Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Του Γιάννη Μαγκριώτη : Οι υποκλοπές του ΔΝΤ και η μοναξιά των νέων

«Όλοι κάνουν υποκλοπές, γιατί να με πειράξει», δήλωσε ο Τόμσεν. Και εμείς, που νομίσαμε, ότι τους είχαμε στριμώξει, τι κάνουμε τώρα;  Όπως κάθε φόρα το συνηθισμένο. Ζητάμε νέα αναβολή για την αξιολόγηση, γιατί δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, στα συμφωνημένα του Καλοκαιριού.
Κάθε ημέρα καταγράφουμε τις ροές των προσφύγων, τις εκροές των νέων επιστημόνων και μη, αρνούμαστε να τις δούμε.

Κάθε ημέρα στασιμότητας στις μεταρρυθμίσεις, είναι και μια ημέρα υποχώρησης της οικονομίας και μετανάστευσης, ή απογοήτευσης των νέων.
Πριν το ξέσπασμα της κρίσης, η ανεργία ήταν ήδη υψηλή, όπως και η φτωχοποίηση μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Το κοινωνικό κράτος είχε υποχωρήσει, παρ’ ότι οι πόροι που διέθετε ο κρατικός προϋπολογισμός, ήταν κατά πολύ υψηλότεροι του μέσου όρου των χωρών της ευρωζώνης. Η διαφθορά και η γραφειοκρατία κατέστρεφαν πολλές δημιουργικές επιλογές και υπονόμευαν την αξιοπιστία των θεσμών κοινωνικής και πολιτικής εκπροσώπησης.
Το πιο αρνητικό όμως ήταν, η εμπεδωμένη αντίληψη σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας, του εύκολου και γρήγορου πλουτισμού. Η επικράτηση ενός προτύπου ζωής, όπου κυριαρχούσε, ο καταναλωτικός ναρκισσισμός.
Η χώρα,  τον τελευταίο χρόνο κινδύνεψε να χάσει την δημοσιονομική ισορροπία, που είχε πετύχει και η οικονομία υπέστη μεγάλες βλάβες. Δυστυχώς και πάλι είμαστε μπροστά σε αδιέξοδα.
Η φτωχοποίηση και η ανεργία, ιδιαίτερα των νέων, είναι τώρα εκρηκτική. Μεγάλος αριθμός, κυρίως νέων επιστημόνων φεύγει και αναζητα  στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, το μέλλον του.
Ακόμη χειρότερα, τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, θα πλήξουν περισσότερο τους νέους, με, ή χωρίς πτυχία.
Οι επιλογές δεν θα είναι άδικες μόνο, θα είναι και έντονα αντιαναπτυξιακές.
Με τους νέους εξοντωμένους οικονομικά και ψυχολογικά, καμιά κοινωνία δεν μπορεί να σταθεί όρθια, πολύ περισσότερο να πάει μπροστά.
Οι νέοι επιστήμονες είναι το κοινωνικό και παραγωγικό δυναμικό, που μπορεί να δημιουργήσει δυναμικά και ανταγωνιστικά επαγγέλματα και μικρές επιχειρήσεις έντασης γνώσης. Μόνο έτσι θα χτίσουμε, ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία, που δημιουργεί καλά και σταθερά εισοδήματα, υγιή δημοσιονομικά και ισχυρά ασφαλιστικά ταμεία.
Μείωση επιβαρύνσεων και κίνητρα στους νέους επιστήμονες, επαγγελματίες και επιχειρηματίες και ταυτόχρονη μείωση κάθε δαπάνης του δημοσίου είναι ο σωστός δρόμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου