Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα και αγροτών στο Μαξίμου

Στην τελική ευθεία για το ασφαλιστικό των αγροτών που έχει κόψει την χώρα στα τρία με τα μπλόκα να αποκλείουν εθνικές οδούς, αεροδρόμια και λιμάνια, επιδιώκει να …μπει η κυβέρνηση με την σημερινή συνάντηση που έχει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
με αντιπροσωπεία αγροτών και βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 12 το μεσημέρι. 
Τα μέτρα ασφαλείας στην Ηρώδου Αττικού είναι δρακόντεια, κλούβες των ΜΑΤ έχουν αποκλείσει το δρόμο, ενώ οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου πέρασαν τον αστυνομικό έλεγχο βάσει συγκεκριμένης λίστας προσώπων, με τους υπόλοιπους να μένουν απέξω και να ακουστούν παράπονα. 
Σημειώνεται ότι γύρω από το τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου κάθονται εκτός από τον πρωθυπουργό, και οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, οι αντίστοιχοι υφυπουργοί Μ. Μπόλαρης και Τ. Πετρόπουλος αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Μανώλης Φάμελος και ο Σταύρος Αραχωβίτης.
Εκ μέρους των αγροτών, 24 εκπρόσωποι από τα μπλόκα μετέχουν στο τραπέζι των συζητήσεων, μεταξύ αυτών ο Παναγιώτης Καλογιάννης από τα Τέμπη και ο  Χρήστος Μάντσιος από τις Μικροθήβες. Δεν μετέχουν στη συνάντηση οι αγρότες της Κρήτης και της Νίκαιας (69 μπλόκα). Οι τελευταίοι ζητούν άλλη συνάντηση, αύριο Τρίτη και μάλιστα υπό προϋποθέσεις. 
«Πόρτα» έφαγαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών και της Πανελλήνιας Συντονιστικής Αγροτών, Κτηνοτροφών και Αλιέων καθώς δεν τους επιτράπηκε να περάσουν ούτε καν να πλησιάσουν το Μαξίμου καθώς δεν ήταν στην «λίστα» των προσκεκλημένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτοί που πέρασαν τελικά μπήκαν στο Μαξίμου από την πλαϊνή είσοδο. Η Ηρώδου Αττικού παραμένει αποκλεισμένη.
Οι εκπρόσωποι των αγροτών, απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει, σε περίπτωση που δεν βρεθεί κοινός τόπος κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δηλώνουν ότι θα επιστρέψουν στα μπλόκα, θα κάνουν τις απαραίτητες γενικές συνελεύσεις και θα καθορίσουν τη στάση τους.

Χθες βράδυ, σε ένδειξη "καλής θέλησης" οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών άνοιξαν την εθνική οδό και η κίνηση γίνεται απρόσκοπτα. Το ίδιο έκαναν οι αγρότες και στο μπλόκο των Μικροθηβών στον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης.
Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η κούραση των αγροτών στα μπλόκα αλλά και η απουσία ενιαίας ηγεσίας στο αγροτικό κίνημα θα επιφέρει μία μίνιμουμ συμφωνία για το ασφαλιστικό, δημιουργώντας ευνοϊκές προϋποθέσεις για οριστική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Στην χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου παρουσία του Πρωθυπουργού και των συναρμόδιων υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Αποστόλου και του αν. υπουργού Μ. Μπόλαρη, του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου και του αν. υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη συζητήθηκαν νέες προτάσεις προς τους αγρότες που θα αφορούν λύση πακέτο τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για το φορολογικό των αγροτών καθώς και την μείωση του κόστους παραγωγής. 

Με "καρότο και μαστίγιο"

Η κυβέρνηση όμως φοβάται την διχογνωμία που υπάρχει στα αγροτικά μπλόκα καθώς στην σημερινή συνάντηση με τον Αλέξης Τσίπρα θα παρευρεθούν αντιπρόσωποι από 36 μπλόκα ενώ Νίκαια, Τέμπη και ακόμη 68 αγροτικές περιοχές ζητούν νέα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό αύριο. Οι εκπρόσωποι των 68 μπλόκων που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τον διάλογο που έχει σχεδιάσει το Μαξίμου με τους αγρότες, διαθέτουν σκληρότερο διεκδικητικό πλαίσιο ζητώντας τα «όλα και τώρα» με αιτήματα που αφορούν την απόσυρση του σχεδίου Κατρούγκαλου μέχρι και την μείωση του φόρου στο πετρέλαιο.
Το Μαξίμου συνεχίζει την τακτική του «καρότου και του μαστιγίου» αφού από την μία πλευρά καλεί σε διάλογο αλλά από την άλλη η κ. Γεροβασίλη ξεκαθάρισε χτες ότι η πρόσκληση αφορά μόνο την σημερινή συνάντηση στις 12:00 στο Μαξίμου, βάζοντας τέλος σε σενάρια για συναντήσεις του Πρωθυπουργού και με άλλες αντιπροσωπείες. 

"Γόνιμος και ειλικρινής διάλογος"

Λίγο πριν τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε στο ραδιοσταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ "Πρακτορείο FM" ότι στη σημερινή συνάντηση θα εκπροσωπηθεί η πλειοψηφία του αγροτικού κινήματος και των μπλόκων.
Η κ. Γεροβασίλη εξέφρασε την πεποίθηση πως θα γίνει ένας γόνιμος και ειλικρινής διάλογος, που θα λαμβάνει υπόψη του το πλαίσιο που μπορεί να κινηθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι στην καρδιά της κυβερνητικής πολιτικής βρίσκεται η παραγωγική ανασυγρκότηση της χώρας. Ερωτηθείσα, δε, για το ενδεχόμενο ξεχωριστής συνάντησης με εκπροσώπους αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας, η κυβερνητική εκπρόσωπος, αφού ανέφερε ότι "δεν έχει φτάσει τέτοιο αίτημα" στο Μέγαρο Μαξίμου, επανέλαβε πως οποιοσδήποτε εκπροσωπεί μια συλλογικότητα ή μπλόκο είναι ευσπρόσδεκτος στον διάλογο ακόμη και την τελευταία στιγμή.

Τι θα προτείνει ο πρωθυπουργός

Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προτείνει σήμερα στους εκπροσώπους των αγροτών την σύνδεση το ύψους της εθνικής σύνταξης με τις εισφορές γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για την απόδοση της εθνικής σύνταξης με κριτήρια τον χρόνο ασφάλισης και το ύψος των εισφορών όπου αναμένεται να συμφωνήσουν και οι δανειστές.
Έτσι τα 384 ευρώ εθνική σύνταξη που περιλαμβανόταν στην αρχική πρόταση Κατρούγκαλου φαίνεται ότι δεν θα ισχύσουν με τις αρχικές προϋποθέσεις αλλά θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους καταβάλλουν λιγότερες εισφορές να λάβουν μικρότερη εθνική σύνταξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιμένει να προτείνει την λειτουργία ενός ταμείου με τον ΟΓΑ όμως να αποτελεί ξεχωριστό κλάδο ενώ τέλος προτείνεται η αύξηση της μεταβατικής περιόδου μέχρι το 2021 για την προσαρμογή στην νέα ασφαλιστική πραγματικότητα. Παράλληλα αναμένεται ο Πρωθυπουργός να προτείνει μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και την σύνδεση του ασφαλιστικού με το φορολογικό παρουσιάζοντας ελαφρύνσεις στους νέους ή κατ επάγγελμα αγρότες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου