Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Τι είπαν Τσίπρας-Μέρκελ στη συνάντηση στο Λονδίνο

«Δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τους ανθρώπους από χώρα σε χώρα, σαν η διαχείρισή τους να είναι ευθύνη κάποιου άλλου», τόνισε ο πρωθυπουργός στο Λονδίνο στη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για την Συρία ενώ σε λίγο θα μετάσχει στην πενταμερή συνάντηση με
τησυμμετοχή Μέρκελ και Νταβούτογλου.
Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε  τετ-α-τετ του έλληνα πρωθυπουργού με τη γερμανίδα καγκελάριο στη σκιά του προσφυγικού, ενώ  ο Α. Τσίπρας συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της ΒρετανίαςΝτέιβιντ Κάμερον. 

Για προσφυγικό και ελληνικό πρόγραμμα συζήτησαν Μέρκελ-Τσίπρας 

Κατά τη συνάντησή με την Α. Μέρκελ συζητήθηκαν η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσηςΌπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου από το γραφείο του πρωθυπουργού, ο Α. Τσίπρας ενημέρωσε την κα. Μέρκελ σχετικά με τα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, όπως και για την πρόταση ασφαλιστικής μεταρρύθμισης εν αναμονή της απάντησης των Θεσμών. Επίσης, επισημάνθηκε η σημασία της ταχείας και επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Συμφωνήθηκε ότι ο Φεβρουάριος αποτελεί κρίσιμο μήνα για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς και ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών της Ε.Ε. και της Τουρκίας, θα πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει.
Η ομιλία Τσίπρα στη Διάσκεψη 
«Πρέπει να εργαστούμε για ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες», σημείωσε ο έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει βιώσει από πρώτο χέρι τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης. Παρ' όλα αυτά, σε αντίθεση με άλλους, επιμένουμε να αντιμετωπίζουμε την πρόκληση με ανθρωπισμό».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «από τον Ιούλιο έχουμε αντιμετωπίσει ροές περισσότερων από 900.000 ανθρώπων, από τους οποίους περίπου 500.000 είναι Σύροι. Το κόστος διαχείρισης αυτών των ροών είναι τεράστιο, την ίδια στιγμή που το Λιμενικό έχει σώσει πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες».
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τους ανθρώπους από χώρα σε χώρα, σαν η διαχείρισή τους να είναι ευθύνη κάποιου άλλου».
«Αναρωτιέμαι, τι θα είχε συμβεί σε εκατομμύρια Σύρων, αν η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, αποφάσιζαν να υψώσουν τείχη. Ή αν ΟΛΗ η Ευρώπη είχε πει: ‘’Οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Το τι συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν είναι δικό μας πρόβλημα’’», σημείωσε.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, χρειαζόμαστε μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, εστιασμένη στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών. «Μια απάντηση που να εστιάζει στη συνεργασία και τη βοήθεια προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία και σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος εκατομμυρίων προσφύγων».
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «ταυτόχρονα, θα πρέπει να ασκηθεί πίεση για πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης, που θα τερματίσει τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και θα αντιμετωπίζει την τρομοκρατία -μια διευθέτηση που θα δημιουργεί συνθήκες για συμφιλίωση και για επιστροφή των Σύρων στα σπίτια τους».

Βοήθεια 2,3 δισ. από Γερμανία σε Συρία 

Την ίδια στιγμή, η καγκελάριος Μέρκελ δεσμεύτηκε κατά τη διάρκεια της δικής της ομιλίας στη διάσκεψη ότι η Γερμανία θα δώσει βοήθεια στη Συρία ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων εντός του 2016.
Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν μια ευθύνη να συμφωνήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός στη Συρία, αλλά το καθεστώς του Μπασάρ Αλ-Άσαντ φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη, τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Μέρκελ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου