Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Δελτίο Τύπου Της “Πρωτοβουλίας πολιτών για την Ελληνική Σοσιαλδημοκρατία” - Εκλογές, “δια ασήμαντον αφορμήν.”

Εκλογές, που η πλειοψηφία των πολιτών δεν ήθελε.
Εκλογές, που γίνονται για να σχηματίσουν την κυβέρνηση, που μπορούσε να στηρίξει και η προηγούμενη σύνθεση της βουλής.
Επανάληψη του 2012, με τους ίδιους πρωταγωνιστές και ένα μνημόνιο ακόμη στην πλάτη, της χώρας .
Οι εξελίξεις αποδεικνύουν, ότι στο επτάμηνο, από τις εκλογές του Γενάρη μέχρι σήμερα ,συνέβησαν τρία κυρίως πράγματα:

α) Η χώρα ,η οικονομία και οι πολίτες φορτώθηκαν, για λόγους που δεν υπήρχαν πέρσι, σημαντικές βλάβες, τα αποτελέσματα των οποίων σωρευτικά, θα φανούν σε βάθος τριετίας.

β )Ωρίμασε, εν μέρει ο Τσίπρας και ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ

γ )Κατέρρευσε ο μύθος, ότι το μνημόνιο έφερε την κρίση το 2010 και όχι το αντίστροφο.
Εάν το πολιτικό σύστημα, που δημιούργησε την Μεταπολίτευση, μακράν την καλύτερη περίοδο της χώρας από ιδρύσεως Ελληνικού κράτους, δεν υπέκυπτε στις παθογένειες που κληρονόμησε και δεν δημιουργούσε νέες, τότε μπορεί να μην ζούσαμε μέρος της καταναλωτικής εφημερίας, αλλά σίγουρα αυτή την άγρια κρίση δεν θα την γνωρίζαμε.

Η βασική αιτία της κρίσης, είναι ο λαϊκισμός των κομμάτων, που αντανακλά και αναπαράγει τον συντεχνιασμό και την πελατειακή νοοτροπία ,μεγάλης μερίδας της κοινωνίας .
Η νοοτροπία της “εύκολης και γρήγορης επιτυχίας και ανέλιξης”, ήταν διάχυτη σχεδόν παντού.

Η αδυναμία ενίσχυσης της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας της οικονομίας και αντιστρόφως η υπερβολική ενίσχυση της κατανάλωσης και η αδυναμία υιοθέτησης εγκαίρως των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο κράτος, την οικονομία και το πολιτικό σύστημα, δημιουργούσε τις προϋποθέσεις της πολύπλευρης κρίσης, που εμφανίστηκε το 2008, μετά τη Διεθνή Χρηματοπιστωτική Κρίση.

Οι επιλογές αυτές οδηγούσαν σε ανεπαρκείς θεσμούς ελέγχου της διαφάνειας και σε εμπλοκή μεγάλου αριθμού του προσωπικού της πολιτικής και κοινωνικής εκπροσώπησης σε πράξεις διαφθοράς.

-Το τίμημα των πολιτικών, αποφυγής της απόλυτης χρεοκοπίας, που υιοθετήθηκε το 2010, ήταν βαρύ και αυξάνεται συνεχώς.
-Βασική αιτία, η αδυναμία ελάχιστης εθνικής συνεννόησης και συνεργασίας .
Το πιο αποκαλυπτικό παράδειγμα είναι ότι:

Το πρώτο μνημόνιο το ψήφισε μόνο το ΠΑΣΟΚ, από τα σημερινά κοινοβουλευτικά κόμματα. Το δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, με τον νικητή των εκλογών του 2012, την ΝΔ. Το τρίτο το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, το ΠΟΤΑΜΙ και ο νικητής των εκλογών του Γενάρη του 2015 ,ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα δείχνουν, ότι θα έχουμε μια προεκλογική περίοδο, απίστευτης οξύτητας και προσωπικών ύβρεων. Θα λείπουν, οι επεξεργασμένες σοβαρές θέσεις, η άμιλλα του καλύτερου και ο διάλογος.

Ο ΨΕΥΤΡΑΚΟΣ, Ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΥΤΟΦΟΡΑΚΙΑΣ, είναι η αρχή.

 Μέχρι το τηλεοπτικό σόου των δύο απρόσμενων μονομάχων, θα έχουμε μάθει, παλιά και νέα “επαγγέλματα”, που ποτέ δεν φορολογούνταν. Για τα προβλήματα και τις πιθανές ρεαλιστικές λύσεις, λίγα και αποσπασματικά θα ακουστούν, που και αυτά μέσα στον θόρυβο, θα χαθούν .

Η ΧΩΡΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΧΡΕΙΆΖΕΤΑΙ:
α)Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, διάρκειας τουλάχιστον τριών ετών, με συμμετοχή όλων των κομμάτων, που ψήφισαν το τελευταίο μνημόνιο.

β)Ενιαίο, συνεκτικό, επιθετικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων στο κράτος, την οικονομία και το πολιτικό σύστημα.

γ )Το πρώτο νομοσχέδιο, θα πρέπει να είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου. ,η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

-Είναι απίστευτη η υποκρισία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, όταν και τα δύο κόμματα μιλούν τώρα για κυβερνήσεις συνεργασίας, ανεξάρτητα ποιους προεκλογικά αναφέρουν ως εταίρους και ταυτόχρονα θέλουν να είναι ο κορμός της κυβέρνησης, με τις 50 έδρες που θα κερδίσουν με την πόλωση, έστω και με μια ψήφο διαφορά.

-Η κυβέρνηση μετά τις εκλογές θα είναι των κομμάτων, που ψήφισαν το μνημόνιο .
Δεν θα έχει όμως συνοχή και το μυαλό της στην επίλυση των προβλημάτων.

Θα ψηφίζει διαπληκτιζομένη με τον εαυτό της, τις δεσμεύσεις του μνημονίου και θα σέρνεται, από ψηφοφορία σε ψηφοφορία και από καταμέτρηση σε καταμέτρηση των διαφωνούντων βουλευτών, των κομμάτων που θα την στηρίζουν.

-Αυτό που παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες, για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, είναι μια μικρή εικόνα αυτών που θα δουν οι πολίτες τον επόμενο μήνα με τα νομοσχέδια, για την φορολόγηση των αγροτών και τις πρόωρες συντάξεις

-Θα σέρνεται όμως μαζί της και η χώρα, περνώντας ξυστά κάθε φορά από το GREXIT.
Μέχρι το Καλοκαίρι του 2016, θα προκαλέσουν νέες εκλογές.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

-Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, για την ανασύνθεση του χώρου, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας ,που αναπτύχθηκε αμέσως μετά τις εκλογές του Γενάρη, μίλησε εγκαίρως για τα αδιέξοδα που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση και τις βλάβες που θα προκαλέσει στην χώρα. Οι προεκλογικές της υπερβολές, η έλλειψη σχεδίου για την χώρα και οι υπερβολικοί προεκλογικοί της τακτικισμοί σύντομα θα την οδηγούσαν:

Στην προσφυγή σε δημοψήφισμα, εάν επέλεγε την σύγκρουση με τους εταίρους και δανειστές και την προσφυγή σε εκλογές ,αν επέλεγε την συμφωνία, η οποία θα την οδηγούσε στην διάσπαση και στην απώλεια της δεδηλωμένης

. Η κυβέρνηση τα έκανε όλα, με μεγάλη καθυστέρηση, γι' αυτό και οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες.

Εκτός από το εκλογικό σύστημα και τον ακραίο λαϊκισμό και ανευθυνότητα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ , κρίσιμος παράγοντας για τις αρνητικές εξελίξεις είναι και οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ.

-Πήγε, όπως και όλα τα κόμματα ανέτοιμο στις εκλογές του 2009. Στην συνέχεια δεν συγκρότησε, ένα έκτακτο σχέδιο εξόδου από την κρίση και κυβέρνησε, σε μεγάλο βαθμό, με τα προαπαιτούμενα του μνημονίου .
Αυτοϋπονομεύτηκε, στις κρίσιμες στιγμές και μετά το 2012, ακολούθησε έναν μονομερή κυβερνητισμό, χωρίς εθνικό σχέδιο και ουσιαστική διαπραγμάτευση με την ΝΔ, τουλάχιστον για τον εκλογικό νόμο.
Το 2014 διασπάσθηκε, για προσωπικούς κυρίως λόγους και έκτοτε συνεχίζει να κινείται, χωρίς στρατηγική και χωρίς να επηρεάζει ουσιαστικά τις εξελίξεις.

-Η αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ και ο πολυκερματισμός του πολιτικού μας χώρου, ευνόησε την πόλωση, αποσταθεροποίησε το πολιτικό σύστημα και επέτρεψε την επικράτηση ακραίων λαϊκίστικων επιλογών, που βαθαίνουν και παρατείνουν την κρίση.

Από την αρχή, ως ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΊΑ, προτείναμε την ανασύνθεση του πολιτικού χώρου του Μεταρρυθμιστικού κέντρου και της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και την δημιουργία ,με ένα οδικό χάρτη 10 σημείων μέσα από την κοινωνία, νέου κόμματος. Προβλέψαμε τις πρόωρες εκλογές, γι’ αυτό και προτείναμε, ένα συνεργατικό εκλογικό συνδυασμό με ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και επικεφαλής πρόσωπο υψηλού κύρους και ευρύτερης αποδοχής.

Παρ' ότι η απήχηση των θέσεων μας ήταν μεγάλη, δεν είχαμε ουσιαστικά αποτελέσματα. Οι τελευταίες εξελίξεις για την επανένωση του χώρου, ήταν καταδικασμένες σε αποτυχία, για πολλούς λόγους.

-Έτσι, αντί ο χώρος του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας να είναι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων, είναι ο ουραγός. Αυτό δεν είναι καλό για την χώρα γιατί επιτρέπει την άγονη και αδιέξοδη αντιπαράθεση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Όποιο και αν το τελικό αποτέλεσμα, όλα δείχνουν ότι, το εκλογικό σχήμα ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΑΡ και το ΠΟΤΑΜΙ, θα είναι τα αναγκαία κυβερνητικά συμπληρώματα των άλλων.

-Οι πολίτες πρέπει να πιέσουν, έστω και τώρα ,τα κόμματα να πουν αλήθειες και να δείξουν υπευθυνότητα.
Να στηρίξουν εκλογικές προτάσεις, που είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα την λογική και το μέτρο.

ΕΜΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΊΔΙΟ ΣΤΌΧΟ.
ΘΑ ΕΊΜΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟΙ ΚΑΙ Η ΦΩΝΉ ΜΑΣ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΉ
ΣΊΓΟΥΡΑ ΠΙΟ ΜΕΓΆΛΗ ΘΑ ΕΊΝΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑΣ ΤΟΥ ΝΈΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΚΈΝΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου