Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Τελεσίγραφο Τσίπρα: Αν δεν ψηφίσετε εγώ δεν μένω πρωθυπουργός

 Το γάντι στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνουν πως θα καταψηφίσουν τα μέτρα και τα μνημόνια αλλά αυτό δεν συνιστά και καταψήφιση της κυβέρνησης, έριξε ο Αλέξης Τσίπρας προ ολίγου στη συνεδρίαση της Κ.Ο.  
«Εγώ είμαι πρωθυπουργός επειδή έχω ΚΟ στην οποία στηρίζομαι και βασίζομαι. Αν δεν έχω τη στήριξη από αυτή την ΚΟ τότε
δυσκολεύομαι να είμαι πρωθυπουργός και  την επόμενη μέρα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην δευτερομιλία του δίνοντας τα χαρακτηριστικά ψήφου εμπιστοσύνης στην ψηφοφορία.
Είπε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί από τους βουλευτές εάν πιστεύουν ότι το δίλημμα που τέθηκε στην κυβέρνηση για συμφωνία ή πτώχευση, ήταν πλαστό η πραγματικό.
«Αν πιστεύει κάποιος ότι ο παραπλανήθηκε απο κάποια μπλόφα των δανειστών να βγει να το πει. Αν κάποιος πιστεύει ότι ήταν πραγματική αυτή η απειλή τότε θα πρέπει να αναλογιστεί και τις συνέπειες της μη συμφωνίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε μάλιστα ότι η μόνη εναλλακτική λύση που ακούστηκε στην ΚΟ ήταν η αποδοχή του σχεδίου Σόιμπλε, οπως το διατυπωσε ο Κ. Λαπαβίτσας.
«Το σχεδιο Σόιμπλε όμως είχε κι ενα άλλο σκέλος που ήταν και η πτώση της συγκεκριμένης κυβέρνησης. Κανένα από αυτά τα δυο δεν πρόκειται να συμβεί», είπε χαρακτηριστικά.
 «Ψάχνετε αποδιοπομπαίους τράγους για να μείνετε καθαροί» επιτίμησε νωρίτερα τους βουλευτές του όταν κάποιος κατηγόρησε την ηγεσία ότι επιχειρεί να κάνει κάποιους «δηλωσίες».

Η περίεργη φόρμουλα Λαφαζάνη: Δεν ψηφίζουμε, στηρίζουμε  

Ο Π. Λαφαζάνης και τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας υιοθέτησαν την  περίεργη πολιτική φόρμουλα: καταψηφίζουμε τη συμφωνία και τα μέτρα αλλά δεν καταψηφίζουμε την κυβέρνηση.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα ,ο οποίος κάλεσε τους βουλευτές του να του πουν ποια θα ήταν η αξιόπιστη εναλλακτική, ότι δεν μπορεί να δεχθεί τα διλήμματα « μνημόνιο ή καταστροφή» και επέμεινε ότι υπήρχε και άλλη εναλλακτική.
Ωστόσο βγαίνοντας από την συνεδρίαση της Κ.Ο δήλωσε μπροστά στις κάμερες ότι η καταψήφιση του μνημονίου δεν σημαίνει και καταψήφιση της κυβέρνησης ενώ διαβεβαίωσε πως δεν διασπάται ο ΣΥΡΙΖΑ.  
«Αρκετοί βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων κι εγώ δεν θα ψηφίσουμε τα μνημονιακά μέτρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι διασφαλισμένη απολύτως όπως είναι απολύτως διασφαλισμένη και η στήριξη στην κυβέρνηση. Στηρίζουμε την κυβέρνηση δεν ψηφίζουμε όμως τα μνημονιακά μέτρα», δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης. 
Τσίπρας: Πείτε μου ποια αξιόπιστη εναλλακτική υπήρχε;   
Ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του περιέγραψε την κατάσταση και την μάχη που έδωσε στην σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης λέγοντας « τιμήσαμε την λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την βούληση και την προσπάθεια για αμοιβαία επωφελή λύση».
Σχετικά με τα διλήμματα που διαμορφώθηκαν «από ακραίους συντηρητικούς κύκλους που πρότειναν την αποπομπή της Ελλάδας   από το ευρώ» σημείωσε ότι δεν υπήρχαν «ούτε οι δυνατότητες αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων από τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα».
Χρέος της κυβέρνησης είπε ήταν η αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης και της οικονομικής καταστροφής και για το λόγο αυτό έδωσε την μάχη απέναντι σε μια βούληση των ευρωπαίων που είχε εκφραστεί όλο το προηγούμενο εξάμηνο να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να έρθει μια άλλη.
Κάλεσε τους βουλευτές κατανοώντας τις διαφωνίες να διατηρήσουν την ενότητα της Κ.Ο και του κόμματος μπροστά σ αυτές τις στιγμές.
« Εγώ εξάντλησα όλες τις δυνατότητες και εξέτασα όλες τις διαπραγματευτικές λύσεις.Πείτε μου ποια είναι η αξιόπιστη εναλλακτική  που δεν σκέφτηκα και δεν είπα».

Λαφαζάνης: Υπάρχουν εναλλακτικές 

Αμέσως μετά έλαβε το λόγο ο Π.Λαφαζάνης που σημείωσε ότι στο όνομα οποιουδήποτε εκβιασμού η κυβέρνηση να δέχεται μνημόνια.
 « Τα διλήμματα μνημόνια ή καταστροφή τα έθεταν και οι προηγούμενοι και είναι διάτρητα και τρομοκρατικά» είπε. 
Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα επέμεινε : Υπήρχε, υπάρχει και πάντα θα υπάρχει εναλλακτική λύση.
Και στους δημοσιογράφους εκτός της συνεδρίασης είπε ότι ενδεχομένως να καταθέσει εναλλακτική πρόταση στην Κ.Ο. είπε ότι καταψηφίζει τα μνημόνια και όχι την κυβέρνηση.  
Αναφερόμενος δε στο «σχέδιο εφόρμησης» στην ΤτΕ είπε: «Εγώ δεν είμαι τρομοκράτης ζήτησα απλά αν υπάρχουν τα 22 δισ να το δώσει στο λαό η κυβέρνηση».
Πυρά Λαφαζάνη στον Δραγασάκη
Ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας έστρεψε τα πυρά του ευθέως στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη χρεωνοντάς του την ευθύνη για την κατάληξης της διαπραγμάτευσης και το νέο μνημόνιο. Ο κ. Δραγασάκης πήρε το λόγο για να αποκρούσει τις αιτιάσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος τον επιτίμησε ότι έπρεπε να πάρει υπόψη του ότι υπάρχει και άλλη εναλλακτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου