Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Βορίδης: Γιατί δεν θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ

Την απόφασή του να μην είναι τελικά υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ ανακοίνωσε ο Μάκης Βορίδης.
«Βασανίστηκα» είπε στο κεντρικό δελτίο του Μega, σημειώνοντας οτι τυχόν υποψηφιότητά του θα προκαλούσε χτυπήματα κάτω από τη ζώνη λόγω της
πολιτικής τους διαδρομής και «η διαίρεση θα κατέβαινε στη βάση της ΝΔ». «Προτεραιότητά μου είναι η διαφύλαξη της ενότητας» τονισε ο κ. Βαρίδης, ενω πρόσθεσε ότι η απόφαση του Αδωνι Γεωργιαδη να είναι υποψήφιος ήταν προσωπική του, χωρίς αυτος να έχει καμία εμπλοκή.   Ο κ. Βορίδης είπε ότι δεν έχει ακόμη σκεφτεί αν θα υπέγραφε για την υποψηφιότητα του κ. Γεωργιάδη, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι  θέμα το αν οι βουλευτές πρέπει ή δεν πρέπει να υπογράφουν για τις υποψηφιότητες.
Ο Μάκης Βοριδης τόνισε ότι το βασικό ζήτημα είναι πως να αντιμετωπιστεί η ιδεολιγική ηγεμονία της Αριστεράς, προσθέτοντας πως ο ιδιος δεν έχει πει ποτέ ότι η ΝΔ πρέπει να γινει ένα αμιγώς δεξιό κόμμα.
 

Βαρύ κλίμα, βγήκαν μαχαίρια

Βγήκαν τα μαχαίρια στη Ν.Δ. και ο ένας βάλλει κατά του άλλου εν μέσω της πιο σοβαρής κρίσης που αντιμετωπίζει η ελληνική κεντροδεξιά από το 1974. Το κλίμα είναι πάρα πολύ βαρύ στο εσωτερικό της Ν.Δ., η οποία δίνει την εικόνα ενός κόμματος που κυριαρχούν μηχανορραφίες και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. 
Η ένταση κυριαρχεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα, καθώς η μάχη για τη νομή της εξουσίας εξελίσσεται σε μεγάλο πρόβλημα για την ύπαρξη της ίδιας της Ν.Δ., ενώ ο φόβος της διάσπασης μετά τις εκλογές φαντάζει ορατός για έμπειρα στελέχη.  
Αυτό το ζοφερό μέλλον της Ν.Δ. θέλει να αποτρέψει, όσο είναι εφικτό ο πρώην Πρωθυπουργός και μακροβιότερος πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής που κινείται στο παρασκήνιο και έχει αποφασίσει ότι πρόεδρος πρέπει να εκλεγεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που όμως καθυστερεί την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του. 
Ήδη, από χθες το μεσημέρι ο ίδιος είχε φροντίσει να στείλει το μήνυμά του, σημειώνοντας ότι, η απόφαση είναι δική του και θα την ανακοινώσει όποτε κρίνει. «Δεν θα μου επιβάλει κανείς και καμιά τίποτα και ό,τι γίνει δεν θα είναι προϊόν παρασκηνιακής συνεννόησης. Αν πάρω απόφαση θα την πάρω με πολιτικά κριτήρια για να αλλάξω τη ΝΔ, να είμαι καιρό και όχι για να κάνω τον τοποτηρητή» είπε.

Οι επόμενες κινήσεις του Μεϊμαράκη

Σύμφωνα με πληροφορίες του thetoc.gr ο Βαγγ. Μεϊμαράκης θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία, μετά από κύκλο επαφών που, όπως και ο ίδιος αναγνώρισε, είχε με κορυφαία στελέχη του κόμματος. 
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του, θα έχει και ένα συμβολικό κύκλο συναντήσεων και με τους πρώην Πρωθυπουργούς Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, η οποία θα έπεται χρονικά των Κυριάκου Μητσοτάκη, Απόστολου Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη που μπήκε χθες το βράδυ και επίσημα στην κούρσα της διαδοχής αντί του Μάκη Βορίδη και θα εκπροσωπήσει την δεξιά πλατφόρμα.
Πάντως στη μάχη για τις υπογραφές, νικητής…«κατά κράτος» αναμένεται να είναι ο Βαγγ. Μεϊμαράκης. Και αυτό διότι σύμφωνα με πληροφορίες, σε μια επίδειξη δύναμης θα καταθέσει την υποψηφιότητά με τις υπογραφές 250-300 εκ των 521 μελών της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. 
Το πρωί ο κ. Μεϊμαράκης, προσερχόμενος στα γραφεία της ΝΔ δεν άνοιξε τα χαρτιά του λέγοντας για μία ακόμη φορά: «Θα σας πω αν θα είμαι υποψήφιος ή όχι. Κι όταν το ανακοινώσω θα είναι μια συνολική πολιτική δήλωση κι όχι μια απλή ανακοίνωση».
Επιπλέον άφησε εκ νέου αιχμές κατά του Γραμματέα της ΝΔ, Ανδρέα Παπαμιμίκου, λέγοντας ότι «δεν διασφαλίζει τις εσωκομματικές διαδικασίες ο Παπαμιμίκος, είναι ένα απλό μέλος. Η στάση κανενός δεν με ενοχλεί. Είναι όλοι συνεργάτες μου το πλαίσιο στο οποίο ορίζει το καταστατικό. Από εκεί και πέρα έχω την προσωπική μου άποψη για τις ικανότητες του καθενός».

Η μάχη των υπογραφών

Την ίδια στιγμή, ο Απόστολος Τζιτζικώστας που δέχεται πόλεμο από πολλές πλευρές διότι δεν είναι κοινοβουλευτικός και άρα έχει κώλυμα συνταγματικό για να εκπροσωπήσει τη Ν.Δ. στη Βουλή, έχει τουλάχιστον 70 υπογραφές. Άγνωστο είναι τι θα κάνουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αδωνις Γεωργιάδης που ναι μεν έχουν ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών, αλλά μέχρι στιγμής, ειδικά ο πρώτος που έχει δηλώσει υποψηφιότητα εδώ και οκτώ ημέρες, δεν υπάρχει φως στο θέμα. 
Στο χορό των υποψηφιοτήτων ίσως μπει σήμερα ή αύριο και οΒασίλης Κικίλιας που ήδη έχει ξεκινήσει την συλλογή των υπογραφών και λέγεται ότι στηρίζεται από ένα σύστημα υποστηρικτών του Αντώνη Σαμαρά. Ερωτηματικό είναι εάν θα φθάσουν έως το τέλος στελέχη, όπως ο Παναγιώτης Ψωμιάδης καιΠέτρος Τατούλης, ενώ σκέπτεται να ανακοινώσει υποψηφιότητα και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης που έχει κάνει σχετική σύναξη με αυτοδιοικητικούς παράγοντες. Την ίδια στιγμή, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης ξεκαθάρισε πως δεν θα βάλει υποψηφιότητα για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Ενόχληση για τον Παπαμιμίκο

Πίσω από τις κουρτίνες της νεοδημοκρατικής εξουσίας μαίνεται ο πόλεμος για την επιρροή των υποψηφίων και τα μαχαίρια κατευθύνονται εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα στον γραμματέα της Ν.Δ.Ανδρέα Παπαμιμίκο για τον οποίο συνεργάτες του Βαγγ. Μεϊμαράκη λένε ότι είναι «ανεπίτρεπτο και ασυμβίβαστο, ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ και γραμματέας του κόμματος να τάσσεται υπέρ κάποιου υποψηφίου».
Η πλευρά Μεϊμαράκη, αλλά και του Κυρ. Μητσοτάκη υποστηρίζει ότι ο Ανδρ. Παπαμιμίκος στηρίζει υπόγεια τον Απ. Τζιτζικώστα, αλλά ο ίδιος ο γραμματέας της Ν.Δ. απορρίπτει τις αιτιάσεις και τις αποδίδει στον συνήθη, εσωκομματικό πόλεμο. Όμως την ίδια στιγμή που καταγγέλλεται άλλά μέλη της ΚΕΦΕ κινητοποιούνται υπέρ της υποψηφιότητας Βαγγ. Μεϊμαράκη, ο οποίος λέγεται πως θεωρεί πως δεν εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια από τα «καραμανλικό» σύστημα προκειμένου να πειστεί ο Απ. Τζιτζικώστας να μην διεκδικήσει την προεδρία.
Για να ρίξει τους τόνους, ο Ανδρ. Παπαμιμίκος συγκάλεσε έκτακτη  συνεδρίαση της ΚΕΦΕ της ΝΔ και έστειλε μήνυμα ότι «όλα τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής μαζί με τους εκπροσώπους των υποψηφίων που θα ανακηρυχθούν την επόμενη Δευτέρα εγγυόμαστε την πιστή εφαρμογή του καταστατικού και την επιτυχή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας». 
Η ενόχληση για την υποστήριξη του Απ. Τζιτζικώστα είναι εμφανής, ο οποίος έστειλε μήνυμα στον Βαγγ. Μεϊμαράκη πως «οι μάχες δίνονται στην κοινωνία και όχι στη βουλή», ενώ την ίδια στιγμή ο Κυρ. Μητσοτάκης έλεγε: Καλή υποψηφιότητα του Τζιτζικώστα, αλλά τίθεται θέμα με την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της ΝΔ».
Στον Κυρ. Μητσοτάκη απάντησε ο Αδ. Γεωργιάδης που είπε ότι έθεσε υποψηφιότητα για να δείξει πως κάποιος που δεν είναι από τζάκι, που είναι λίγα χρόνια στην πολιτική, μπορεί να ονειρεύεται. «Εγώ δεν έχω μηχανισμούς, βιβλία πουλάω» είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου