Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Το νέο υπουργικό συμβούλιο ποια ονόματα ακούγονται για υπουργοί

Τα ονόματα των...υποψήφιων υπουργών έχουν αρχίσει και συζητούνται στα κομματικά επιτελεία, με δεδομένο ότι ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός και ως αύριο το βράδυ θα πρέπει να έχει ορκιστεί το νέο υπουργικό σχήμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας, -μετά το επιθυμητό αποτέλεσμα- ξεκαθάρισε ότι τον συνδέουν πια με τον Πάνο Καμμένο "συντροφικές
σχέσεις" και εξ' αυτού του λόγου οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι σίγουρο ότι θα αναλάβουν κάποια από τα υπουργικά χαρτοφυλάκια.
Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις συνεννοήσεις Τσίπρα-Καμμένου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας μπαράζ συσκέψεων με τους στενούς του συνεργάτες και τους συντρόφους του, προκειμένου να λύσουν το παζλ με τα ονόματα που θα αναλάβουν υπουργείο.
Επιπλέον, αναμένεται να υπάρξουν ζυμώσεις και με τους "53", καθώς παραμένει άγνωστο εάν τελικά θα επιλέξουν να εμπλακούν στην κυβέρνηση, διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο ή οχι.
Δραγασάκης για πρόεδρος της Βουλής;
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr το πρόσωπο που "παίζει" δυνατά για Πρόεδρος της Βουλής είναι ο κ. Γιάννης Δραγασάκης που ηγείτο του ψηφοδελτίου Επικρατείας.
Ποιοι θα παραμείνουν σε θέσεις-κλειδιά, ποιοι αναμένεται να μπουν
Αμετακίνητοι από το κυβερνητικό σχήμα είναι οι κκ Νίκος Παππάς, Νίκος Βούτσης και Πάνος Σκουρλέτης, καθώς και ο Γιώργος Σταθάκης.
Επίσης, το όνομα του Γιώργου Κατρούγκαλου ακούγεται τόσο για το Εργασίας, όσο και για το Δημόσιας Διοίκησης.
Άγνωστο παραμένει εάν θα ξαναδούμε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο πόστο του "τσάρου" της οικονομίας ή κάπου αλλού, ενώ δεν αποκλείεται να κληθεί να αναλάβει χαρτοφυλάκιο και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Σε περίπτωση που δεν δεχθεί να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών ο Ευκλέιδης Τσακαλώτος, στη θέση του αναμένεται να τοποθετηθεί ο Γιώργος Χουλιαράκης, υπηρεσιακός υπουργός σήμερα και υπεύθυνος για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Για το υπουργείο Οικονομίας δεν αποκλείεται να παραμείνει ο Νίκος Χριστοδουλάκης αλλά και οι αναπληρωτές υπουργοί Δ. Μάρδας και Γ. Αλεξιάδης.
Στο υπουργείο Αμυνας μάλλον θα μείνει ο Πάνος Καμμένος ενώ αρκετά ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Βουλής.
Πιθανότατα να επιστρέψουν στο υπουργικό συμβούλιο οι Χρήστος Σπίρτζης (αν. Υπουργός Μεταφορών), η Θεανώ Φωτίου και η Ράνια Αντωνοπούλου ως αναπληρώτριες υπουργοί.
Αγνωστο τι θα γίνει με τον Χριστόφορο Βερναρδάκης (αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης), ο οποίος δεν επανεξελέγη, αλλά και με τον Νίκο Κοτζιάς (υπουργός Εξωτερικών).
Για το υπουργείο Υγείας ακούγονται τα ονόματα του Πάνου Κουρουμπλή.
Τέλος, δεδομένη θεωρείται η συμμετοχή και κάποιων εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων στο νέο υπουργικό σχήμα, ενώ το όνομα του κ. Γιάννη Μουζάλα ακούγεται ακόμα για το Μεταναστευτικής πολιτικής.
Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο οι υπουργοί Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος και Καταπολέμησης της Διαφθοράς κ. Νικολούδης θα παραμείνουν στις θέσεις τους
Από τους ΑΝΕΛ αναμένεται να συμμετέχουν εκτός του κ. Καμμένου η Έλενα Κουντουρά καθώς και η κ. Μ. Κόλλια- Τσαρουχά.
Σήμερα ορκίζεται ο Τσίπρας, αύριο η κυβέρνηση
Ο κ. Τσίπρας θα ορκιστεί πρωθυπουργός σήμερα (Δευτέρα) το απόγευμα προς βράδυ, και την Τρίτη βράδυ θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση. Καθώς ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει δηλώσει δημόσια ότι στηρίζει και άρα υπάρχει πλειοψηφία, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η διερευνητική εντολή θα μετατραπεί ουσιαστικά σε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Νωρίτερα, σήμερα το μεσημέρι, περίπου στη μία, ο κ. Τσίπρας θα έχει κομματική συνεδρίαση.
Την Τετάρτη στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό, όπου θα εκπροσωπήσει και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, όπως τους ζήτησε κατά το συγχαρητήριο τηλεφώνημα που του έκανε, καθώς θα βρίσκεται στις ΗΠΑ.
Ενόψει της συνόδου, ο κ. Τσίπρας είχε σήμερα εκτενή ενημερωτική επικοινωνία με τον υπηρεσιακό αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιώννη Μουζάλα. Ο κ. Τσίπρας θα κινηθεί στη σύνοδο στην ίδια γραμμή που κινήθηκε και στις προηγούμενες συνόδους και στη λογική να θεσμοθετηθεί το relocation και στη λογική του επιμερισμού των βαρών.
Στις ΗΠΑ την Κυριακή για τη σύνοδο του ΟΗΕ
Την ερχόμενη Κυριακή, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις ΗΠΑ για τη σύνοδο του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο της Συνόδου θα υπάρξει δεξίωση των ηγετών, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να συναντήσει τον αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Σε συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις στον απόηχο των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι μετά τα εσωκομματικά προβλήματα που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση είναι πλέον συμπαγής, εκτιμώντας ότι ενδέχεται αναταράξεις να υπάρξουν σε άλλους χώρους, στην αντιπολίτευση.
Τέλος η συζήτηση «μνημόνιο-αντιμνημόνιο»
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δεν υπάρχει πια «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» αλλά η συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση, και σημειώνει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτή κερδίζει έδαφος το οποίο και πρέπει να διευρυνθεί και στο πλαίσιο του οποίου θα δοθούν μάχες.
Κεντρική και πρώτη μάχη είναι εκείνη για το χρέος, για την οποία ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν την προσπάθεια. Όπως έχει πει ξανά, θα προτείνει να φτιαχτεί ένα συμβούλιο για τα ευρωπαϊκά θέματα, στο μοντέλο του εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής, όπου να συμμετέχουν θεσμικά εκπρόσωποι των κομμάτων, να έχει ενημερωτικό ρόλο και να κατατίθενται προτάσεις. Ωστόσο, σημειώνεται ότι η στρατηγική ανήκει στην κυβέρνηση και πηγάζει από τη λαϊκή εντολή που έχει λάβει.
Ισως την άνοιξη το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Αναφορικά με τις κομματικές διεργασίες, θα ζητήσει να υπάρξει μια πολύ σοβαρή και συντεταγμένη διαδικασία ανασυγκρότησης, και συνέδριο αρχές του επόμενου χρόνου, ίσως την άνοιξη, με στόχο όλο αυτό το λαϊκό κομμάτι που έχει πια στενή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτίζεται μαζί του να ενταχθεί και στο κόμμα. Στάθηκε ιδιαίτερα στα μεγάλα ποσοστά της νεολαίας που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας την ικανοποίησή του γι΄αυτό το γεγονός.

e-giakoumis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου