Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Εχασε η Ζωή την ψηφοφορία: Στη 1:30 αρχίζει η συζήτηση στην ολομέλεια

Τα ξημερώματα αναμένεται να τελειώσει άλλη μια «απερίγραπτη» διαδικασία ψήφισης στην ελληνική Βουλή του τρίτου μνημονίου που σημαδεύεται από μια «ανηλεή» εσωτερική μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην κατάληξη του το ολονύκτιο θρίλερ στη Βουλή -με
πρωταγωνίστρια και πάλι την Πρόεδρο Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλά και τους συνοδοιπόρους της Αριστερής Πλατφόρμας - εκτιμάται ότι θα κινήσει ένα ντόμινο πολιτικών εξελίξεων που μπορεί να καταλήξει ως τις πρόωρες κάλπες. 

 

Μάχη μέχρι τέλους από τη Ζωή να μην ψηφιστεί το Μνημόνιο 


 Η κυβέρνηση μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη πρότεινε η συζήτηση και ψήφιση της συμφωνίας να γίνει μέχρι τις 3 τα ξημερώματα, πρόταση με την οποία συμφώνησαν άλλα 9 μέλη της Διάσκεψης.
Η Πρόεδρος της Βουλής σε μια deja vu διαδικασία πρότεινε η συζήτηση να αρχίσει με «άνεση» το πρωί της Παρασκευής και κάλεσε και τον Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη στην αίθουσα να εξηγήσει για... χιλιοστή φορά γιατί η κυβέρνηση ζητεί τις κατεπείγουσες διαδικασίες.
Η πρόταση της στην ψηφοφορία που ακολούθησε, συγκέντρωσε 8 ψήφους ,τις 7 ψήφους των «διαφωνούντων» του ΣΥΡΙΖΑ και του Γ.Λαγού της Χρυσής Αυγής.
Οι δυο βουλευτές του ΚΚΕ μέλη της διάσκεψης ψήφισαν παρών.
Η κ. Κωνσταντοπούλου έθεσε και σε ψηφοφορία το θέμα αν θα πρέπει να συζητηθούν στην ολομέλεια και οι δυο τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση. Η ίδια έλεγε όχι. Αλλα μέλη της επιτροπής υποστήριζαν πως δεν είναι αρμόδια η Διάσκεψη των Προέδρων για να εισηγηθεί ή όχι τις τροπολογίες. 
Το «ναι» και το «όχι» σ αυτή την ψηφοφορία ισοψήφισαν 10 -10 και ακολούθησε «νέα εμπλοκή» σχετικά με το πως...προκύπτει η πλειοψηφία  και σε ποιες περιπτώσεις  η ψήφος της Προέδρου μετράει για δυο!   
Η λύση αναζητήθηκε μέσω των νομικών της Βουλής και η συνεδρίαση της Διάσκεψης διακόπηκε για να πάρουν τη σχετική γνωμοδότηση.  
Μετά από τις νομικές συμβουλές άρχισε ξανά και Διάσκεψη και ζητήθηκε από τους δυο βουλευτές του ΚΚΕ που ψήφισαν «παρών» αν επιθυμούν να συνταχθούν με μια από τις δύο θέσεις
Ο κ. Καραθανασόπουλός αρνήθηκε να αλλάξει την ψήφο του λέγοντας ότι το ΚΚΕ δεν το ενδιαφέρει πότε θα ψηφιστεί το Μνημόνιο αλλά δεν θέλει να ψηφιστεί το Μνημόνιο.
« Το ίδιο θέλω και εγώ» έσπευσε να προσθέσει κ. Κωνσταντοπούλου και ξεκαθάρισε «γι αυτό και εγώ θα καταψηφίσω».
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος παρεμβαίνοντας είπε ότι μετά την στάση των βουλευτών του ΚΚΕ υπερισχύει το 10 έναντι των 8 και πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία της συζήτησης.
Ούτε η εύσχημη υπόδειξη του νομικού συμβούλου της Βουλής κ. Μαυριάς σε δική του παρέμβαση για υπέρβαση του αδιεξόδου έλυσε το πρόβλημα.
Σε μια ύστατη προσπάθεια περί τις 12:35 τη νύχτα  ο αντιπρόεδρος της Βουλής  Γιάννης Μπαλάφας πρότεινε να μεταφέρουν το πρόβλημα στην ολομέλεια.
Πρόταση που υιοθέτησε και ο Νίκος Φίλης λέγοντας πως υπάρχει το επείγον της διαδικασίας και ότι «αύριο θα είναι αργά επί ζημία της χώρας». 
«Περιμένουν 200 συνάδελφοί μας» τόλμησε να ψελλίσει λαμβάνοντς το λόγο και ο  Γιώργος Βαρεμένος .
«Κύριε Βαρεμένε περιμένουν 11 εκατομμύρια για την ζωή τους και τις επόμενες δεκαετίες ,μην εμφανίζετε τους βουλευτές ως ταλαίπωρους» τον κεραυνοβόλησε η Πρόεδρος της Βουλής.     
« Εάν αυτό πιστεύετε ρίχτε την κυβέρνησή σας να γλιτώσουν τα 11 εκατομμύρια των ελλήνων. Μα ποια είστε η Αγία Ιωάννα της Ασίζης; Ρίχτε την κυβέρνησή σας» εξανέστη  ο Νικήτας Κακλαμάνης.
Λυτρωτικό τέλος στο αδιέξοδο έδωσε περί τις 12:49 τη νύχτα ο Αλέξης Μητρόπουλος που άλλαξε την ψήφο του από «οχι» σε «ναι» και στην ψηφοφορία που ακολούθησε 11 μέλη της Διάσκεψης ψήφισαν άμεση έναρξη της συζήτησης 7 να αρχίσει το πρωί της Παρασκευής και 2 παρών.
Μέχρι 41εναν αντάρτες βλέπει το Μαξίμου 
Στο Μέγαρο Μαξίμου συντάχθηκε η συνήθης λίστα των υποψηφίων ανταρτών στην ψηφοφορία ενώ νωρίτερα συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έβγαζαν δημόσια «κίτρινη κάρτα» στον Παναγιώτη Λαφαζάνη που έκανε το πρώτο βήμα στο νέο κόμμα και προκάλεσε τον πρωθυπουργό « ας μας διαγράψει». 
Εν αναμονή της έναρξης της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής μετά από μια εμπρηστική διαδικασία στις επιτροπές οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου σε συνεργασία με τους υπεύθυνους της Κ.Ο προχωρούν στη συνήθη προσθαφαίρεση ονομάτων στις λίστες του «Ναι» και του «Οχι»
Οι τελευταίοι υπολογισμοί εκτιμούν από 38 έως 41 τις πιθανές απώλειες στην ψηφοφορία με ασφαλή αφετηρία τα 25 στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας.
Βέβαιο θεωρείται το ΟΧΙ από τους: Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη, Κώστα Λαπαβίτσα, Στάθη Λεουτσάκο, Θανάση Πετράκο ,Λίτσα Αμανατίδου,Νάντια Βαλαβάνη,Δημήτρη Κοδέλα, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλη Χατζηλάμπρου, Βασίλης Κυριακάκης, Αγλαία Κυρίτση, , Κώστα Δελημήτρο, Ζήση Ζάννα, Γιάννη Ζερδελή, Κώστα Ήσυχο,  Ηλία Ιωαννίδη, Ηλία Καματερό, Μιχαήλ Κριτσωτάκη, Θωμά Κώτσια,  Ευγενία Ουζουνίδου,  Στέφανο Σαμοΐλη, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ελένη Ψαρρέα ,Ιωάννα Γαιτάνη ,Ιωάννη Σταθά και Θανάση Σκούμα. 
Ακόμη από την Ζωή Κωνσταντοπούλου και  Ραχήλ Μακρή η οποία βιάστηκε να δηλώσει πως δεν θα είναι υποψήφια  με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές αλλά θα σταθεί στο πλευρό του Λαφαζάνη.
Αγνωστο τι θα κάνουν Κώστας Ζαχαριάς,  Βασιλική Κατριβάνου, Ηρώ Διώτη, Αλεξάνδρα Τσανάκα και Βασίλης Διαμαντόπουλος  που είχαν καταψηφίσει αλλά δεν είναι σε τροχιά εξόδου και ρήξης.
Στα οχι προσμετράται και ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος κινήθηκε στην γραμμή του εκκρεμούς όταν στις 15 Ιουλίου είχε ψηφίσει «όχι» στην εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση και μια εβδομάδα μετά, στις 23 Ιουλίου, είχε ψηφίσει «ναι» στη δέσμη προαπαιτούμενων. 
Σε κάθε περίπτωση για το Μέγαρο Μαξίμου το κατώτατο όριο παραμένει η υπερψήφιση από 120 βουλευτές  ώστε θεωρητικά η κυβέρνηση να μπορεί να σταθεί.
«Αν πέσουμε από τους 120 βουλευτές, είναι λογικό ότι δεν μπορεί να σταθεί η κυβέρνηση. Θα αναγκαστούμε μέσα από σύντομες διαδικασίες να λύσουμε αυτή την αναντιστοιχία που υπάρχει» είχε αναφέρει το πρωί της Πέμπτης ο Αλέκος Φλαμπουράρης.
 

Βγήκε η πρώτη κίτρινη κάρτα στον Λαφαζάνη

Νωρίτερα το Μέγαρο Μαξίμου σήκωσε το «γάντι» που πέταξε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης - δυο φορές μέσα στην ημέρα - ενώ επιφυλάσσεται και για την «τρίτη και φαρμακερή» με την τοποθέτησή του στη Βουλή.
Με αφορμή την ανακοίνωση του «προπλάσματος κόμματος» πηγές του Μαξίμου σημειώνουν πως ο κ.Λαφαζάνης «οριστικοποιεί την από καιρό ειλημμένη απόφαση του να διαλέξει χωριστό δρόμο», τον κατηγορούν ότι θέλει το ίδιο πράγμα που θέλει ο Σόιμπλε « δραχμή με μνημόνιο».         
Συγκεκριμένα πηγές του Μαξίμου έλεγαν «Η απόφαση του Παναγιώτη Λαφαζάνη να ανακοινώσει σήμερα, σε συμπόρευση με παράγοντες της πολυδιασπασμένης  εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, το πρόπλασμα  νέου πολιτικού φορέα, οριστικοποιεί την από καιρό ειλημμένη απόφασή του να διαλέξει ξεχωριστό δρόμο από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα πριν από το κοινά αποφασισμένο έκτακτο Συνέδριο».
Κάνοντας λόγο για «φανερή πλέον δραστηριότητα του βουλευτή» για ίδρυση νέου πολιτικού φορέα και σημειώνοντας ότι ο κ. Λαφαζάνης επικαλείται την προσήλωση του στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το Μαξίμου του θυμίζει ότι «συντεταγμένη επιστροφή στην Δραχμή, την οποία θέτει ως κεντρικό πολιτικό του στόχο - δηλαδή  Δραχμή με Μνημόνιο -  μπορεί να αποτελεί θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά δεν υπήρξε ποτέ προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ».
Σε ό,τι αφορά στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η κυβέρνηση τόνισε πως «οι πάντες γνωρίζουν ότι το 62% του ''Οχι'', δεν ήταν σε καμία περίπτωση εντολή ούτε για έξοδο από το ευρώ, ούτε για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα».

Λαφαζάνης: Ας μας διαγράψει ο Τσίπρας 

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνομιλία του με δημοσιογράφους νωρίς το απόγευμα αμφισβήτησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να τους διαγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος το Καταστατικό του κόμματος και της Κ.Ο ενώ φάνηκε μάλλον να  προκαλεί τον πρωθυπουργό να τους διαγράψει από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Όταν κάτι δεν το αποδέχεσαι, μάχεσαι εναντίον του»  είπε κ.  Λαφαζάνης μιλώντας για τις Επιτροπές Αγώνα κατά του Μνημονίου που συνιστούν τον  σπόρο για την δημιουργία του νέου αντιμνημονιακού κόμματος στα Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη δημοσιογραφική επισήμανση ότι «έτσι μάχεσαι και κατά της κυβέρνησης», μίλησε για μεταβατική κατάσταση», ενώ όταν του επισημάνθηκε πως ο πρωθυπουργός «μπορεί να σας διαγράψει» απάντησε: «δεν νομίζω, υπάρχει καταστατικό του κόμματος και κανονισμός της Κ.Ο. Από βουλευτές θα μας διαγράψει; Ας μας διαγράψει».
Νωρίτερα μέσω του Iskra είχε γίνει γνωστό ότι στελέχη και μέλη αριστερών συλλογικοτήτων, μεταξύ των οποίων και ο κ. Λαφαζάνης, καλούν σε κοινωνική και πολιτική συγκρότηση ενός «ενωτικού κινήματος που θα δικαιώσει τους πόθους του λαού για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη».
Εκτός από τον κ. Λαφαζάνης,υπογράφουν οι: Βερναρδάκης Αλέκος ("Κομμουνιστική Ανανέωση"), Γαλάνης Νίκος ("Παρέμβαση"), Κάβουρας Δημήτρης ("Κομμουνιστική Οργάνωση Ανασύνταξη"), Καλτσώνης Δημήτρης ("Μαρξιστικός Σύλλογος "Γ.Κορδάτος"), Μαντάς Παναγιώτης ("ΔΗΚΚΙ"), Νταβανέλος Αντώνης ("ΔΕΑ"), Παγιάτσος Ανδρέας ("Ξεκίνημα"), Σακελλαρόπουλος Σπύρος ("ΑΡΑΝ"), Σαραφιανός Δημήτρης ("ΑΡΑΣ"), Σουάνη Μαρία ("Κομμουνιστικό Κίνημα Εργατικός Αγώνας"), Τζήμας Θέμης ("Δίκτυο Σοσιαλιστών"), Χήτας Λάμπρος ("Πρωτοβουλία των 1000").

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου