντάξεις

Η  κίνηση του ΔΝΤ να ανακοινώσει την αποχώρηση των τεχνικών κλιμακίων του προσθέτοντας όμως την φράση ότι "το Ταμείο ποτέ δεν εγκαταλείπει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων" ήταν μία προσπάθεια να ασκηθεί πρόσθετη πίεση προς την ελληνική πλευρά,
την ώρα που Βερολίνο και Κομισιόν ξεκαθαρίζουν ότι "χωρίς το ΔΝΤ πρόγραμμα δεν μπορεί να υπάρξει". 

Από αξιόπιστες πηγές με τις οποίες έχει συνομιλήσει το TheTocσυνάγεται το συμπέρασμα ότι τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ θα επιστρέψουν στις Βρυξέλλες για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις- όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται- "πολύ νωρίτερα από την ερχόμενη Τρίτη". Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι υπάρχει μία προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, δηλαδή "να επιδείξει η ελληνική πλευρά διάθεση να διαπραγμευτεί" και ότι η Αθήνα αποδέχεται την ανάγκη αλλαγών σε φορολογία και ασφαλιστικό, όπως αυτές οι αλλαγές καταγράφονται ξεκάθαρα στην πρόταση των τριών Θεσμών που έδωσε ο Γιούνκερ στον Τσίπρα. 

«Μόνη πρόταση αυτή των Θεσμών»

Για το Ταμείο η μόνη πρόταση που είναι στο τραπέζι είναι η πρόταση των τριών Θεσμών και η αποχώρησή του από την πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων γίνεται για να ασκηθεί επιπρόσθετη πίεση στην Αθήνα να αποδεχθεί να αποδεχθεί το τελεσίγραφο που έχει στα χέρια της. Εφόσον αποδεχθεί τους βασικούς άξονες αυτής της πρότασης, το ΔΝΤ θα επιστρέψει. Γι' αυτό και αυτο που μπορούμε να πουμε μετά βεβαιότητας είναι πως δεν ευσταθούν τα σενάρια περί διαφωνιών μεταξύ των ΔΝΤ-Βερολίνου-Κομισιόν αλλά βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία απέναντι στην πίεση που καθένας με τον δικό του τρόπο ασκεί στην Αθήνα.  Στο πλαίσιο αυτό, είναι θέμα ωρών να ξεκαθαριστεί το τοπίο με την 18η Ιουνίου να είναι το τελικό ορόσημο για συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου