Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στον τηλεοπτικό σταθμό Star ο κ. Καμμένος τόνισε ότι η Ελλάδα έθεσε όρους και εξήγησε ότι η δράση του ΝΑΤΟ θα περιορίζεται μεταξύ των χωρικών υδάτων Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θεώρησε «δεδομένο ότι θα κλείσουν τα σύνορά τους κάποιες γειτονικές χώρες» και υπογράμμισε πως «αν δεν παίρναμε το μέτρο που πήραμε με το ΝΑΤΟ θα κινδυνεύαμε να έχουμε τεράστια ροή από την μεριά της
Τουρκίας». Σύμφωνα με τον υπουργό, πλέον το ΝΑΤΟ θα διασφαλίσει ότι δεν θα επιτρέπουν οι τουρκικές δυνάμεις στους διακινητές να φθάνουν μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα και κατήγγειλε ότι η τουρκική ακτοφυλακή βοηθούσε μέχρι τώρα τους μετανάστες να περάσουν στην Ελλάδα. Δήλωσε ότι δεν θα υπάρχουν κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών πλοίων, ότι τα τουρκικά πλοία θα δρουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα και τα ελληνικά στα ελληνικά χωρικά ύδατα και ότι με ευθύνη του ΝΑΤΟ θα επιστρέφουν στην Τουρκία όσοι βγαίνουν από τα παράλια και δεν είναι πρόσφυγες. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η Τουρκία θέλει την παρουσία του ΝΑΤΟ γιατί υπάρχουν 22 ρωσικά πλοία στο Αιγαίο.
Σχετικά με τον Γερμανό διοικητή που είναι επικεφαλής της επιχείρησης, διευκρίνισε ότι το ΝΑΤΟ δρα υπό τη διοίκηση όλων των μελών και υπάρχει μόνιμος Έλληνας αξιωματικός ο οποίος μπορεί να θέσει βέτο σε οποιοδήποτε μέρος της επιχείρησης. Τόνισε παράλληλα πως «η νατοϊκή δύναμη δεν μπορεί να έχει ναύαρχο ούτε Τούρκο ούτε Έλληνα» και σημείωσε ότι «δεχόμαστε να εναλλάσσονται τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στη διοίκηση πλην της Ελλάδας και της Τουρκίας για αυτονόητους λόγους» σημείωσε. «Να κάνουμε σαφές ότι οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ θα γίνονται ανατολικά των ελληνικών νησιών μέχρι την Μικρά Ασία» υπογράμμισε ο κ. Καμμένος.
Ετοιμάζουν και πλωτό hotspot
Δίνοντας απαντήσεις για την κατασκευή των hotspot διαβεβαίωσε ότι θα είναι όλα έτοιμα, ενώ αποκάλυψε ότι εξετάζεται, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, «πλωτό σποτ»: «Έαν βρω λύση για πλωτό hotspot θα το κάνω», υπογράμμισε ο υπουργός.
Για τα Ίμια ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι «η μέση γραμμή των συνόρων βάζει τα Ίμια σε καθαρά ελληνικά χωρικά ύδατα. Δεν έχει λοιπόν ο Τούρκος δικαίωμα να επιχειρήσει στα Ίμια». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «μπορείτε να βάλετε οποιαδήποτε στιγμή θέλετε ελληνική σημαία στα Ίμια».
Τι είπε για την πρόκληση των Τούρκων στην Κίναρο
Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για την Κίναρο απάντησε ότι αποτελεί ένα από τα 16 ελληνικά νησιά που προσπαθεί η Τουρκία να δημιουργήσει θέματα και πρόσθεσε ότι «εδώ προκαλείται το Διεθνές Δίκαιο», τονίζοντας ότι όταν έλαβε χώρα το τραγικό περιστατικό στην Κίναρο, η Ελλάδα εξέδωσε σήμα για έρευνα και διάσωση και λίγη ώρα αργότερα η Τουρκία έστειλε άλλη ΝΟΤΑΜ. «Εμείς δεν συμφωνήσαμε τη λήξη της τουρκικής προκλητικότητας. Αυτή θα συνεχίσει», συμπλήρωσε ο κ. Καμμένος. «Εκείνη την ώρα στο Αιγαίο υπήρχαν μόνο ελληνικά πλοία, δεν υπήρχε ούτε άλλο εμπορικό πλοίο, ούτε πολεμικό πλοίο άλλης χώρας, ούτε βέβαια της Τουρκίας», πρόσθεσε.
«Για το Ασφαλιστικό υπάρχουν διαφωνίες, να δούμε την τελική φάση…»
Ο κ. Καμμένος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, αναφέρθηκε και στην πορεία της αξιολόγησης και προσπάθησε να κάμψει τις ανησυχίες, τονίζοντας ότι «η διαπραγμάτευση θα έχει ολοκληρωθεί πριν το Καθολικό Πάσχα και θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα». Μάλιστα, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει τελική λύση και στο θέμα του χρέους εκείνη τη χρονική περίοδο. «Θα είναι η αρχή της εκτόξευσης της χωρας», τόνισε. Κληθείς να σχολιάσει τη κυβερνητική συνοχή και τη σταθερότητα επιχειρηματολόγησε πως τη σχέση του με τον πρωθυπουργό «την αμφισβήτησαν από το 2012. Θα πάμε μέχρι τέλους μαζί» και πρόσθεσε ότι «μου θυμίζει μία γειτονιά που προσπαθεί να βάλει στο ζευγάρι φωτιά. Αυτό το ζευγάρι δεν χωρίζει τόσο εύκολα». Συγκεκριμένα για το Ασφαλιστικό ανέφερε ότι «θα συναποφασίσουμε και θα καταθέσουμε προτάσεις», παραδεχόμενος όμως ότι υπάρχουν διαφωνίες: «Να δούμε την τελική φάση», είπε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου