Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Ο Τσίπρας στην Τουρκία: Μεταναστευτικό, Κυπριακό και... ποδόσφαιρο

Στη σκιά του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Παρίσι και με βασική στόχευση να καταστεί η Αθήνα κεντρικός παίκτης της διαπραγμάτευσης Ευρώπης-Άγκυρας για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός αναχωρεί στις 4 το απόγευμα για την Κωνσταντινούπολη.
Τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύουν στην Κων/λη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς
, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμμανατίδης, και ο διπλωματικός του σύμβουλος Βαγγέλης Καλπαδάκης.
Ο κ. Τσίπρας, αύριο θα αναχωρήσει για την Άγκυρα, όπου και θα έχει κατ'ιδίαν συνάντηση με το πανίσχυρο δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου και η εξεύρεση λύσης για τις προσφυγικές ροές θα αποτελέσει ένα από τα πιο σημαντικά θέματα συζήτησης.
Η επίσκεψη στον… σουλτανο
Το πρωί της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας θα δει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Βασική επιδίωξη του κ. Τσίπρα όπως λένε συνεργάτες του στο iefimerida.gr είναι «να μην μπορεί κανείς να μας παρακάμψει στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για το μεταναστευτικό και η χώρα μας να έχει κυρίαρχο λόγο». Πρόκειται για ένα μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας και κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Ζ.Κ Γιούνκερ στη Σύνοδο της Μάλτας, δείχνοντας ότι δεν επιθυμεί «υποβολείς» πάνω από το κεφάλι της χώρας.
Η Τουρκία άλλωστε, είναι η χώρα-κλειδί για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών με την προϋπόθεση να υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση και συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Για το λόγο αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει πως η γείτονα δεν πρόκειται να «παίξει» χωρίς σαφείς αξιώσεις από την Ευρώπη (ένταξη στην ΕΕ, χρηματοδότηση για το προσφυγικό, κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στις χώρες της ΕΕ).
Βασική στόχευση του κ. Τσίπρα πάντως, είναι να προλάβει με το ταξίδι αυτό τετελεσμένα που ενδεχομένως να υπάρξουν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό στα τέλη του μήνα. Η κατάσταση είναι δύσκολη και περίπλοκη, καθώς στην Αθήνα υπάρχει έντονος  προβληματισμός για το πώς η τουρκική πλευρά θα επιχειρήσει να μπει στο «παζάρι» με την Ελλάδα.
Δυο σκέλη στην ατζέντα της Αθήνας
Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η Αθήνα προσέρχεται στις συνομιλίες με την Τουρκία, έχοντας «χωρισμένη» την ατζέντα της σε δύο...κεφάλαια:

1. Το μεταναστευτικό
Η ελληνική πλευρά, αναμένεται να θέσει μεταξύ άλλων στο «τραπέζι» των συναντήσεων:
• τα κέντρα ταυτοποίησης να είναι στην τουρκική επικράτεια, ώστε όποιοι δικαιούνται άσυλο να μεταφέρονται με ασφάλεια στις ευρωπαϊκές χώρες προορισμού
• το θέμα των κοινών χερσαίων και ναυτικών περιπολιών της Τουρκικής Αστυνομίας και Ακτοφυλακής με την frontex (που είναι η ευρωπαϊκήυπηρεσία για την διαχείριση των εξωτερικών συνόρων)
• η Αθήνα αναμένεται να εμφανιστεί εκ νέου αντίθετη στις κοινές περιπολίες με την Τουρκία στο Αιγαίο, καθώς δεν μπορούν ούτε να συμβάλουν στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών και βέβαια υπάρχει ο φόβος για την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας

2. Κυπριακό και άλλα ανοιχτά ζητήματα
 Για όσα δε, η απέναντι πλευρά εκτιμά ότι αποτελούν ανοικτά θέματα, από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνεται ότι η Αθήνα κινείται στη γραμμή πως «πρέπει να αναθερμανθούν οι διπλωματικοί δίαυλοι και ταυτόχρονα να υπάρξουν από κοινού μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».    
     
Τσίπρας -Νταβούτογλου μαζί στο… ματς
Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου, θα παρακολουθήσουν στις 8.15μμ μαζί τον φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα Τουρκίας- Ελλάδας


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου