Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Κυριάκος Πιερρακάκης ; Είτε με ναι, είτε με όχι οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές και η χώρα ποτέ ξανά η ίδια.

Ειπώθηκε αρκετές φορές ότι το τέλος της Μεταπολίτευσης ήταν μπροστά μας. Ο ιστορικός του μέλλοντος πιθανότατα θα γράψει ότι η αυριανή ημέρα συνιστά το κλείσιμο αυτής της περιόδου. Είτε με ναι, είτε με όχι οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές και η χώρα ποτέ ξανά η ίδια.
Ο διχασμός που έχει συντελεστεί ήταν ήδη εκεί και πρίν την
ανακοίνωση του δημοψηφίσματος - απλώς το ερώτημα που ετέθη μαζί με τον προβληματικό τρόπο διεξαγωγής του το έφεραν στην επιφάνεια. Η στάση απέναντι στην Ευρώπη αποτελεί μεγαλύτερο παράγοντα διαφοροποίησης από τον άξονα αριστερά-δεξιά, με τους νεότερους να είναι συγκριτικά το πιο αντιευρωπαϊκό κομμάτι της κοινωνίας. Ίσως αυτή η πληγή να άνοιξε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2008, ίσως και όχι, ίσως τα θεμέλια του μοντέλου που ξεκίνησε να τίθεται από την είσοδο της Ελλάδας στην Ε.Ε. το 1981 να ήταν από τη φύση τους σαθρά. Και ίσως τα τελευταία πέντε χρόνια, που υπήρχε η δυνατότητα να διορθωθούν πράγματα να επιλέξαμε ως κράτος μια λογική του ελαχίστου κόστους, να δώσαμε βάρος σε περικοπές και όχι σε μεταρρυθμίσεις για να μη θιγούν κεκτημένα από την εξάλειψη των οποίων θα έπρεπε να είχαμε ξεκινήσει.


Eλπίζω η κάλπη αύριο να βγάλει "Ναι" επειδή πιστεύω βαθιά πως αυτός ο δρόμος θα είναι λιγότερο δύσκολος από ότι στο "Όχι". Το τελευταίο διάστημα απέδειξε περίτρανα ότι έχουμε πρόβλημα κοινωνικής συνοχής και κοινωνικού ιστού στην Ελλάδα - ότι το βασικό μας πρόβλημα είναι η έλλειψη κοινωνικού κεφαλαίου, η έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στον "Άλλο", είτε είναι οι θεσμοί είτε ένας συμπολίτης μας. Ένα κομμάτι της κοινωνίας δεν αντιλήφθηκε επαρκώς ότι τα τελευταία πέντε χρόνια ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών της χώρας φτωχοποιήθηκε. Όταν ένας πολίτης επιλέγει το "Όχι" αντί του "Ναι" επειδή βρίσκεται ήδη σε ακραία δυσκολία και δεν μπορεί να αντιληφθεί το τι σημαίνει η απάντηση "δε θα υπάρχει πια προοπτική" που του δίνουμε αρκετοί, σε αυτό πρέπει να διαβάσουμε ο καθένας τη δική μας ευθύνη, διότι αυτός ήδη δεν βλέπει την προοπτική και δεν του είναι εύκολο να κάνει τη διαβάθμιση. Η εμπιστοσύνη δεν αποκαθίσταται εύκολα με το παλαιό και φθαρμένο πολιτικό προσωπικό ούτε και με το φαινομενικά νέο που περιφέρει τις χειρότερες εκφάνσεις του παλιού, με δηλώσεις που διαψεύδονται έπειτα από λίγες ώρες ή και από λίγα λεπτά, πάνω σε μια από τις κρισιμότερες στιγμές στη σύγχρονη ιστορία μας. Χρειάζεται να γίνουν πολλά, πάρα πολλά.

Είτε στο δύσκολο είτε στο ακραία δύσκολο σενάριο, καλούμαστε να επανεξετάσουμε όλοι τις βεβαιότητές μας και να παλέψουμε για τις οικογένειές μας και για τη χώρα μας - για να μη χαθεί η προοπτική ακόμα και αν προκύψει αυτό που κάποιοι αποκαλούμε "καταστροφή". Διότι είδικά τότε είναι που θα κριθούμε από τους φίλους μας, τους δασκάλους μας, τα παιδιά μας, την ιστορία.

Καλή δύναμη και καλή τύχη σε όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου