Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ...ΣΤΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Στον προθάλαμο της πρωθυπουργίας εξακολουθεί να βρίσκεται ο ηγέτης των Πορτογάλων Σοσιαλιστών, Αντόνιο Κόστα, περιμένοντας εντολή σχηματισμού 
κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα. Ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας άρχισε χθες τις διαβουλεύσεις με ηγέτες πολιτικών κομμάτων και

κοινωνικών οργανώσεων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, μία ημέρα με την καταψήφιση του Συντηρητικού πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο από την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, γεγονός που οδήγησε αυτομάτως σε παραίτηση την κυβέρνησή του.


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Visao, ο Κόστα προσπάθησε να θέσει τέλος στις ανησυχίες πως η συμμαχία των Σοσιαλιστών με το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Αριστερό Μπλοκ θα είναι ασταθής και βραχύβια, υποστηρίζοντας αντίθετα ότι η πρωτοφανής συνεργασία των αριστερών δυνάμεων – που τους δίνει πλειοψηφία εδρών στη Βουλή – εγγυάται μακροπρόθεσμη σταθερότητα.

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός έσπασε ένα αρνητικό ρεκόρ στην πολιτική ιστορία της Πορτογαλίας, καθώς η κυβέρνησή του επιβίωσε μόλις 11 ημέρες, για να γίνει η πιο βραχύβια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το 1974. Ο συντηρητικός συνασπισμός του Κοέλιο είχε καταλάβει την πρώτη θέση στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, χωρίς ωστόσο να κερδίσει την πλειοψηφία της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου