Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Η πάλη των... τάσεων και η ψήφος της δεύτερης Κυριακής

Με στόχο τη σύναψη νέων πολιτικών συμφωνιών και συμμαχιώνκινούνται στη γαλάζια σκακιέρα, οι δυο μονομάχοι της 10ης Ιανουαρίου για την εκλογή του νέου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας.

Τόσο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που μπήκε στη μάχη του δεύτερου γύρου
έχοντας ως όχημα την πρωτιά της 20ης Δεκεμβρίου όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που αποτέλεσε την έκπληξη, μετά τον αποκλεισμό του Απόστολου Τζιτζικώστα χαράσσουν εξ αρχής την στρατηγική τους, δυο εβδομάδες πριν από τον τελικό και κρίσιμο δεύτερο γύρο.
Τα διλήμματα που τίθενται πλέον, πέραν από τις αντιπαραθέσεις επί προσωπικού, είναι άκρως πολιτικά, καθώς συγκρούονται δυο διαφορετικοί κόσμοι: αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και από τα αποτελέσματα των εκλογών του πρώτου γύρου.
Επίσης κρίσιμος παράγοντας, ενόψει του δεύτερου γύρου, είναι και η στάση των βασικών παραγόντων της Ν.Δ., κεντρικών στελεχών, βαρόνων, πολιτικών οικογενειών, τζακιών, αλλά και των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, ειδικά του πρώτου που έχει και τη…«σφραγίδα» του κόμματος επί της ουσίας και ο λόγος του αποτελεί εντολή, όπως φάνηκε και στον πρώτο γύρο!

Η στρατηγική του Μεϊμαράκη

Η στρατηγική του Βαγγ. Μεϊμαράκη που εμφανίζεται απόλυτα σίγουρος για την νίκη την μεθεπόμενη Κυριακή, θα είναι να αναδειχθεί η «ταξική ψήφος» που έλαβε ο Κυρ. Μητσοτάκης, αφού σάρωσε σε νότια και βόρεια προάστια στο λεκανοπέδιο, αλλά ηττήθηκε στις λαϊκές και αγροτικές περιοχές.
Ακόμη, από το επιτελείο του Βαγγ. Μεϊμαράκη ετοιμάζονται να αποκρούσουν τα διλήμματα που θα θέσει ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπως συντήρηση – ανανέωση και παλαιό – νέο, ενώ προσπαθούν να βρουν τα καλύτερα επικοινωνιακά όπλα για να αντικρούσουν το πλαίσιο των προτάσεων του αντιπάλου τους.
 
Επίσης, ο Βαγγ. Μεϊμαράκης ευελπιστεί ότι οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους του Απ. Τζιτζικώστα, όσοι προσέλθουν στις κάλπες, όχι τα στελέχη και οι βουλευτές που ήδη πολλοί συντάσσονται με τον κ. Μητσοτάκη, θα τον στηρίξουν καθώς θεωρούνται «καραμανλικοί».

Που ποντάρει ο Κυρ. Μητσοτάκης
 

Αντίθετα, ο Κυρ. Μητσοτάκης, έχοντας ως μειονέκτημα πως πρέπει να καλύψει μια μεγάλη απόσταση από τον Βαγγ. Μεϊμαράκη, αν και λέει ότι όλα ξεκινάνε από την αρχή, έχει ως βασικό όπλο το μήνυμα της ανανέωσης, ενός ήδη γερασμένου κόμματος.
Μόνο όμως που σε αυτό τον δεύτερο γύρο, υπάρχει το μεγάλο μειονέκτημα πως δεν απευθύνεται σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, αλλά σε κλειστό ακροατήριο, αφού δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι ψήφισαν στον πρώτο γύρο.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης, διαπιστώνοντας πως όλο το καραμανλικό μπλοκ είναι δίπλα στον Βαγγ. Μεϊμαράκη, θα προσπαθήσει να συναθροίσει δυνάμεις δίπλα του από όλες τις τάσεις και κυρίως αυτούς που στήριξαν τις υποψηφιότητες των Απ. Τζιτζικώστα και Αδωνι Γεωργιάδη, ώστε να αλλάξει τα δεδομένα.
Το ενδιαφέρον στοιχείο αυτού του δεύτερου γύρου είναι ότι από τη μια βρίσκονται στελέχη, βουλευτές, μέλη και ψηφοφόροι που ομνύουν πίστη στον καραμανλισμό και λένε ότι το DNA του κόμματος είναι καραμανλικό (σ.σ. το είπε πρόσφατα και ο νέος βουλευτής Σερρών, Κώστας Αχ. Καραμανλής που δήλωσε και πλήρη στήριξη στον Βαγγ. Μεϊμαράκη) που στηρίζουν τον μπαρουτοκαπνισμένο πολιτικό με την μακρά διαδρομή και από την άλλη βρίσκεται μια ομάδα με ετερόκλητα στοιχεία, όπως φιλελεύθεροι, σαμαρικοί και δεξιοί που ουσιαστικά επιχειρούν την «αποκαραμανλοποίηση» του κόμματος.
                                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου