Σε αναζήτηση νέου αρχηγού βρίσκεται επισήμως από την Τρίτη η Νέα Δημοκρατία, καθώς η ήττα με 7,5 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ επιτάχυνε τις εξελίξεις και τις εσωτερικές διεργασίες.
«Μετά από συνεργασία που είχαν χθες το βράδυ, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ.Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Γραμματέας της
Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος,αποφασίστηκε να ξεκινήσουν από σήμερα οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας με την οποία γνωστοποιήθηκε ότι εκκινούν και επισήμως οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου του κόμματος.
Την ίδια στιγμή ωστόσο τον προβληματισμό τους για το χρόνο που επελέγη να «ανοίξει» το θέμα φέρονται -σύμφωνα με πληροφορίες- να εκφράζουν τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Κώστας Καραμανλής. Θεωρούσαν ότι το θέμα της ηγεσίας έπρεπε να τεθεί αργότερα καθώς η χώρα έχει αυτή τη στιγμή ανάγκη από μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση.
Τα «όργανα» είχαν βεβαίως αρχίσει στο εσωτερικό της ΝΔ από το βράδυ της Κυριακής με σημαντικά στελέχη της παράταξης να ασκούν κριτική στην προεκλογική στρατηγική του Β. Μεϊμαράκη. Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης εξέφρασαν σαφώς την αντίθεσή τους στο κλίμα συναίνεσης που επιχείρησε να καλλιεργήσει προεκλογικά η Συγγρού. «Ο κ. Μεϊμαράκης εφήρμοσε απαλή μουσική», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ από τη μεριά του ο Μ. Βορίδης τόνισε ότι «ήταν λάθος η εντύπωση συναίνεσης που δημιουργήθηκε».
Ο χορός των υποψηφιοτήτων
Τον χορό των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία της «γαλάζιας» παράταξης άνοιξε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ενώ το βράδυ της Τρίτης ανακοίνωση επισήμως την υποψηφιότητά του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε σωστή την έναρξη της διαδικασίας εκλογής, αποφεύγοντας ωστόσο να ξεκαθαρίσει τη δική του στάση, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι δεν έχει για την ώρα στα σχέδιά του να είναι υποψήφιος,
Η αναμέτρηση για την ηγεσία του κόμματος φαίνεται ωστόσο ότι θα εξελιχθεί σε μάχη για δύο, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πιθανή τελική επικράτηση δύο βασικών υποψηφίων: του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από τη μία πλευρά και του Κυριάκου Μητσοτάκη από την άλλη.
Παρά το γεγονός ότι την Τρίτη το πρωί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκηςδήλωνε προς τους δημοσιογράφους σχετικά με το αν θα είναι υποψήφιος, ότι «προς το παρόν κλίνω στο “όχι” γιατί είναι γνωστό ότι διαφωνώ με αυτή τη διαδικασία, το πιθανότερο είναι να μην είμαι υποψήφιος, εκτός και αν δεν υπάρχει κανείς», εντούτοις συγκεντρώνει αρκετούς υποστηρικτές για να παραμείνει στο τιμόνι της συντηρητικής παράταξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το επιτελείο του, ο νυν πρόεδρος δε θα είναι ο πρώτος που θα θέσει υποψηφιότητα, αλλά αντίθετα θα αφήσει πρώτα τους "δελφίνους" να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους. Οι στενοί του συνεργάτες ενισχύουν την εικόνα του λέγοντας πως το αποτέλεσμα οφείλεται στη σχέση του Βαγγέλης Μεϊμαράκη με τους πολίτες και η Ν.Δ. δεν διαλύθηκε, ούτε την τελείωσαν, όπως έλεγαν κάποιοι, αλλά αντίθετα έχει κοινωνική βάση.
Την υποψηφιότητα του για την κούρσα της διαδοχής στη ΝΔ ανακοινώσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από το πρωί της Τρίτης είχε συνεχείς συσκέψεις με τους συνεργάτες του. Διαδοχικές συσκέψεις ωστόσο γίνονται και στο επιτελείο της Ντόρας Μπακογιάννη, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση, ωστόσο η πρώην υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να κάνει πίσω και να μην είναι υποψήφια, αφήνοντας χώρο για τον αδελφό της, Κυριάκο.
Αν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, αναμένεται να συγκροτηθεί ένας πόλος γύρω από το νυν επικεφαλής του κόμματος, ο οποίος έχει καλές πιθανότητες να συγκεντρώσει τη στήριξη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και της ομάδας βουλευτών που θεωρούνται ως "καραμανλικοί", ενώ από την άλλη πλευρά θα βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλευρό του οποίου θα μπορούσαν να ταχθούν στελέχη όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Αναφορικά με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο ευρωπαίος Επίτροπος επιθυμεί -σύμφωνα με πληροφορίες- να παραμείνει στη παρούσα θέση του και να μην εμπλακεί στην εσωκομματική αντιπαράθεση.
Δεν θα πρέπει ωστόσο κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο και άλλων υποψηφιοτήτων, καθώς στο τραπέζι έχουν πέσει και απόψεις σύμφωνα με τις οποίες ο νέος αρχηγός της ΝΔ θα πρέπει να είναι 40αρης, με τα ονόματα των Γιώργου Παπανικολάου, δημάρχου Γλυφάδας, Απόστολου Τζιτζικώστα και Κώστα Μπακογιάννη, περιφερειαρχών Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας αντίστοιχα να ακούγονται.
Προβληματισμός για τη διαδικασία
Έντονο προβληματισμό εκφράζουν ωστόσο στελέχη της ΝΔ αναφορικά με το ενδεχόμενο η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού να μετατραπεί σε «πασαρέλα» υποψηφίων, χωρίς να υπάρξει πολιτική συζήτηση για την πορεία και την κατεύθυνση της παράταξης.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος επεσήμανε ότι «θα είναι λάθος να πάμε σε διαδικασία πασαρέλας». «Πρέπει να μιλήσουμε πολιτικά και να δούμε στην ολότητα το θέμα ΝΔ», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης σε συνέντευξή του.
Ανάλογες ανησυχίες εξέφρασε και ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Δεν μ΄ αρέσει η “πασαρέλα” των υποψηφίων, ούτε θα χαρώ αν δω μία διαδικασία με πολλούς υποψηφίους, δηλαδή 10-15, γιατί φοβάμαι ότι αυτό θα "τραυματίσει" την παράταξη», είπε χαρακτηριστικά.
«Κάθε φορά κάνουμε το ίδιο λάθος. Μπαίνουμε σε επίπεδο προσώπων, κάνουμε καλλιστεία για τα πρόσωπα και ξεχνάμε τα βασικά μας προβλήματα», ανέφερε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος σε δηλώσεις του, υπογραμμίζοντας ότι η συζήτηση θα έπρεπε να είναι πολιτική. «Έπρεπε πρώτα η κουβέντα μας να είναι πολιτική, να δούμε τι φταίει στη Νέα Δημοκρατία, γιατί δεν αρέσει πια, κατά πόσο μπορεί ή όχι να συναντήσει τα σύγχρονα κοινωνικά ρεύματα, να αντιληφθεί τι έχει συμβεί σε επίπεδο κοινωνίας, κατά πόσο μπορεί να ανασυγκροτηθεί και αμέσως μετά, αφού λυθούν αυτά, να δούμε ποιο είναι το κατάλληλο πρόσωπο που μπορεί να τα υπηρετήσει…», σημείωσε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Το όλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι καθαρά πολιτικό. Δεν είναι θέμα προσώπου. Κάθε φορά που μπαίνουμε σε θέμα προσώπου, χωρίς να λύσουμε τα πολιτικά προβλήματα, το μόνο που κάνουμε είναι να πηγαίνουμε από ήττα σε ήττα»
Η διαδικασία της εκλογής
Την Πέμπτη στις 15:30 θα συνεδριάσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας η οποία και θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος.
O νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να εκλεγεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Στην Επιτροπή μετέχουν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέας Παπαμιμίκος ως πρόεδρος, ο γγ της ΚΟ, Γιάννης Πλακιωτάκης, τα τρία αρχαιότερα με κοινοβουλευτική θητεία μέλη, που είναι οι κ.κ. Δαβάκης, Τραγάκης και Γιακουμάτος, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» Ρόδη Κράτσα, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του προηγούμενου συνεδρίου, Φίλιππος Ταυρής, ο πρώτος σε ψήφους αιρετός στην Εκτελεστική Γραμματεία, Μενέλαος Δασκαλάκης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης, ο γενικός διευθυντής του κόμματος, Κώστας Τζιμάρας, ο γραμματέας Οργανωτικού, Κώστας Κόλλιας, ο γραμματέας Εκλογών, Επαμεινώντας Λεκκέας και ο διευθυντής Διαγραμματειακού, Αλέκος Κόκκαλης.
Η συνεδρίαση της Επιτροπής αναμένεται να προσδιορίσει όλα τα διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν την προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων, η οποία θα είναι πιθανότητα μια προθεσμία επτα έως δέκα ημερών. Για να είναι κάποιος υποψήφιος θα πρέπει να έχει 50 υπογραφές από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, ή του 1/10 των μελών του προηγούμενου εθνικού συνεδρίου, το οποίο αριθμούσε 4.450 μέλη.
Στη συνέχεια θα συνεδριάσει και πάλι η ΚΕΦΕ για τον έλεγχο των υπογραφών και θα δοθούν δύο ημέρες προθεσμία για ενστάσεις. Ακολούθως, θα ανακηρυχθούν οι υποψηφιότητες και κάθε υποψήφιος θα ορίσει έναν εκπρόσωπο στην ΚΕΦΕ.
Η διευρυμένη, πλέον, ΚΕΦΕ μετά θα ορίσει ημερομηνία εκλογών, οι οποίες εκτιμώνται ότι θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Νοέμβριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου