Η ρακή και το τσίπουρο έχουν μπει στο "στόχαστρο" της Κομισιόν, η οποία ζητά την επιβολή φόρου 50% στο ποτό, του συντελεστή φόρου κατανάλωσης που εφαρμόζεται στην αιθυλική αλκοόλη.
"Για τους αποσταγματοποιούς η φορολογία που έρχεται δεν είναι νέο θέμα αλλά τώρα έρχεται πιο πιεστικά καθώς το ζητά η Κομισιόν. Η φορολογία έχει ψηφιστεί ως μέτρο από το καλοκαίρι με
νομοσχέδιο", αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Κρήτης Στάθης Φραγκιαδάκης, σύμφωνα με το cretalive.gr.
"Κάνουμε επαφές προκειμένου ,αν γίνεται, να ανασταλεί ή να αναιρεθεί το μέτρο. Η υψηλή φορολόγηση απειλεί τη βιωσιμότητα μας", λέει χαρακτηριστικά o κ. Φραγκιαδάκης.
Σύμφωνα με νόμο του 1997, η τσικουδιά για την Κρήτη και το τσίπουρο για τη βόρεια Ελλάδα εξαιρείται από τον φόρο κατανάλωσης και υπάγεται σε καθεστώς φόρου "κατ'αποκοπή". Δικηγόρος του Συλλόγου αποσταγματοποιών ψάχνει το θέμα νομικά, από που ακριβώς έρχεται η "εντολή" για το φόρο. Αν ειναι από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ έχουν μέτρο αντίδρασης, λένε, υπάρχει αντιστάθμισμα.
Αν τελικά εφαρμοστεί το μέτρο, το κόστος για τον καταναλωτή θα τριπλασιαστεί και θα κοστίζει το λίτρο (40% αλκοόλ) περίπου 15 ευρώ.
"Αυτό θα σημάνει μείωση της κατανάλωσης και σε εστιατόρια και καφενεία και θα εξαναγκάσει τους παραγωγούς να εγκαταλείψουν τον αμπελώνα, αφού θα είναι ασύμφορη η συγκομιδή", τονίζει ο πρόεδρος των αποσταγματοποιών.
"Από το όριο των 1300 τόνων παραγωγής που έχουν τώρα, δε θα μπορούν να παράγουν παρά μόνο 50 κιλά για οικιακή χρήση", συμπληρώνει ο κ. Φραγκιαδάκης.
Μάλιστα, ο ίδιος, ξεκαθαρίζει πως οι αποσταγματοποιοί δεν τάσσονται κατά της πάταξης της φοροδιαφυγής (θέμα που είχε κινηθεί από παραγωγούς άλλων ποτών) αλλά εξηγούν ότι η υψηλή φορολόγησή τους απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητά τους και το τοπικό προϊόν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου