Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Εκλογές μέχρι τον Ιούλιο προβλέπει η Liberation

ekloges-mexri-ton-ioulio-problepei-i-liberationTην ώρα που στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη κυβερνητική κρίση λόγω της απαίτησης Καμμένου για την παραίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα, η αξιολόγηση από τους δανειστές παραμένει σε εκκρεμότητα και η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό έρχεται με τους χειρότερους οιωνούς, η
Liberation κυκλοφορεί με ένα άρθρο που προκαλεί αίσθηση. 
«Ελλάδα: Ο ΣΥΡΙΖΑ σύντομα στην αντιπολίτευση;» είναι ο τίτλος του άρθρου του γνωστού δημοσιογράφου της γαλλικής εφημερίδας, Ζαν Κατρεμέρ, ο οποίος περιγράφει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση Τσίπρα και προβλέπει πρόωρες εκλογές στη χώρα τον Ιούλιο. 
«Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα αντέξει μέχρι το καλοκαίρι; Με μικρή πλειοψηφία τριών εδρών (153 σε σύνολο 300 στην ελληνική βουλή), ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα έχει μεγάλη δυσκολία να επιβιώσει από την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος την οποία καλείται να εφαρμόσει μέσα στους επόμενους μήνες», επισημαίνει.
Όπως αναφέρει, «ολλοί στην Αθήνα, όπου βρέθηκα πριν από 10 ημέρες για μια εκδήλωση, στοιχηματίζουν ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Ιούλιο...Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία βρίσκονται σε πλήρη ανοδιοργάνωση, δεν επιθυμούν εκλογές γιατί η εκλογική τους νίκη -η οποία μοιάζει σίγουρη αν πιστέψει κανείς τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν βίαιη καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της δυσκολίας να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η ευρωζώνη- θα ερχόταν πολύ πρόωρα». 

"Επιτυχία λόγω κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ"

«Αυτό το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (που έχει τις ρίζες του στον κομμουνισμό με "γραμμή" από την Μόσχα), αν και υπέστη ακρωτηριασμό της ακροαριστερής του πτέρυγας, κέρδισε ωστόσο, τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 με ποσοστό 35% των ψήφων, σχεδόν το σκορ που είχε καταγράψει στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, όταν ανέλαβε την εξουσία. Ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα αν θυμηθούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει μόνο το 4,6% των ψήφων, το Σεπτέμβριο του 2009», επισημαίνει ο Γάλλος αρθρογράφος και προσθέτει: «Το κόμμα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, οφείλει την επιτυχία του στην κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο από 44% ολίσθησε στο 6%... Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ αποσπά 20 με 25% και ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί στους πιστωτές», υποστηρίζει ο Ζαν Κατρεμέρ.

Τι λέει για τη ΝΔ

«Οι συντηρητικοί, παρότι ευθύνονται και εκείνοι για την κρίση, όσο και το ΠΑΣΟΚ, υπέφεραν λιγότερο από τις πρόσφατες πολιτικές ανακατατάξεις. Ιστορικά αυτό δεν είναι παράδοξο : ενώ η μη κομμουνιστική αριστερά υπέστη πολλές αλλαγές από την εποχή που η Ελλάδα απέκτησε την ανεξαρτησία της, η συντηρητική δεξιά παρέμεινε μια σταθερή πολιτική δύναμη. Ετσι, η ΝΔ κέρδισε 28 % στις τελευταίες εκλογές και σήμερα έχει 25-30 % στις δημοσκοπήσεις.
Από τον περασμένο Δεκέμβριο, επικεφαλής της ΝΔ είναι ο νέος Κυριάκος Μητσοτάκης, γιός του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αυτή η οικογένεια, όπως και εκείνη του ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνου Καραμανλή, μοιράστηκαν την ηγεσία του κόμματος τα τελευταία χρόνια. Αλλά η περίπτωση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι διαφορετική : ο ίδιος είναι μεταρρυθμιστής και εξελέγη πρόεδρος παρότι δεν τον στήριξε ο κομματικός μηχανισμός και οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ. Είναι σαφές ότι δεν ελέγχει ακόμη το κόμμα και αυτό εξηγεί το γεγονός ότι δεν επιθυμεί να γίνουν τώρα πρόωρες εκλογές...».

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου