Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Στ.Θεοδωράκης : Καταργείστε τις στρατιές των συμβούλων και το ψηφίζουμε

Σας φέρνω ένα μήνυμα από τους αγρότες της Ηλείας κύριοι της κυβέρνησης: Σταματήστε να τους κοροϊδεύετε και πείτε τους την αλήθεια. Οι αγρότες δεν είναι στην εποχή της ασπρόμαυρης τηλεόρασης όπως ίσως νομίζετε. Γιατί είδα μερικούς βουλευτές σας 

που προσπάθησαν να τους προσεγγίσουν σε ένα στιλ "δεν τρέχει και τίποτα – εμείς θα αποφασίζουμε – εσείς θα πληρώνετε – και πάλι φίλοι είμαστε". Και βέβαια έφυγαν κακήν κακώς από τα μπλόκα. 
Ζητήστε λοιπόν συγνώμη από τους αγρότες. Τους υποσχεθήκατε τα πάντα χωρίς να έχετε σχέδιο για τίποτα. Δεν θα τους ξεγελάσετε με χάντρες», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο επικεφαλής του ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Για να συνεχίσει: «Βλέπουν τον τρόπο που πολιτεύεστε. Ξέρουν για τις σπατάλες σας. Για το κομματικό σας κράτος. Για τις χιλιάδες των μετακλητών σας υπαλλήλων. Και παρεμπιπτόντως σας έχουμε μια πρόταση για να εξοικονομήσετε περισσότερα από 100 εκατομμύρια μέχρι το τέλος της χρονιάς. Επειδή είπε ο κ.Τσίπρας ότι ψάχνει ισοδύναμα και θέλει προτάσεις, καταργήστε τώρα με έναν νόμο και ένα άρθρο τον νόμο Τσοχατζόπουλου που το 1985 μετέτρεψε τα πολιτικά γραφεία των υπουργών σε δημόσιες υπηρεσίες. Αυτή είναι η δική μας συγκεκριμένη και άμεσα εφαρμόσιμη πρόταση...Με μια τροπολογία διπλασιάσατε τις διοικήσεις δημόσιων οργανισμών. Φέρτε λοιπόν τροπολογία που θα καταργεί τις στρατιές των συμβούλων και εμείς θα την ψηφίσουμε».


Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε πως τα κόμματα εξουσίας υπερασπίστηκαν μαζί ένα αδιάφανο πελατειακό σύστημα και μαζί, ενωμένα, πολέμησαν τις λίγες δειλές προσπάθειες μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού.

«Το ασφαλιστικό πρόβλημα υπήρχε στη χώρα μας πολύ πριν την οικονομική κρίση και διογκωνόταν χρόνο με το χρόνο. Κάποιοι προσπαθούν να το εμφανίσουν ως νομοτελειακό γεγονός. Η γήρανση του πληθυσμού όμως ήταν γνωστή και προβλέψιμη εδώ και δεκαετίες. Ενώ όμως οι άλλοι μερίμνησαν στη δεκαετία του 1990 και του 2000 και μεταρρύθμισαν το ασφαλιστικό τους σύστημα, εμείς περιγελούσαμε τις ανησυχίες των επόμενων γενεών. Κάθε κοινωνική ομάδα που είχε επιρροή στα κόμματα αλλά και τα ΜΜΕ πετύχαινε ένα ιδιαίτερο ασφαλιστικό καθεστώς με τεράστια δυσαναλογία εισφορών και συντάξεων».


«Η κυβέρνηση με σοφιστείες και τεχνάσματα κάνει ένα εισπρακτικό ντου στο ασφαλιστικό. Μεταθέτοντας στο μέλλον τις ριζικές αλλαγές που έχουμε ανάγκη. Μία πραγματική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος», πρόσθεσε.


Ο κ.Θεοδωράκης παρέθεσε ένα παράδειγμα για το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου: Ας υποθέσουμε ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός, γιατρός ή δικηγόρος, ή ένας αυτοαπασχολούμενος έχει καθαρό εισόδημα 25.000 ευρώ το χρόνο. Με βάση το ασφαλιστικό της Κυβέρνησης, θα πρέπει να δώσει:

  • 20% για κύρια σύνταξη
  • 7,5% για επικουρική σύνταξη
  • 6,95% για τον κλάδο υγείας
  • 4% για ΕΦΑΠΑΞ

Θα πρέπει να δώσει δηλαδή το 38,5% του εισοδήματος του σε εισφορές. Άρα ο ελεύθερος επαγγελματίας και ο αυτοαπασχολούμενος από τα 25.000 ευρώ θα δώσει τα 9.500 ευρώ σε εισφορές. Από όσα του μείνουν, θα πρέπει να δώσει για φόρο εισοδήματος το 26%, δηλαδή 4.000 ευρώ. Έχει να δώσει επιπλέον:  το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ και 100% προκαταβολή φόρου, δηλαδή άλλα 4.000 ευρώ. Επομένως από τα 25.000 ευρώ θα του μείνουν τελικά 6.300 ευρώ – αν δεν υπάρξει κάποια έκτακτη εισφορά ή κάποια εισφορά αλληλεγγύης.

Οσον αφορά τον νέο υπολογισμό των συντάξεων, είπε: Μισθωτός με μισθό 700 ευρώ θα καταβάλει σε 35 χρόνια εισφορές 58.800 ευρώ και θα πάρει κύρια σύνταξη 650 ευρώ. Μισθωτός με μισθό 2.100 ευρώ θα καταβάλει εισφορές 176.400 ευρώ και θα πάρει σύνταξη 1.180 ευρώ. Τον καλείτε δηλαδή να πληρώσει τα τριπλάσια για να εισπράξει λιγότερα από τα διπλάσια. Τον καλείτε δηλαδή να εισφοροδιαφύγει.

«Εμείς λέμε: Αν δεν θέλουμε να κοπούν οι συντάξεις να κοπούν οι σπατάλες από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να μειώσετε τις δαπάνες του Κράτους, που αρνείσθε πεισματικά να το κάνετε! 380 εκατομμύρια μπορείτε να εξοικονομήσετε από την κατάργηση άχρηστων οργανισμών. 50 εκατομμύρια από τα ενοίκια των υπουργείων. Και τα έσοδα του κράτους θα αυξηθούν κατά 720 εκατομμύρια αν μειώσετε την γραφειοκρατία κατά 25%».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου