Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Γεννηματά : «Το σκάφος είναι ακυβέρνητο το πλήρωμα χωρίς ηθικό και ο συγκυβερνήτης σε ανταρσία»

«Η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη να διαχειριστεί οτιδήποτε. Σε κανέναν τομέα πλην της κυβερνητικής προπαγάνδας, δεν έχει να επιδείξει σχέδιο έργο και αποτέλεσμα». Αυτό τονίζει μεταξύ πολλών άλλων η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξη Φώφη Γεννηματά σε εφ΄όλης της ύλης συνέντευξή
στην εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» .
Ολόκληρη η συνέντευξη:
Πως βλέπετε τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες, και πόσο μπορεί να επηρεάσουν τη χώρα μας;
Θέλω πρώτα από όλα να εκφράσω την βαθιά μου θλίψη για τις ζωές που χάθηκαν. Η Ευρώπη σαν μια οικογένεια πρέπει να σταθεί χωρίς φόβο, με αποφασιστικότητα και ενότητα απέναντι στην τρομοκρατία και τον φανατισμό. Ο στόχος όλων αυτών των επιθέσεων, όπως και αυτή που είχε γίνει πριν λίγους μόνο μήνες στο Παρίσι, είναι ο ίδιος ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, ο τρόπος ζωής μας, οι ανοικτές κοινωνίες, η ίδια η δημοκρατία. Οι κίνδυνοι είναι πλέον μεγάλοι για την ίδια την συνοχή της ΕΕ, για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την ειρήνη.
Με προβληματίζει και με ανησυχεί ο κίνδυνος να υπάρξει περαιτέρω ανασφάλεια, ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού και της ξενοφοβίας, περαιτέρω πίεση για πολιτικές κλειστών συνόρων. Αυτό τον κίνδυνο πρέπει να αντιμετωπίσουμε, τόσο σε εθνικό επίπεδο κάθε χώρας αλλά και σε επίπεδο θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. Αν αυτό δεν επιτευχθεί , αν επικρατήσουν ακραίες εθνικιστικές αντιλήψεις και οι πολιτικές δυνάμεις που τις εκφράζουν, τότε όλα όσα κατακτήθηκαν στην Ευρώπη μετά τον πόλεμο σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, μπορούν να χαθούν. Με περισσότερη Ευρώπη θα αντιμετωπίσουμε και αυτή την ασύμμετρη απειλή
Η χώρα είναι ένα μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας με ιδιαίτερα εθνικά θέματα, «ευαίσθητη» γεωπολιτική θέση και μεγάλες δυσκολίες στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο και οι εξελίξεις αυτές καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη επιδίωξης της ευρύτερης δυνατής πολιτικής συνεννόησης των δημοκρατικών, φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και ενότητας του ελληνικού λαού.
Πως αποτιμάτε τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα; Τι προβλήματα επιπλέον μπορεί να δημιουργήσει στη χώρα μας;
Είναι θετικό το γεγονός ότι πάρθηκε μια απόφαση. Όμως η απόφαση αυτή είναι εξαιρετικά σύνθετη και πάρα πολύ δύσκολη στην εφαρμογή της. Η τελική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι ένα πακέτο ρυθμίσεων που το πιθανότερο είναι ότι δεν θα εφαρμοστεί τουλάχιστον στην ολότητά του, αλλά κι αν εφαρμοσθεί δεν πρόκειται να επιλύσει το προσφυγικό/ μεταναστευτικό πρόβλημα ούτε για την Ευρώπη ούτε για την Ελλάδα. Δεν συνιστά κοινή μεταναστευτική πολιτική που έχει ανάγκη η Ευρώπη. Είναι too little και δυστυχώς είναι too late .
Ήδη από την πλευρά της Τουρκίας δεν εφαρμόζεται και οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται με ένταση και μετά τη συμφωνία.
Η κυβέρνηση πήγε δυστυχώς σε αυτή τη Σύνοδο για μια ακόμη φορά με την πλάτη στον τοίχο. Αδύναμη απέναντι στις άλλες χώρες λόγω της ατυχούς μέχρι σήμερα διαχείρισης από μέρους της. Ο Τσίπρας που θα άλλαζε την Ευρώπη δέχτηκε να γίνει το μακρύ της χέρι σε πολιτικές που αποκλίνουν από θεμελιώδεις έννοιες και ρυθμίσεις για τα δικαιώματα, καθώς και από τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις για την αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών.
Αυτός που ξεσήκωνε τον κόσμο για τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας παράτυπων μεταναστών με τη θεωρία ότι είναι αποθήκες ψυχών μετατρέπει τη χώρα ολόκληρη σε αυτό που λυσσαλέα πολέμησε και μάλιστα με ταπεινωτική εποπτεία. Και η κόλαση της Ειδομένης καλά κρατεί.
Και στην περίπτωση αυτή έχασε χρόνο και χρήμα, αποδυνάμωσε καθοριστικά τη θέση μας, κράτησε ανοιχτή την αξιολόγηση και την συσχέτισε κακώς με το προσφυγικό με αποτέλεσμα να πάρει τελικά ότι του έδωσαν.
Μπορεί η κυβέρνηση, με δεδομένα και τα ενδοκυβερνητικά της προβλήματα, να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα την απόφαση της ΕΕ;
Το σκάφος είναι ακυβέρνητο το πλήρωμα χωρίς ηθικό και ο συγκυβερνήτης σε ανταρσία
Η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη να διαχειριστεί οτιδήποτε. Σε κανέναν τομέα πλην της κυβερνητικής προπαγάνδας, δεν έχει να επιδείξει σχέδιο έργο και αποτέλεσμα.
Στο προσφυγικό ιδιαίτερα Κανένα σχέδιο καμία μέριμνα , καμία πρόνοια και καμία διορατικότητα για τις δραματικές εξελίξεις που θα ακολουθούσαν και ακολούθησαν.
Δυστυχώς τις αυξημένες προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές στη χώρα, ενίσχυσε μία άφρων πολιτική ανοιχτών συνόρων υπό την επήρεια ιδεοληπτικών εμμονών που αποδείχθηκαν εκτός τόπου και χρόνου.
Όταν άρχισε υπό την ασφυκτική πίεση των προσφυγικών ροών και των κρατών της ΕΕ, να συνειδητοποιεί το μέγεθος του προβλήματος, δεν μπόρεσε σε καμία περίπτωση να ανταποκριθεί. Βρέθηκε χωρίς σχέδιο, χωρίς οργάνωση των μηχανισμών του κράτους, χωρίς συντονισμό των συναρμόδιων.
Τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα, που ήρθαν να προστεθούν την παραμονή της κρίσιμης Συνόδου κορυφής, με τα καπρίτσια, τις απαιτήσεις και τους εκβιασμούς του κ. Καμμένου, αποδεικνύουν και την τραγικότητα – ανευθυνότητα των επιλογών του κ. Τσίπρα στο κυβερνητικό επίπεδο. Δείχνουν τα πολιτικά αδιέξοδα της κυβέρνησης του, τα οποία όμως μετατρέπονται σε επιπλέον κάθε φορά προβλήματα για την χώρα, την οικονομία και την κοινωνία.
Η αυξανόμενη πίεση που θα δεχθεί η κυβέρνηση από το προσφυγικό, σε συνδυασμό με το νέο επώδυνο πακέτο των φορολογικών μέτρων που θα συνοδεύσει την αξιολόγηση, που μπορεί να οδηγήσει; Πόσο πιθανή θεωρείται την προκήρυξη πρόωρων εκλογών;
Δεν είναι ο ρόλος μου να κάνω προβλέψεις. Έχω την υποχρέωση να επισημαίνω τα προβλήματα και τους κινδύνους και να προτείνω λύσεις. Αυτό κάνω πάντα με αίσθημα ευθύνης.
Η κατάσταση στη χώρα, αν ο κ. Τσίπρας συνεχίσει να μην αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της και συνεχίσει να πολιτεύεται με ψευδαισθήσεις και αυταρέσκεια, με επικοινωνιακές μανούβρες και διχαστικές επιθέσεις, θα οδηγηθεί σε όλα τα επίπεδα σε επικίνδυνο αδιέξοδο, με απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες.
Και κανείς δεν μπορεί να προσποιείται ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ψιχαλίζει την ώρα του κατακλυσμού και η αξιωματική αντιπολίτευση παραμονεύει πίσω από θάμνους για να εμφανιστεί μετά την κατάρρευση ως σωτήρας.
Καλό είναι είναι λοιπόν να συνέλθουν και να σοβαρευτούν τώρα.
Να τελειώσουμε με τους εγωισμούς και να βγουν όλοι από τα χαρακώματα της κομματικής πόλωσης που μπορεί να αποβεί μοιραία για τον τόπο.
Η χώρα δεν αντέχει άλλο.
Η πρόταση μου είναι ξεκάθαρη: Πρέπει να πάμε όλοι μαζί. Να πάμε σε μια ισχυρή κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης ισχυρή κοινοβουλευτικά, ισχυρή κοινωνικά, ισχυρή διαπραγματευτικά (μέσα και έξω από τη χώρα), με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Για τυχόν κατάληξη σε πρόωρες εκλογές και στο ίδιο αδιέξοδο σκηνικό ας αναλάβουν την ευθύνη οι κκ Τσίπρας και Μητσοτάκης.
Αν η κυβέρνηση απολέσει τη δεδηλωμένη και σας ζητήσει ο κ. Τσίπρας να στηρίξετε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να αποφευχθούν οι εκλογές τι θα πράξετε; Θα απορρίψετε κάθε τέτοια προοπτική ή θα την συζητήσετε υπό όρους;
Η θέση μου είναι σαφής και αδιαπραγμάτευτη. Αν η σημερινή κυβέρνηση χάσει την δεδηλωμένη, θα ξεκινήσουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι συνταγματικές διαδικασίες σχηματισμού νέας κυβέρνησης από την σημερινή Βουλή. Η σημερινή Βουλή μπορεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας όλων των δημοκρατικών πολιτικών κομμάτων και σε κάθε περίπτωση με την συμμετοχή των δύο πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη, πάνω σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης της χώρας. Μόνο ένα τέτοιο νέο κυβερνητικό σχήμα εμείς θα μπορούσαμε να στηρίξουμε. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης θα έχουν αναλάβει μεγάλες εθνικές ευθύνες αν οδηγήσουν τη χώρα σε νέες εκλογές. με ενδεχόμενη άρνηση τους να συνεργαστούν στα πλαίσια μιας κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης
Μετά την επιστολή σας προς τους κυρίους Στ. Θεοδωράκη και Γ. Παπανδρέου για την συμπόρευση των δυνάμεων του ριζοσπαστικού Κέντρου, του δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Σοσιαλδημοκρατίας, πόσο αισιόδοξη είστε ότι αυτή τη φορά θα μπορέσουν να συνεννοηθούν και να συζητήσουν όλες οι δυνάμεις του χώρου;
Είμαι αισιόδοξη γιατί βλέπω την ισχυρή θέληση της κοινωνικής βάσης της παράταξης, της μεγάλης πλειοψηφίας των προοδευτικών πολιτών, να υπάρξει ενότητα και συμπόρευση όλων των πολιτικών δυνάμεων του χώρου της κεντροαριστεράς. Αυτά είναι τα μηνύματα που παίρνω, από παντού, από όπου πηγαίνω, από όλη την Ελλάδα. Αυτή η έκφραση αγωνίας των προοδευτικών πολιτών που εναρμονίζεται και συνδυάζεται με τις ανάγκες της χώρας αυτή τη δύσκολη περίοδο, προσδίδει στο εγχείρημα χαρακτηριστικά ιστορικής επιταγής. Σε αυτήν είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε.
Πως εκλαμβάνεται την απάντηση του κ. Θεοδωράκη; Στα όσα εκείνος υποστηρίζει, για τη διαδικασία συμπόρευσης των δυνάμεων του χώρου, διαπιστώνετε διαφορές που με αμοιβαίες υποχωρήσεις μπορούν να ξεπεραστούν ή διακρίνετε μια εύσχημη επιχειρηματολογία προκειμένου στο τέλος να πει «όχι»;
Στην απάντηση του κ.Θεοδωράκη μαζί με σημεία επαφής, υπάρχουν και αρκετά ασαφή σημεία που χρήζουν περαιτέρω διευκρίνησης και που δυσκολεύουν μια ευθεία απάντηση στο ερώτημα σας. Εγώ είμαι βέβαιη ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις για όλα, αν πραγματικά θέλουμε και ξέρουμε που θέλουμε να πάμε, και όχι που μας πάει ο δρόμος
Μπορώ επίσης να σας διαβεβαιώσω για την δική μας ισχυρή βούληση και απόφαση να υπηρετήσουμε αυτή την υπόθεση με καθαρότητα και ειλικρίνεια.
Σας βρίσκει σύμφωνη η επισήμανση του Γ. Παπανδρέου ότι συζήτηση για το μέλλον της Κεντροαριστεράς θα πρέπει να κληθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ;
Σε καμία περίπτωση. Η άποψη αυτή είναι εκτός του πλαισίου της συζήτησης που είμαι διατεθειμένη να κάνω. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και ούτε θέλει να είναι σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, δεν είναι και δεν μπορεί να θεωρείται είναι ένα κόμμα που ανήκει στο χώρο της κεντροαριστεράς.
Αντίθετα το ανοιχτό κάλεσμα διαλόγου και συμμετοχής στην προσπάθεια ανασύστασης της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης απευθύνεται σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες , πάρα πολλοί από τους οποίους προσωρινά όπως πιστεύω «μετανάστευσαν» εκλογικά στο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 3 χρόνια.
Πολλοί, πάντως, υποστηρίζουν ότι ακόμη κι αν καταφέρετε να συγκροτήσετε αυτόν τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, θα βρείτε μπροστά σας το ζήτημα των συνεργασιών.
Ο νέος ισχυρός πόλος της κεντροαριστεράς θα πρέπει να έχει στρατηγική διαμόρφωσης μιας νέας πολιτικής πρότασης διακυβέρνησης και θα διεκδικήσει αυτόνομο και πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Δεν πρόκειται να αποτελεί συμπληρωματική δύναμη κανενός, αλλά θα εργαστεί για την δημιουργία γρήγορα, μιας νέας προοδευτικής μεταρρυθμιστικής πλειοψηφίας πρώτα και κατά κύριο λόγο μέσα στην ελληνική κοινωνία. Δεν θα είχε νόημα η προσπάθεια ανασύνθεσης και ενιαίας πολιτικής έκφρασης του ευρύτερου παραταξιακού μας χώρου με βάση ετεροπροσδιορισμούς και νομίζω πως κανείς δεν προτείνει κάτι τέτοιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου