Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

ΠΑΣΟΚ: Πάλι απροετοίμαστη η Ελλάδα στη μίνι σύνοδο για το προσφυγικό

«Η Ελλάδα, για ακόμη μια φορά, παρουσιάστηκε απροετοίμαστη στην άτυπη μίνι -Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό» αναφέρει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις Τσίπρα μετά τη Σύνοδο.
«Δυστυχώς για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι η χώρα δεν έχει σχέδιο, συντεταγμένα
επιχειρήματα και διεκδικήσεις ενώ παλινδρομεί μεταξύ της ρητορικής των δικαιωμάτων των προσφύγων και της φοβικής αντιμετώπισης των ίδιων των προσφύγων και των προβλημάτων τους.
» Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί δεν έγιναν δεκτές οι, έτσι κι αλλιώς μειοψηφικές και περιθωριακές, προτάσεις κρατών- μελών. Στην πραγματικότητα υιοθετήθηκε η πρόταση της Επιτροπής. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να περιληφθεί στον υπό διαμόρφωση σχεδιασμό και η Τουρκία αποδείχτηκε απλό ευχολόγιο αφού η Τουρκία δεν συμμετείχε καν στην Σύνοδο.
» Την ίδια στιγμή το μοναδικό που έχει αλλάξει στα θαλάσσια σύνορα της χώρας είναι οι καιρικές συνθήκες. Η ροή των προσφύγων συνεχίζει αμείωτη και οι συνθήκες υποδοχής στα νησιά γίνονται ακόμη πιο δύσκολες. Ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος για τους πρόσφυγες και τις τοπικές κοινωνίες που τους υποδέχονται.
» Το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει σε κάθε τόνο τη βούληση του να συνδράμει στην εθνική προσπάθεια διαχείρισης των μικτών μεταναστευτικών ροών. Η διακομματική αντιμετώπιση της διαρκούς κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ζει η χώρα και οι πρόσφυγες είναι απολύτως απαραίτητη. Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώνει πλήρως και διαρκώς τη Βουλή και τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.»
Καταλήγοντας, η Δημοκρατική Συμπαράταξη αναφέρει ότι οι στόχοι δεν μπορεί να είναι άλλοι από:
  • Την οικονομική και θεσμική υποστήριξη του ρόλου της Ελλάδας ως de facto χώρα πρώτης υποδοχής από την ΕΕ
  • Την αύξηση του αριθμού των προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν ώστε να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα των ροών (με την συμπερίληψη προσφύγων και από άλλες χώρες όπως το Αφγανιστάν)
  • Τη ρεαλιστική τροποποίηση του Κανονισμού Δουβλίνο ώστε να αποκτήσει η ΕΕ αποτελεσματικά θεσμικά εργαλεία για τη βιώσιμη διαχείριση των θεμάτων που προκύπτουν από τις μικτές μεταναστευτικές ροές
  • Τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την απευθείας μετεγκατάσταση των προσφύγων από τις χώρες διαμονής τους ώστε να σταματήσουν τα 'ταξίδια θανάτου' στο Αιγαίο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου