Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ : Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΙΣ 3 ΤΟΥ ΣΕΠΤΈΜΒΡΗ ΤΟΥ '74 ΕΚΛΕΙΣΕ ΕΠΩΔΥΝΑ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΡΑΜΑ ΓΕΝΝΑΙΌΤΗΤΑ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ Η ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Το Καλοκαίρι του 1974 η Ελλάδα βγήκε από την στρατιωτική δικτατορία, με εθνικές απώλειες και μεγάλες βλάβες σε όλους τους τομείς. Η νέα περίοδος που ξεκίνησε, η Μεταπολιτευση,ολοκληρώθηκε με μια επώδυνη κρίση. Ήταν μακράν η καλύτερη περίοδος της χώρας, από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους.
- Το ΠΑΣΟΚ, που ιδρύθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου και μια

ομάδα στελεχών, που εκπροσωπουσαν τα ριζοσπαστικα τμήματα των δημοκρατικων και αντιστασιακων κινημάτων των προηγούμενων δεκαετιών,είχε καθοριστικό ρόλο στις μεγάλες και μικρές επιτυχίες αυτής της περιόδου.Αυτοι που προσπαθούν να καταργήσουν την πραγματικότητα, αυτοδιαψευδονται, από την έντονη διαμαρτυρία τους, για την βίαιη αφαίρεση ενός μέρους της ευημεριας που είχαν αποκτήσει την προηγούμενη περίοδο. 
-Το ΠΑΣΟΚ όμως ευθύνεται και για τις παθογένειες, που η χώρα διατήρησε και διογκωσε. Το σπέρμα της κρίσης υπήρχε μέσα στην επιτυχία. Ο λαϊκισμός, η νοοτροπια της εύκολης και γρήγορης επιτυχίας και ανελιξης, ο καταναλωτικος ναρκισσισμος και οι πελατειακες σχέσεις, απέτρεψαν τις αναγκαίες αλλαγές στην οικονομία ,το κράτος και το πολιτικό σύστημα .
-Η οικονομία της κατανάλωσης που τροφοδοτηθηκε με κοινοτικους, δανειακους και πόρους της παρακονομιας, το αναποτελεσματικο και κοστοβορο κράτος, που παρουσίαζε φαινόμενα διαφθοράς σε πολλά σημεία επαφής με τους πολίτες και τα ιδιωτικά συμφέροντα , μαζί με το πολιτικό σύστημα, που σε μεγάλο βαθμό είχε ενσωματώσει τις πρακτικές αυτές στην λειτουργία και αναπαραγωγή του, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις της κρίσης. Η διεθνής χρηματοπιστωτικη κρίση του 2007 χτύπησε κυρίως τις ανοχυρωτες οικονομίες, όπως ήταν η δική μας από το 2008. Ο δρόμος των μνημονιων, που απέτρεψε και αποτρέπει την άτακτη χρεοκοπία , άλλαξε ριζικά τον παραγωγικο, κοινωνικό και πολιτικό χάρτη της χώρας. 
-Ο κύκλος της Μεταπολιτευσης, κλείνει με πολύ επώδυνο τρόπο. Την περίοδο αυτή ζούμε την ολοκλήρωσή του, με την διάψευση και των τελευταίων μύθων, αλλά χωρίς να αφήνει χώρο για την έναρξη του νέου. 
-Δεν έχει συγκροτηθεί ακόμη το κοινωνικό ρεύμα, που θα διεκδικήσει ενα ενιαίο συνεκτικό επιθετικό μεταρρυθμιστικο σχεδιο, στην οικονομία, το κράτος και το πολιτικό σύστημα, που θα απελευθερωσει τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις τις χώρας. 
-Αυτό απαιτεί και ένα νέο πολιτικό σύστημα, που θα συγκροτείται πολιτικά και προγραμματικα, χωρίς ιδεοληψίες και λαϊκισμους. Θα στηρίζεται στην αλήθεια, την λογική και το μέτρο. 
-Ο χώρος του μεταρρυθμιστικου κέντρου και της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατιας, πρέπει να ανασυνθεθει μέσα από την κοινωνία, χωρίς τεχνητες συγκολησεις απαξιωμενων μηχανισμών. Η χώρα για να βρει τον ασφαλή δρόμο εξόδου από την κρίση, χρειάζεται ένα ισχυρό κόμμα στο χώρο αυτό με πρωταγωνιστικο ρόλο και όχι πρόθυμο ουραγο, κάθε κυβερνητικής συμπραξης .
-Μόνο η αλλαγή του εκλογικού νόμου, με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, θα επιτρέψει τους πολίτες να ψηφιζουν συγκεκριμένα ρεαλιστικά προγράμματα και δημιουργικες συνεργασίες κομμάτων και όχι λαικιστικα συνθήματα μονομάχων της εξουσίας. 
-Αυτό πρέπει , έστω και πολύ αργά, να είναι το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης. 
-ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ Η ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου